Norges Sterkeste Mann 2014

Strongman22.09.2014Joachim Pedersen0

Norges Sterkeste Mann ble avholdt 21. september på Fefor Høyfjellshotell, Vinstra.

I Norges Sterkeste Mann 2014 på Vinstra var rammen lagt for årets Strongman høydepunkt. I historiske omgivelser på Fefor Høifjellshotell skulle Norges sterkeste mann nok en gang kåres.

Fredag startet kvaliken på Peer Gynt senteret på Vinstra, hvor 26 utøvere stilte til start. Som alltid var øvelsene Apollons Axel 120 kg, Farmers Walk 2 x 20 meter x 2 x 120 kg og Dekkvelt 400 kg. Det foregikk ikke uten dramatikk, da debutant Lars Halleraker fikk dekket over seg to ganger og gikk ut med et vridd kne. Bjørn Andre Solvang kom ikke overraskende for sent, og rakk ikke første øvelse av kvalifikasjonen. Han måtte dermed klare å kvalifisere seg ved og kun gjøre de to siste øvelsene. Noe som han klarte på hengende håret.

Se galleri med alle bildene her! 

Årets finale deltakere NSM 2014:
Glenn Erik Iversen, deltok i kvaliken 2012.
Kent Marius Espedal, debutant.
Dag Rune Stangeland
Jon Olav Granli, debutant.
Anders Engen, debutant.
Tommy Solheim, debutant.
Jørgen Skaug Aukland
Øyvind Rein
Espen Aune
Ole Martin Hansen
Vidar Dae Vikøyr
Bjørn Andre Solvang

Første øvelse var Medley med duckwalk 170 kg, loading 100 + 120 kg og Farmers Walk 125 kg. Ole Martin Hansen var både sterk og rask, og vant øvelsen med Øyvind Rein og Jørgen Skaug Aukland bak seg.

Andre øvelse var vikingpress 135 kg for repetisjoner. Bjørn Andre Solvang innfridde i sin favorittøvelse med 17 repetisjoner, med Ole Martin rett bak med 16 repetisjoner. Tredjeplass i vikingpress gikk til Espen Aune med 11 repetisjoner. Jon Olav Granli, Glenn Erik Iversen og Øyvind Rein kom nærmest de store gutta med sine 10 repetisjoner.

I tredje øvelse, knebøy 250 kg for repetisjoner, fikk man se hvem som virkelig var de sterkeste i Norge. De aller fleste finaledeltakerne klarte få eller ingen repetisjoner. Politimannen Dag Rune Stangeland klarte respektable 6 repetisjoner, før forhåndsfavoritten Espen Aune gjorde 12 godkjente repetisjoner og vant øvelsen overlegent. Bak kom Ole Martin Hansen med 10 repetisjoner og Bjørn Andre Solvang med 8 repetisjoner.

Siste øvelse før superfinalen var loading 4 sekker a 100 kg bæres 10 meter til plattform. Espen Aune var raskest med Ole Martin Hansen, Øyvind Rein, Glenn Erik Iversen og Bjørn Andre Solvang bak seg. Fra finalen gikk de seks beste videre til superfinalen hvor to øvelser gjensto.

Første øvelse i superfinalen var lastebiltrekk arm over arm 8 tonns truck. Hele dagen hadde det regnet så det elastiske tauet var vått. Likevel var forholdene like for alle utøverne. På forhånd hadde utøverne blitt fortalt at lastebiløvelsen kom til å bli tung, og det ble den. Bjørn Andre Solvang fikk best tid med 57 sekunder, med Aune på andre plass og delt tredje mellom Dag Rune Stangeland og Ole Martin Hansen.

Siste øvelse før Norges sterkeste mann kunne kåres var atlas steiner på plattform, 5 steiner fra 140 kg - 200 kg. Ingen fikk opp den siste og tyngste steinen, men Espen Aune kom nærmest. Ole Martin vant stein, Bjørn Andre på andre og Espen på tredje.

