Mari bygger muskler som vegetarianer

Intervju02.10.2014Joachim Marhaug0

Mari Nicoline Quax deltar på NM og er vegetarianer.

Mari Nicoline Quax bygger muskler som vegetarianer og føler det er ingen hindring å bygge muskler uten å spise kjøtt. Nå skal hun delta på NM 4-5 oktober i Bikini fitness.

Navn: Mari Nicoline Quax
Alder: 23
Bosted: Gjøvik
Høyde: 161
Vekt: 52,5
Arbeid: Studerer webutvikling
Sivilstatus: Singel
Sponsor: Solkilden Gjøvik, men er også på utkikk etter flere
Klubb: Team Toppform
Meritter: 5.plass i debutantklasse på Norway Open 2014

Mari er en veldig glad og sprudlende jente som liker å ha mange jern i ilden. Hun elsker å prøve nye ting og gi seg selv nye utfordringer for å utvikle seg selv som menneske. Mari er også veldig energisk og til tider ganske barnslig, men det trives hun med.

Høster inn erfaring

Mari deltok på Norway Open som debutant og fikk her en flott 5. plass. Ingen dårlig plassering som debutant når det var over 15 i hver klasse. Ambisjonene til Mari er klare.

- Jeg har naturligvis ambisjoner om å nå langt og komme til en finale på NM. Jeg føler også at jeg har fått poseringene mer på plass etter at jeg deltok på Norway Open. Dessverre har jeg hatt en del sykdom og stress i høst, så jeg krysser fingrene for at det ikke gir for store utslag. Planen er uansett å stille på nytt til neste år og da har jeg fått en veldig god erfaring fra denne sesongen. Målet er å gjøre det enda bedre neste gang, fortelle Mari.

Mari bestemte seg i desember i fjor for å delta i Bikini fitness, men startet på diett fra coach siden 1. juli. Hun har trent vekter siden hun var 17-18 år gammel, men som nybegynner flest gikk hun rundt og gjorde litt forskjellig på ulike apparater uten å vite hva hun egentlig drev med. Fra i fjor sommer fikk hun god opplærling i utførelse og da kom resultatene raskere. Hun kommer til å ta det roligere under oppkjøringen til NM. Det ble litt kaotisk for Mari dagene før Norway Open som gav utslag på formen.

- I dagene før Norway Open stresset jeg mye med skole og møter helt opp mot helgen, og merket at dette satt igjen i kroppen i form av vann som ikke slapp. Denne gangen skal jeg derfor være flinkere til å ta det med ro de siste dagene. I tillegg tror jeg som tidligere nevnt at jeg har fått poseringene mer på plass og håper dette vil merkes, smiler Mari.

Har du trent noe annet før du begynte med vekter?
- Jeg har drevet med ridning i mange år, ellers har det bare vært sporadisk trening på treningssenter, sier Mari.

Bygger muskler med vegetarkost

Mari følger ikke et tradisjonelt kosthold i fitnessverden. Hun er nemlig vegetarianer. Det betyr at hun må hente proteinene fra helt andre matvarer enn kjøtt.

- Når man er vant til å ikke spise kjøtt er det egentlig ikke de veldig store utfordringene. Det kan være litt å sette seg inn i når man skal finne en proteinkilde som ikke inneholder for mye karbohydrater og fett, men det finnes en del gode alternativer. Utfordringen her er at de kun fås kjøpt på utvalgte matbutikker, så man må planlegge litt lengre frem i tid enn om man kan kjøpe kjøtt hvor som helst. Ellers kan det være en utfordring med alle som prøver å overbevise meg om at man må spise kjøtt for å kunne bygge muskler, men det blir man jo vant til etter hvert, sier Mari.

 

- På diett bruker jeg for det meste produkter fra merket Quorn som er laget av sopprotein. De har en veldig god variant som heter «Bitar» som inneholder en del protein og så og si ingen karbohydrater og fett. I tillegg smaker den nesten som ren kylling. Det er derfor veldig lett å få til å passe inn i matlagingen. Ellers går det mye i cottage cheese som jeg elsker å bruke sammen med banan/eple og kanel. Når jeg ikke er på diett bruker jeg i tillegg en del bønner og linser, gjerne i salater eller gryter/sauser, forklarer Mari.

