Syklet seg til redusert sykefravær og økonomisk suksess

Trening06.09.2014Joachim Marhaug0

Etter flere år med nedgangstider tok Ateas ledergruppe fram sykkelen.

I dag sykler mer enn 500 av de 1600 ansatte i Norge jevnlig, sykefraværet er kraftig redusert og Atea har snudd de røde tallene til økonomisk suksess.

Det hele begynte i 2006. Atea hadde hatt flere år bak seg med røde tall i regnskapet og nedskjæringer.

- Da det var lite penger til rådighet for en ledersamling, kom ideen om å ta frem sykkelen og sykle til min leilighet på Norefjell, 12 mil unna, sier konsernsjef i Atea, Steinar Sønsteby.

De skulle sykle som et lag uten at noen falt fra underveis. Sønsteby sier turen definitivt utviklet samholdet i ledergruppa.

Sykkelturen til Norefjell ga mersmak. Høsten samme år ble alle kollegene utfordret til å melde seg på Lillehammer-Oslo påfølgende vår og oppslutningen var enorm. Siden har entusiasmen og oppslutningen om sykling bare økt, og Atea har nå for fjerde året på rad vært den sykkelklubben med flest deltakere i styrkeprøven.

- Sykling har blitt en svært populær aktivitet innad i bedriften, og det er satt opp 2-3 fellesøkter hver eneste uke for å trene lagsykling. Alle kan delta, selv om noen velger å sykle lengre eller raskere enn andre. Dermed har sykling bidratt til det sterke samholdet vi har i Atea i dag, sier Sønsteby.

Redusert sykefravær

Ikke bare har sykkelinitiativet økt samholdet og energien hos de ansatte i Atea, det har også gitt redusert sykefravær. Før de startet med syklingen i 2006 hadde Atea et helt gjennomsnittlig sykefravær på om lag 8 prosent, mens de i 2013 hadde et sykefravær på om lag 2 prosent. I 2010 ble de det beste selskapet på Oslo Børs med bare 1,7 prosent sykefravær.

Konsernsjef, Steinar Sønsteby, mener det er et lederansvar å holde sine medarbeidere «friske». Han forteller at de bruker sykkelinitiativet og de andre bedriftsaktivitetene for å motivere sine medarbeidere, og at høy motivasjon i jobben er mye av kilden til det lave sykefraværet.

- Syklingen bidrar både sosialt og fysisk, men kanskje mest av alt motiverer det de ansatte fordi de vil være med og sykle sammen. Dette kombinert med tydelig ledelse og fleksibilitet i arbeidsforholdet er hovedårsaken til det lave sykefraværet, sier Sønsteby.

Fra røde tall til grønne trøyer

I midten av juli presenterte Atea tallene for andre kvartal 2014, som viser tydelig vekst på både topp- og bunnlinjen. Dette motiverer til ytterligere innsats på sykkelen. Ukentlig kan du se hundrevis av Atea-syklister i sine lett gjenkjennelige sykkeldrakter langs norske veier, og det er ikke rart de er synlige når Atea har aktive syklister på alle av sine 23 kontorer fra Hammerfest i Nord til Kristansand i sør.

I år har også "Norges største sykkelklubb" gått inn som offisiell partner til verdens nordligste sykkelritt, Arctic Race of Norway.


Med denne sykkelen kan du vaske treningstøyet ditt gratis.
Sykle å gå samtidig? Ja, takk, begge deler.
Kjør kardio i 1 time og få strøm i 24 timer til huset ditt.

Tidenes RÅESTE sykkelsimulator

Trening27.03.2016149

Norsk oppfinnelse kan gi deg tidenes råeste sykkelsimulator med gyroeffekt.
Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!