Forsker slår bakteriealarm om norsk kylling

Kosthold11.09.2014Joachim Marhaug224

Spiser du kylling? Les denne.

En forsker mener myndighetene bør vurdere å merke norsk kylling som et risikoprodukt på grunn av antibiotikaresistente bakterier er så utbredt.

Det er så utbredt med antibiotikaresistente bakterier på norsk kylling at forsker mener myndighetene bør vurdere å merke dem.

- Jeg tar aldri i kylling med fingrene, sier forsker ved Folkehelseinstituttet. Man vet ikke med sikkerhet hvilke konsekvenser det har for mennesker å ta i kyllingkjøttet. Vi vet ikke om resistensen hos kylling smitter over til mennesker og gjør at mennesker utvikler resistens mot antibiotika, sier Sunde.Marianne Sunde til Nationen.

Sunde mener emballasjen bør merkes bedre enn i dag og at det må vurderes om det burde stå på pakken at kylling er et risikoprodukt og at man bør utvise nitid kjøkkenhygiene og være varsom når man behandler den.

Hun har forsket på antibiotikaresistens i en årrekke for Folkehelseinstituttet og Veterinærinstituttet. For to uker siden ble det levert en rapport om antibiotikaresistens i Norge til regjeringen hvor Sunde satt i ekspertgruppen.

Nesten 1/3 har bakterier

Av all kyllingfileter som selges i butikk var 32% av disse smittet med antibiotikaresistente bakterien ESBL i 2012 viser rapporten fra ekspertgruppen. I 2011 var 43% av all slaktekylling smittet med den samme bakterien. ESBL-bakterien kan gi resistens mot vanlige antiobiotikatyper som pencilin.

Det er høyt nivå av resistens mot kiniloner blant kyllinger. Dette er en type antibiotika som er kritisk viktige og som brukes på alvorlig syke mennesker.

Mener det ikke bør merkes

Fagdirektør for husdyr Ola Nafstad i Animalia, som er et fagsenter for kjøtt- og eggproduksjon, forklarer at importørene nå stiller krav om at det ikke skal brukes antibiotika i produksjonen av kyllinger som importeres til Norge fra Skottland via Sverige. Videre sier han at ESBL-bakterie kan muligens overleve i kyllingfjøset eller miljøet rundt selv om man har slaktet ned all kyllingen og desinfisert området.

- Vi vet for lite om hvordan bakterien overlever, og hvordan vi skal bli kvitt den. Jeg er enig i at det finnes kunnskapshull her, men jeg mener likevel det ikke er saklig grunn til å advare mot kylling på pakningene, sier Nafstad.

Sprer skremselspropaganda

Det mener fagansvarlig for fjørkre, Benedicte Lund, i Kjøtt- og fjørkrebransjens landsforbund om forskerens meninger om kylling. Ren skremselspropaganda, sier Lund som mener god kjøkkenhygiene gjør maten helt trygg. Vask av hendene, og god nok varmebehandling (stek kyllingen ordentlig) gjør at man er helt trygg mener Lund.

Kilde:
- Forsker: – Kylling kan være et risikoprodukt, Nationen (2014): http://www.nationen.no/landbruk/forsker-kylling-bor-risikomerkes/


6 spennende ting du kan grille

Kosthold03.08.20189

Det er mer enn bare pølser og flintstek du kan grille. Se her!
Er du glad i pasta? Se her!
Glad i taco? Da bør du prøve deg på disse!
Ikke kast maten fordi den er gått ut på dato. Så lenge etter "Best før" dato kan du spise maten.

6 spennende ting du kan grille

Kosthold03.08.20189

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!