Et velorganisert stevne ble gjennomført med glans som Strongman-Norge kan være stolte av. Man skal lete lenger etter et mer velorganisert stevne. Ole Martin Hansen må være årets prestasjon, da ingen tidligere har klart å hente seieren i land tre ganger på rad. 19 år gamle Kent Marius Espedal fra Dale i Hordaland viste lovende takter og blir en mann for fremtiden. Debutant Anders Engen må være årets nykommer som presterte langt over egne forventninger med sin plass i superfinalen og sammenlagt 6.plass. På forhånd uttalte Espen Aune at NSM 2014 var test for å finne ut om han fortsatt hadde noe å gjøre i Strongman-sirkuset. En 2. plass viser definitivt dette. Årets arrangement var betraktelig annerledes enn NSM 2013. På Fefor var rammen lagt for et helhetlig arrangement som kan oppsummeres som særdeles vellykket.Konkurransens spenningsmoment var om Espen Aune med sine fire tidligere 2. plasser ville klare å ta tittelen fra Ole Martin Hansen. Svend Karlsens spådom før konkurransestart viste seg å være korrekt med Ole Martin på første, Espen på andre og Bjørn på tredjeplass.

Anders Engen, årets overraskelse, var forbløffet over at alt klaffet som det om gjorde. Det gode resultatet gir motivasjon til å satse videre. Frem til konkurransen har han trent fem dager i uka, hvor to av treningene har vært Strongman relaterte. Han fremhever at han har hatt «flaks med valg av treningskamerater». Et godt treningsmiljø med Jørgen Skaug Aukland, Jon Olav Granli og Tim Enersen har betydd mye for utviklingen hans. Det ble en helomvending i 2013 da Engen nådde 94 kg før han skulle stille i kroppsbygging. Kroppen sa stopp og Engen startet i stedet med Strongman. Anders Engen debuterte med å bli Norges 6. sterkeste mann.

At Ole Martin Hansen ble Norges sterkeste mann for 3. år på rad er ingen tilfeldighet. Hansen trener jevnt over hele året med et moderat innhold av Strongman-treninger. Siden forrige NSM har Hansen gått ned 9 kilo ved å spise mer sunt og kutte ut sukker fra det daglige kostholdet. For Ole Martin Hansen var målet å vinne NSM slik at han blir kvalifisert til WSM. Det blir spennende å se hva han kan klare å prestere i WSM 2015.

Resultater NSM 2014:
1. Ole Martin Hansen - 66,5 poeng
2. Espen Aune - 62 poeng
3. Bjørn Andre Solvang - 60 poeng
4. Øyvind Rein - 52,5 poeng
5. Dag Rune Stangeland - 42,5 poeng
6. Anders Engen - 32 poeng
7. Glenn Erik Iversen - 21 poeng
8. Jon Olav Granli - 19,5 poeng
9. Jørgen Skaug Aukland - 17 poeng
10. Tommy Solheim - 11,5 poeng
11. Vidar Dae Vikøyr - 9,5 poeng
12. Kent Marius Espedal - 9 poeng

Bilder fra Norges Sterkeste Mann 2014

Se galleri med alle bildene her!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Se galleri med alle bildene her!


Vinstra styrkes til helgen for da kommer det en stor delegasjon av strongmen til kvalifiseringen til Norges Sterkeste Mann 2014 lørdag den 20. september. Det opereres med en "rykteliste" og den forteller at det blir vel så mange deltakere til kvalifiseringen som i fjor. Det betyr at det er rundt 30 strongmanutøvere som deltar i kvalifiseringen og kampen om en plass i finalen.

Kvalifiseringsøvelsene

Allerede fredag 19. september møtes deltakerne på Fefor Høyfjellshotell for et innledende informasjonsmøte og innsjekking. Så treffes utøverne på Per Gynt senteret i Vinstra hvor kvalifiseringen starter klokken 1700. Årets kvalifiseringsøvelser er som følgende:

1. Appolons axle 120kg, maks repetisjoner på 60 sekunder.
Påbegynt repetisjon vil kunne fullføres om tiden går ut.

2. Farmers walk 120kg, 2x20 meter.
Kun fronten trenger å bryte streken etter 20 meter, mens hele farmersen skal over streken ved målgang.

