Spennende nykomling - 19 år og i Norgestoppen

Intervju02.10.2014Rita Immerstein448

Kent Marius Espedal er bare 19 år og allerede i Norgestoppen i strongman.

Kent Marius Espedal falt ut av skolen og endte opp som fulltids overvektig dataspiller inntil Håkon Tønder, hans nåværende coach, begynte å følge ham. Kent Marius har hatt en fabelaktig fremgang og han har som mål å bli Norges Sterkeste Mann en gang i fremtiden. Han planlegger å sette nye personlig rekord i smalbenk og markløft på 200 og 300 kilo og har fra før av noen imponerende personlige rekorder i ulike løft.

Kent Marius bor i Dale, Sogn og Fjordane sammen med sin samboer. Han er bare 19 år, veier 155 kilo og er 186 centimeter høy. Til daglig trener han sitt lokal treningssenter som nylig er oppgradert og utbygd. Han har ingen klubb han er medlem i og det er ingen lokalt som satser seriøst på strongman, men det er ikke noe hinder for Kent Marius. Han er svært fornøyd med å ha fått 2 sponsorer etter siste NM som støtter og hjelper ham på veien mot å bli Norges Sterkeste Mann. Sponsorene hans er MX sport Dale og Gjølanger settefisk AS.

Meritter

Kent Marius har ingen lang fartstid innenfor sporten, men har både personlig og sportslig sett prestert sterkt i de målene han har satt seg og innenfor strongmankonkurranser har 19-åringen disse merittene å vise til så langt;

3.plass markløft og 4.plass stokkpress - NM enkeltøvelser oktober 2013
1.plass apollons og 3.plass markløft - NM enkeltøvelser juli 2014
2.plass - Elitegym strongman challenge i Gjøvik juli 2014
Personlige rekorder:
290 kilo i markløft
190 kilo i smalbenk
250 kilo i knebøybøy
130kilo x 4 i stokk
135 kg i hver hånd i farmers walk 2x15 meter

Satser alt på trening og konkurranser

Kent Marius beskriver seg selv som en smilende 19-åring som liker veldig godt å trene og han forteller at han alltid har vært et konkurransemenneske.

- Dagen min blir planlagt ut i fra trening, og jeg bruker omtrent all fritiden min på Strongman. Den tida jeg har til overs prøver jeg å bruke på kjæresten, familie og venner som ikke alltid får se meg så mye under oppkjøringen til NSM. Jeg liker veldig godt utfordringer. Etter at jeg la vekk dataspillinga som 16 åring har jeg alltid hatt lyst til å vinne eller sette nye rekorder innenfor styrkesport, og det er det veldig moro å lykkes. Jeg har hele tiden nye store mål som jeg strekker meg etter, som blant andre er å bli Norges Sterkeste Mann. Det er mitt hovedmål nå og uansett hvor lang tid det tar så skal jeg bli det en dag, forteller Kent Marius svært overbevisende.

Det største målet for 2014 var å kvalifisere seg til Norges Sterkeste Mann og sette spor etter seg som 19-åring. Han gjorde så godt han kunne, klarte å kvalle seg og endte opp på 10. plass under Norges Sterkeste Mann.

- Så langt i år er det er 1.plassen min på NM i øvelsen Apollons Axle der en tjukk stang skal fra bakken og over hodet som er den prestasjonen jeg er mest stolt over. Da fikk jeg presset opp 157kg. Jeg hadde også en hårfin bom på 300 kilo i markløft som kunne gitt meg en 1. plass, men der manglet jeg dessverre lockout'n, sier Kent Marius.

- Jeg tror at for mange tenker på forandring i stedet for å bare gjøre det. For når man kommer i gang og ser resultater av endringene får de aller fleste bare lyst til og fortsette. Jeg motiveres av sulten til alltid å forbedre meg og jeg har også Svend Karlsen, Hafthor Bjørnsson, Zydrunas Savickas og Brian Shaw som forbilder og viktige motivasjonskilder.

Coachen til Kent Marius

Han har Håkon Tønder som coach og Kent Marius tror at coachen er imponert over hva han har fått til i så ung alder og han er glad for at han fikk Kent Marius til å trene i stedet for å spille data.

- Håkon er nok også veldig imponert over viljestyrken og motivasjonen jeg har hatt fra starten av som resulterte i bra økning hele veien. Coachen min har hatt "en finger med i spillet" hele tiden og har påvirket sterkt med å terpe på teknikk og gitt meg kostholds- og treningstips. Han er og en stor støttespiller som motiverer meg og passer på at jeg alltid tar i 100% på trening, sier Kent Marius.

