Line Marion stiller i dopingfritt forbund

Intervju25.09.2014Rita Immerstein0

Line Marion stiller i EM i Storbritannia den 27 september.

Line Marion Nielsen Kjøniksen er en fighter som på tross av sykdom har klart å holde et standhaftig fokus på styrketrening og et sunt kosthold. Nå er hun igjen klar for konkurranse og hun stiller for forbundet UFE som spesielt har fokus på naturlig og dopingfri fitness og kroppsbygging.

Line Marion bor i Moss med sin mann og til daglig driver hun www.gympartner.no som både tilbyr personlig trening og livsstilscoaching. Hun er 175 centimeter høy og veier 61-63 kilo offseason, mens hun i konkurranseform stiller med en vekt på cirka 58 kilo. Hun trener til daglig på Ditt Treningssenter og klubbtilhørigheten er selvsagt i Gympartner Fitnessteam. Hun er sponset av Better Bodies, Swedish Fitness, Sanz Moss, Klinikken for han og henne, Expert Beauty og Naprapatsenteret i Moss.

Line Marions merittliste

Hun har en rekke 8. plasser fra ulike konkurranser i Bodyfitness og en førsteplass i BODY's forsidekonkurranse i 2009. I tillegg har hun en 14. plass i Norges første bikinifitness konkurranse høsten 2012 og det var kun 5 måneder etter at hun fikk barn nummer 2 på to år.

Byttet forbund

Line Marion stilte tidligere for NKF, men har byttet forbund og stiller nå for Ultimate Fitness Events(UFE).

- UFE er verdens største «natural»/anti-doping fitness og kroppsbygger forbund. Alle utøvere testes i forbindelse med konkurransene. Bakgrunnen for at jeg opprettet mitt eget konkurranseteam i 2010 var nettopp for å kunne tilby coaching mot konkurranser basert på ren idrett og derfor føltes det naturlig å velge dette forbundet når jeg nå skulle konkurrere igjen. Jeg er opptatt av at veien mot målet skal være så sunn som mulig og ivareta helsen, i tillegg til at jeg vil konkurrere mot andre som stiller på lik linje som meg selv. UFE er veldig store i både Canada, USA og Storbritannia, så det skal bli morsomt å dra over til England for å konkurrere, forteller Line Marion forventingsfull i blikket.

Utfordringen er det viktigste

For Line Marion handler det først og fremst om å ha det gøy. For det andre handler det om å utfordre seg selv og ta et stort hopp ut av komfortsonen forteller hun.

- Vi vokser alle på å ta en skikkelig utfordring iblant, utbryter hun. Selvfølgelig vil man gjøre det best mulig, men det er ikke noe nederlag om jeg ikke havner på pallen. Det er viktig å kunne se det store bildet og anerkjenne hvor langt man har kommet tross utfordringer med helsen, to små barn, jobb og hjem. Jeg har valgt Bikini og Fitness Model fordi min fysikk aldri vil bli stor naturlig. Jeg er lang og har arvet gener som gjør det vanskelig å bygge muskler, spesielt i bena, sier hun.

Brenner for helse

Hun forteller at hun nok over gjennomsnittet engasjert i saker som omhandler folkehelsen og matvaner. Både som fagperson, mamma og treningsentusiast er hun opptatt av sunt kosthold og aktivitet.

- Vi har for eksempel et sukkerfritt og i stor grad glutenfritt kosthold hjemme. Jeg er opptatt av å spre treningsglede og vise at trening er for ALLE uansett bakgrunn og utfordringer. Familie og venner ville nok ha sagt at jeg er engasjert, utadvendt, energisk, positiv og viljesterk selv om noen nok mener at ejg er litt ekstrem. Energien min har nemlig ikke alltid vært på topp og de siste 5 årene har jeg kjempet en kamp mot kroniske smerter og utmattelse og har nå endelig blitt 80% bedre etter langvarig behandling fra utlandet mot Bartonella, Babesia og Borrelia. Jeg er så å si helt bra igjen, med unntak av smertene under føttene som gjør at jeg må ty til rullestol om jeg skal stå eller gå mer enn 5-10 minutter sammenhengende. Det har vært en lang vei å gå, men man lærer seg å tilpasse seg situasjonen over tid og lærer seg å gjøre det beste ut av det. Sykdommen gjør også at jeg ikke kan trene kondisjonstrening, siden lungene også påvirkes. Derfor har styrketreningen blitt en redning for meg og mye takket være den har jeg klart å holde motet oppe underveis, i tillegg til mannen min og barna, forklarer Line Marion.