Her er dietten til Mari:
Frokost: Havregryn, lavkalorisyltetøy og proteinpulver.
Før trening: Eggehviter og cashewnøtter.
Middag (fordeles utover dagen): Ris eller pasta, grønnsaker og kjøtterstatning.
Kveldsmat: Cottage cheese og frukt.

Nå ligger hun på 1200-1300 kcal, men har tidligere i dietten ligget på mellom 1500-1700 kcal. Hun pleier å slå sammen frokost- og før treningsmåltidet litt slik at hun får eggehvitene til frokost. Hun lager da pannekaker av havregryn, proteinpulver, eggehvite og vann - med syltetøyet på. Sammen med en kopp kaffe smaker det fortreffelig etter morgencardioen, kan Mari fortelle.

Proteinpulver ved siden av

Mari benytter seg av proteinpulver for å spe på med mer protein i sitt kosthold.

- Jeg bruker proteinpulver for å få i meg nok proteiner i tillegg til det jeg får fra maten. I tillegg bruker jeg BCAA for å få i meg nok av de essensielle aminosyrene - spesielt nå når jeg har begynt med cardio i tillegg til styrketreningen, sier Mari.

Hvilke kosttilskudd vil du anbefale til andre og hvorfor?
- Jeg vil anbefale proteinpulver for alle som ønsker å øke i styrke eller muskelmasse. Og særlig om de ikke får i seg tilstrekkelig mengde gjennom kostholdet. Selv liker jeg å ligge på litt over 2 gram protein per kilo kroppsvekt og da er proteinpulver en grei og lettvint måte å få i seg disse på. Kreatin er også et billig tilskudd som har dokumentert økning av muskelmasse og styrke. Sammen med litt pre-workout før trening blir det knall, forteller Mari.

Matglede

Mari har fått øyene opp på hvor godt sunn mat egentlig er. Hun synes middagen er en favoritt.

- Middagen min bestående av ris/pasta, grønnsaker og kjøtterstatning er helt klart den beste og jeg gleder meg til denne hver dag! Før jeg begynte på dietten var jeg veldig dårlig til å lage meg ordentlig middagsmat og det ble ofte bare brødskiver eller lignende til middag. Nå som jeg har funnet ut hvor godt og enkelt middagsmat kan være kommer jeg nok til å fortsette med den samme maten - bare i større mengder, smiler Mari.

Når dietten er over ser hun frem til å dytte ned på med spagetti med ost og pepper, i tillegg til min kjære kulturmelk med havregryn.
- Gleder meg, utbryter hun.

Venner og familie

Mari synes det har gått helt greit å kombinere konkurransediett med sine nærmeste. Det eneste hun har fått erfare er mindre overskudd.

- Med tanke på at jeg er singel og stort sett bare har meg selv å ta hensyn til har det gått veldig greit. Det er ikke alltid jeg har hatt like mye overskudd til å leke med bikkja, men med den økende kardioen blir det hvert fall en del turer på han. Jeg merker også at man får mye mindre overskudd til å være med på sosiale sammenkomster, men har prøvd og vært med på mest mulig slik at jeg ikke faller helt ut. Ellers har det vært forholdsvis slitsomt å kombinere dette med fulltidsstudier og to jobber på si, men det har da fungert på et vis, forklarer Mari.

Har du noen forbilder?
- Jeg ser opp til Michelle Davis (http://instagram.com/mshelllll). Hun virker som en veldig jordnær jente med bein i nesa og en fantastisk fysikk. Ellers ser jeg opp til alle de flotte menneskene i teamet mitt som alltid backer hverandre opp. Denne sporten er hardere enn hva utenforstående tror og alle som går inn for dette fortjener creds, smiler Mari.

Treningsprogrammet til Mari

Mari liker å trene og har i det siste fokusert på rumpe, lår og legger på stort sett hver økt. Hun vil ha mer muskelmasse der.

- Jeg har stort sett ligget på en tosplitt hvor jeg har kjørt overkropp og bein annenhver økt. Generelt sett har jeg mye lettere for å øke i muskelmasse på overkroppen. Derfor har jeg de siste par månedene kjørt bein stort sett hver økt. Her har jeg kjørt baseøvelser og fokusert på forside/bakside annenhver gang og i tillegg supplert med fullkropps- og overkroppsøvelser.
Jeg begynner stort sett med få reps på de tunge baseløftene før jeg tar ut det siste på isoleringsøvelser med flere repetisjoner og sett, gjerne myo-reps eller dropset, forklarer hun.