3. Dekkvelt 400kg med 6 velt.

Årets finaleøvelser

Uutøverne skal igjennom 6 øvelser hvor det tradisjonelt tro er Atlassteiner som står som siste øvelse. Det er en blytung øvelse, men tro ikke at de andre øvelsene er noen "dans på roser".

Blant årets øvelser skal publikum få se loading med sandsekker som er sponset av Gudbrandsdalen Energi som første øvelse. Øvelse nummer 2 er vikingpress som er sponset av Victoria Workline. Medley med Peli kofferter som er verdens sterkeste kofferter går som øvelse nummer 3. Knebøy 250 kilo med appolons axle er øvelse nummer 4 og den er sponset av Strongman Champions League, Norges sterkeste Viking. Det populære lastebiltrekket(arm over arm) er øvelse nummer 5 og sponses av Drammen maskinutleie, og de berømte Atlas steinene til slutt som er sponset av ISO energi.

- Jeg gleder meg voldsomt og at jeg er glad for at det er like mange utøvere i år som i fjor. Jeg har har dratt i land sponsoravtaler og blant de nevnte er også Gym2000, Vi Menn og NettPrint. Det blir spennende å se utøvernes innsats, men det er ingen tvil om at Ole Martin Hansen, vinner i 2012 og 2013, også er favoritt i år han. Han er sterk og en helt klar vinnerkandidat. Espen Aune gjør et comeback og det ser ut til at han også tar en pallplassering. Allikevel vet vi at mye kan skje under en finale så det gjenstår å se, forteller verdens sterkeste mann Svend Karlsen.

 
Egen arena

- Fefor Arena er i hvert fall skikkelig tilrettelagt for en strongmankonkurranse. Jeg fikk tårer i øynene når jeg så at det virkelig var laget en egen arena for strongmankonkurranse. Det er skikkelig asfaltert for lastebiltrekket og det er helt sikkert at publikum kommer til å stortrives på NSM. Dette er laget for å gi både utøverne og publikum en skikkelig god opplevelse, forteller Svend engasjert.

Han forteller at forventingene er store til helgens konkurranse. Etter konkurransen stuper han inn i nye prosjekter. Han vil ikke røpe så mye, men det er strongman kommer han til å fortsette å jobbe med.

Treningsforum ønsker Svend og utøverne lykke til med årets NSM! Vi dekker selvsagt konkurransen så følg med på vår webside og kommende magasin!

 


Joachim Pedersen 

Joachim har vært ansvarlig redaktør siden han startet opp Treningsforum i 2001. Han begynte å trene vekter i ungdomsårene og har over 15 års erfaring med trening og kosthold. Joachim har lang fartstid innen fitnessbransjen og brenner for det han driver med.

Norges Sterkeste Mann 2019

Strongman22.10.201957

Se bilder og video fra Norges Sterkeste Mann 2019.

Vi har en NY Norges Sterkeste Mann

Strongman12.10.2018351

Med avrevet bryst vant han Norges Sterkeste Mann 2018.

Norges Sterkeste Mann & Kvinne 2018

Strongman10.10.2018161

Se resultater, bilder og reportasje fra Norges Sterkeste Mann og Kvinne 2018.

Dette er Norges NYE Sterkeste Mann

Strongman25.09.2017280

Etter 10 år med trening og 9 NSM konkurranser så klaffet alt - han vant!

Norges Sterkeste Mann 2019

Strongman22.10.201957

Vi har en NY Norges Sterkeste Mann

Strongman12.10.2018351

Norges Sterkeste Mann & Kvinne 2018

Strongman10.10.2018161

Kan du spise sent på kvelden og hvor mye?
Dette programmet er perfekt for hjemmetrening eller hvis du har dårlig tid.

Hvordan få mer ut av markløft?

Trening27.05.202040

Slik får du mer ut av markløft.
Dette er miniguiden på hvordan du skal holde deg slank.
Da kan denne metoden være noe for deg.