Aktiv treningsbakgrunn

Line Marion har tidligere vært aktiv innen både tennis, kickboxing og kitesurfing, men startet med styrketrening i 2004 for å bygge opp styrken i forbindelse med kitesurfingen.

- Etter hvert ble styrketreningen en større og større del av treningshverdagen fordi det både var gøy, lett tilgjengelig (uavhengig av vær og vind) og jeg så resultater raskt. Over tid stagnerer jo progresjonen noe, men jeg har jevnt og trutt trent hele veien, også gjennom mine 2 tette svangerskap i perioden fra 2010 og 2012. Etter siste svangerskapet var det på tide å jobbe litt ekstra med kroppen igjen og ikke minst prøve å få styrken tilbake på samme nivå som tidligere. Det blir 4-5 styrkeøkter i uken. De siste 6 ukene før konkurranse har det også blitt 30 minutter lett tråkking på spinningsykkelen på kvelden foran TVen i tillegg. Jeg kan jo ikke presse meg for hardt kondisjonsmessig på grunn av lungene, forteller Line Marion.

Kostholdet er avgjørende

Kostholdet er i følge Line Marion alfa og omega. Hun tenker at det nok høres ut som en klisje, men hun er i utgangspunktet slank så det skal litt til å klare å gå ned mer i fettprosent.

- Jeg spiser jo sunt året rundt, men har strammet litt inn i forbindelse med konkurransen. Normalt går jeg ikke på noen diett eller følger en kostplan, men spiser det jeg vil av sunn mat og passer på å få i meg nok mat og lytter til kroppens signaler. Jeg er også en person som fungerer bedre med fett og protein tidlig på dagen, og heller mer karbohydrat på kvelden. Spiser jeg karbohydrat tidlig på dagen får jeg raskt lavt blodsukker og må spiser igjen bare 1,5 time etter siste måltid. Derfor velger jeg heller å fylle på med havregrøten eller lignende på kvelden før jeg legger meg. Da sover jeg også bedre, smiler Line Marion.

Kosthold krever planlegging

Line Marion mener at det er vanskelig for mange å følge et sunt kosthold fordi mye av problemet er manglende planlegging.

- Folk blir avhengig av sukkerholdig, salt og fet mat, men det er til syvende og sist planlegging som er det viktigste for å sikre seg et sunt og holdbart kosthold. Hverdagen er hektisk for de fleste og har man ikke gode nok rutiner på matlagingen og matpakkene så tyr man til raske og ofte usunne løsninger som kan være rike på både sukker, fett og salt. Det blir også mye dyrere på lengre sikt, så det er ikke bare helsen som har godt av bedre planlegging i kosten. Rådene mine er enkle; spis mer frukt og grønt, bruk rene matvarer, lag maten mest mulig fra bunnen av og planlegg. Sunne mellommåltider og snacks er også lurt å ha med seg i tilfelle nøden blir for stor, forteller hun bestemt.

Diettkostholdet

Line Marion lever sunt hele året, men strammer litt inn i en diettperiode og da ser spisedagen hennes slik ut:

Frokost: Mandler/nøtter og Nanox Protilox jordbærsmak blandet med lett kokosmelk og vann
Lunsj: Masse grønnsaker og kylling, fisk eller egg (ofte middagsrester)
Mellommål: Proteinpannekake laget av 3 eggehviter, ½ banan, litt kanel og en liten scoop Nanox Professional Cookies ´n cream proteinpulver
Under trening: BCAA fra Ultimate Nutrition
Etter trening: 1 scoop Nanox Protilox eller Professional, varierer smakene og ½ banan
Middag: Spiser med familien og lager all mat fra bunnen av. Mye fisk, kylling eller karbonadedeig, mye grønnsaker og litt karbohydrat fra enten rotgrønnsaker, potet, quinoa, ris eller glutenfri pasta
Kvelds: Glutenfri havregrøt med kardemomme, frosne bjørnebær og kanel

- I og med at jeg spiser sunt hele året så savner jeg ikke spesielle matvarer når jeg er på diett. Jeg har så langt ikke gått skrubbsulten en eneste gang på dietten. Når jeg har kjent at sultbehovet har meldt seg har det stort sett vært spisetid igjen. Har fridag på lørdagene og spiser det jeg vil. Da blir dietten ofte bestående av blant annet Quest proteinbarer, Adkins barer, Raw Food eller Stevia sjokolade, hjemmebakte scones med brunost eller rekesalat og hjemmelaget pizza til middag. Jeg koser meg veldig med matlaging, og skal jeg slappe av sammen med gutta mine blir det ofte at vi eksperimenterer med sunnere bakst og matlagning på kjøkkenet. Ellers er ingenting bedre enn å synke ned i stresslessen på kvelden med god tv underholdning og godt selskap når jeg virkelig skal slappe helt av, sier Line Marion og smiler bredt.