Kardiotrening
- Nå i konkurranseoppkjøringen begynte jeg med kardio fra tidlig/midten av august, og da er det morgenkardio seks ganger i uken som gjelder. Pga. litt sykdom har jeg ikke blitt så hard som jeg har ønsket, men det har nok andre grunner enn bare mengden kardio også. Utenom konkurranseoppkjøring blir det stort sett kardio i form av turer med bikkja, ellers er det styrketreningen som står for magien, sier Mari.

Poseringstrening
- Vi har poseringstreninger med teamet hver søndag hvor vi går gjennom kvartvendingene og t-walk. Vi får her direkte tilbakemeldinger på dette. Hjemme prøver jeg å få til noen runder 2-3 dager i uka. I tillegg til den obligatoriske "posingen" ved enhver anledning, som når man står i køen på butikken og slik, smiler Mari.

Den beste muskelgruppen

Det er litt vanskelig for Mari å bestemme seg for en type muskelgruppe hun liker å trene. Hun liker nemlig å trene alt.

- Jeg er veldig glad i å trene armer, skuldre og bryst. Armer er nok først og fremst fordi jeg lett bygger muskler og slipper fett her. Det er morsomt å se utviklingen. Bryst er rett og slett fordi jeg syns benkpress er fantastisk moro. Ellers er jeg veldig glad i å trene bein, både forside og bakside. Rett og slett fordi jeg elsker muskuløse bein og da vet jeg at de utvikler seg, sier Mari.

Mari er mest fornøyd med armer og skuldre rent visuelt. Hun forteller meg lattermildt at det blir mye gunshows når anledningen byr seg. Ellers er hun også fornøyd med rumpa, spesielt når fettet begynner å slippe, kan hun fortelle.

Stort konkurranseinnstinkt

Mari sin motivasjon er klar: konkurranseinnstinktet. Hun gir seg ikke og hun synes det er motiverende å se når kroppen forvandler seg.

- Jeg har et sterkt konkurranseinnstinkt og er veldig sta. Når jeg først har begynt på noe jeg brenner for er det ikke snakk om å gi seg. I tillegg synes jeg også det er spennende å se hvor mye kroppen er i stand til og hvor store forandringer man kan få bare ved å gjøre de riktige tingene. De andre på teamet mitt har også vært med på å motivere når man har tunge tider og trenger noen gode ord, smiler Mari.

Mari ønsker å holde helsen vedlike og ha en god og funksjonell kropp i mange år fremover. I tillegg forteller Mari at det er ikke til å legge skjul på at det er en ekstra motivasjon å kunne jobbe seg til drømmekroppen og stadig bli sterke i de ulike øvelsene.

Hvem coacher deg fremover mot konkurranse?
- Kenneth Foss ved Team Toppform er min supre coach som har hjulpet meg frem mot konkurranse. I tillegg har Simen Aaslund ved Gjøvik Elitegym hjulpet meg med treningen hele veien, sier Mari.

Hvor trener du?
- Jeg trener ved Gjøvik Elitegym og der er miljøet veldig godt og ulikt noe annet treningssenter jeg har prøvd tidligere. Siden det er forholdsvis lite kjenner de fleste hverandre og det er alltid noen som backer deg opp og kommer med de ordene du trenger under treningen. Alle er velkomne, uansett forkunnskaper og utgangspunkt. Kompetansen hos treneren er også høy og det er fullt lovlig å slippe vektstengene, lage lyder under løft og høre på den musikken man vil. Akkurat slik jeg liker det, smiler Mari.

Noen du vil takke til slutt?
- Jeg vil takke alle de flotte menneskene på Team Toppform, Solkilden som sørger for at jeg får litt farge på kroppen mot konkurranse, og alle mine flotte venner som holder ut med meg selv om jeg kan være litt kjedelig og grinete uten mat. Og selvfølgelig bikkja mi, Max, som stiller opp på alle morgenkardioene, ler Mari.


Ida Vanebo debuterte og fikk 1. plass i Sandefjord Open i Bikinifitness +169 cm.
Fjorårets verdensmester Karoline Kjærnes er klar igjen i år.
Sunniva Slåtten deltar i Bikinifitness og er snart sceneklar.
Før veide hun 90 kg. Nå har Irelin Schaldermose en kropp de fleste jente drømmer om!
Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!