Forsker slår bakteriealarm om norsk kylling
Kosthold11.09.2014Joachim Marhaug224
En forsker mener myndighetene bør vurdere å merke norsk kylling som et risikoprodukt på grunn av antibiotikaresistente bakterier er så utbredt.
Det er så utbredt med antibiotikaresistente bakterier på norsk kylling at forsker mener myndighetene bør vurdere å merke dem.
- Jeg tar aldri i kylling med fingrene, sier forsker ved Folkehelseinstituttet. Man vet ikke med sikkerhet hvilke konsekvenser det har for mennesker å ta i kyllingkjøttet. Vi vet ikke om resistensen hos kylling smitter over til mennesker og gjør at mennesker utvikler resistens mot antibiotika, sier Sunde.Marianne Sunde til Nationen.
Sunde mener emballasjen bør merkes bedre enn i dag og at det må vurderes om det burde stå på pakken at kylling er et risikoprodukt og at man bør utvise nitid kjøkkenhygiene og være varsom når man behandler den.
Hun har forsket på antibiotikaresistens i en årrekke for Folkehelseinstituttet og Veterinærinstituttet. For to uker siden ble det levert en rapport om antibiotikaresistens i Norge til regjeringen hvor Sunde satt i ekspertgruppen.
Nesten 1/3 har bakterier
Av all kyllingfileter som selges i butikk var 32% av disse smittet med antibiotikaresistente bakterien ESBL i 2012 viser rapporten fra ekspertgruppen. I 2011 var 43% av all slaktekylling smittet med den samme bakterien. ESBL-bakterien kan gi resistens mot vanlige antiobiotikatyper som pencilin.
Det er høyt nivå av resistens mot kiniloner blant kyllinger. Dette er en type antibiotika som er kritisk viktige og som brukes på alvorlig syke mennesker.
Mener det ikke bør merkes
Fagdirektør for husdyr Ola Nafstad i Animalia, som er et fagsenter for kjøtt- og eggproduksjon, forklarer at importørene nå stiller krav om at det ikke skal brukes antibiotika i produksjonen av kyllinger som importeres til Norge fra Skottland via Sverige. Videre sier han at ESBL-bakterie kan muligens overleve i kyllingfjøset eller miljøet rundt selv om man har slaktet ned all kyllingen og desinfisert området.
- Vi vet for lite om hvordan bakterien overlever, og hvordan vi skal bli kvitt den. Jeg er enig i at det finnes kunnskapshull her, men jeg mener likevel det ikke er saklig grunn til å advare mot kylling på pakningene, sier Nafstad.
Sprer skremselspropaganda
Det mener fagansvarlig for fjørkre, Benedicte Lund, i Kjøtt- og fjørkrebransjens landsforbund om forskerens meninger om kylling. Ren skremselspropaganda, sier Lund som mener god kjøkkenhygiene gjør maten helt trygg. Vask av hendene, og god nok varmebehandling (stek kyllingen ordentlig) gjør at man er helt trygg mener Lund.
Kilde:
- Forsker: – Kylling kan være et risikoprodukt, Nationen (2014): http://www.nationen.no/landbruk/forsker-kylling-bor-risikomerkes/
6 spennende ting du kan grille
Kosthold03.08.20189
Utvid taco repertoaret ditt med disse 5 fantastiske oppskriftene
Kosthold27.01.20176
Spiser du mat som er gått ut på dato?
Kosthold28.06.2018151