Oppskriften til god helse

God helse er for Line Marion først og fremst et sunt kosthold kombinert med aktivitet. Hun mener det er viktig å røre på kroppen og ha det gøy og oppleve treningsglede.

- Trening og aktivitet kan jo være alt fra en tur i skogen med barna, hoppe på trampoline, svømme, kampsport, surfing - you name it! Det finnes noe for alle som også hele familien kan være med på. Jeg drikker heller ikke alkohol og passer på å sove nok i tillegg til å planlegge dagene godt for å unngå stress. Mindre stress i hverdagen tror jeg mange hadde hatt godt av. Og ikke minst er det viktig å omgi seg med positive mennesker som gir deg energi, legger hun ettertenksomt til.

Tanker om kroppsfokus

Line Marion husker fra sin egen ungdom alle de radmagre modellene i reklamer og blader som man så opp til. Kroppsfokus har det alltid vært, men hun er glad for at fokuset heldigvis har endret seg i forhold til at man nå skal se sunn og veltrent ut.

- Likevel må det enda mer kunnskap ut slik at fokuset dreier seg mer over til at man må spise nok og også balansere trening og hvile. Fortsatt er det slik at en del trener altfor mye, spiser for lite og hviler for sjelden og konsekvensen er at resultatene uteblir. Det er i hvert fall min erfaring som personlig trener. Ofte må treningsmengden heller justeres ned, kvaliteten opp og matinntaket økes eller endres på annen måte. I tillegg bør det fokuseres mer på det faktum at vi alle er unike, at det ikke finnes bare en «drømmekropp», at vi må gi kroppen vår det den trenger og at man skal være glad i den kroppen man har. Å endre livsstil er selvsagt ikke gjort på 1-2-3, men husk at det er lov å «gå på trynet» så lenge du fortsetter å prøve igjen etterpå, sier Line Marion.

Line Marions tips

Sett opp en ukesplan for både måltider og treningsøkter. Handle inn storinnkjøp en gang i uken og lag gjerne store porsjoner til middag og ha over to dager, eller frys ned. Det gjør at du sparer tid og kanskje kan få inn mer trening eller andre gjøremål. Det aller viktigste for å nå et mål eller endre livsstil er å ha en plan som du alltid faller tilbake til om du skulle ta en «avstikker» iblant. I tillegg er jeg ingen stor fan av å kutte noen matvarer helt, med mindre du reagerer på for eksempel gluten. Sukker derimot tror jeg de aller fleste kan ha godt av å kutte i større grad. Men tillat deg selv likevel noen «friminutt» som en bedre middag og dessert i helgen eller noe annet. Det er ingenting i veien for å ha en utskeielse i ny og ne, så lenge du spiser bra ellers i uken. Det må ikke bli for vanskelig. Det er ingen kur. Det skal være et kosthold du kan leve med livet ut.

- Jeg vil til slutt benytte meg av muligheten til å takke mine sponsorer Better Bodies, Swedish Fitness, Naprapatsenteret i Moss, Klinikken for Han og Henne og Expert Beauty for at de tror på meg og støtter meg på veien. Det betyr mye! I tillegg vil jeg takke mannen min, min gode treningspartner, min coach på turen til EM og alle andre som backer opp med motiverende ord underveis. Dere gjør dietten enklere!


Rita Immerstein 

Rita har mer enn 20 års erfaring fra sportssenterbransjen og er sertifisert aerobic-, trx- og grid instruktør og deltar aktivt i fitness- og kroppsbygger konkurranser. Hun har master i helsefremmende arbeid, ernæringsutdanning og solid erfaring med diett og styrketrening.

Fra graviditet til Bikinifitness

Intervju26.09.201253

Line Marion Nielsen Kjøniksen har nettopp født sitt andre barn for 5 mnd. siden.
Nå står sporten foran et ytterligere fall på grunn av eksklusive eneretts avtaler og medier som blir stengt ute.
Mattie Rogers, Brooke Ence, Dana Linn Bailey og Maddy Forberg går konkurrerer i en posedown sammen.
Hun elsker junkfood og dette er en fast del av kostholdet samtidig som hun er i superform!

Fra graviditet til Bikinifitness

Intervju26.09.201253

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!