Coachen har ordet!

Håkon Tønder er 33 år gammel og har jobbet som coach de 5 siste årene. Han er coach for de som trenger det lille ekstra eller som har behov for full oppbacking i en periode. Han prøvde først å få Kent Marius til å stille i styrkeløft, men da han smått begynte med strongman så Håkon kun positivt på det.

- Jeg har fokus på knallhard styrketrening med god teknikk. I disse 5 årene har jeg hatt mange som har hatt enormt utbytte av og komme seg i gang og øke livskvaliteten ved å få muskler og bli i bedre form. Kent Marius kom i mine hender da han hadde endt opp som en ganske overvektig spilleavhengige tenåring som ikke gikk på skole. Han har fra første økt gitt 110 prosent innsats og har hatt en styrkeøkning mange bare kan drømme om. Han har trent harde økter uke etter uke og forandret innholdet i kostholdet slik at det gagner styrketreningen ved å spise mye proteiner. Innen han var 18 hadde han gått forbi min styrke og han har bare blitt sterkere og sterkere. Når han i den alderen prioriterer trening og mat isteden for pizza og fest hver helg sier en del om motivasjonen hans, sier coachen Håkon.

- Det å starte for seg sjøl, lage og kjøpe inn masse utstyr når det bare er han som trener det seriøst i Dale sier også en del om stå-på-viljen hans. Nå ser jeg stolt på en 19-åring med jobb, dame og en styrke mange kan drømme om og oppnå før de er gått i grava, forteller Håkon med et stort smil.

- Han hadde tettere oppfølging tidligere, for nå er jeg kun med 1 til 2 ganger i uka og pusher litt på og maser. I hans øyne er jeg nok irriterende som fortsatt maser på teknikk og kosthold. Men han setter nok pris på gaulinga mi og pushinga for at han skal få til 1 ekstra rep, ler Håkon.

Trenings- og kostholdsrutiner

I de siste månedene har Kent Marius hatt fokus på svakhetene sine i forhold til trening og han passer alltid på å få i seg nok proteiner.

- Jeg har fulgt et program jeg har satt opp selv de siste månedene for å jobbe med svakheter og fokusere på det jeg trengte å jobbe med og alle øktene varer i 1,5 til 2 timer, men ofte også lengre enn det, sier Kent Marius.

En uke med trening ser slik ut:
Mandag: skuldre, triceps og mage. Bruker olympisk stang denne dagen.
Tirsdag: stein, dekk og styrking av nakke/øvre rygg.
Onsdag: bein og strake markløft.
Torsdag: skuldre, triceps og mage. Fokus på stokk- og apollonsøvelsene denne dagen.
Fredag: markløft fra kloss og diverse rygg/biceps øvelser. Før konkurranse er det vanlig markløft som trenes.
Lørdag: Kardio
Søndag: Yoke, farmerswalk og eventulet andre strongmanøvelser.

- Det er viktig for meg at jeg får i meg nok protein, og all mat jeg spiser har som oftest høyt protein innhold. Det blir som regel 5 måltider hver dag, 4 av dem med kjøtt, ris og poteter, samt 2 shaker om dagen. Jeg ligger aldri i kaloriunderskudd, og tar meg gjerne en stor burger om jeg får lyst på noe godt og nyter gjerne kvelden med god mat og strongmanklipp fra YouTube, forteller Kent Marius smilende.

Vi takker for intervjuet og ønsker Kent Marius lykke til videre!


Rita Immerstein 

Rita har mer enn 20 års erfaring fra sportssenterbransjen og er sertifisert aerobic-, trx- og grid instruktør og deltar aktivt i fitness- og kroppsbygger konkurranser. Hun har master i helsefremmende arbeid, ernæringsutdanning og solid erfaring med diett og styrketrening.

Hafthor Bjornsson pusher grensene og drar 501 kg i markløft - setter ny verdensrekord.

Se hva Norges Sterkeste Mann spiser

Strongman28.10.201933

Ole Martin Kristiansen spiser over 8000 kcal hver dag. Se hva han spiser her!

Norges Sterkeste Mann 2019

Strongman22.10.201957

Se bilder og video fra Norges Sterkeste Mann 2019.
Jonas skal løfte som en strongman og spise som en strongman. Se hvordan det går her!

Se hva Norges Sterkeste Mann spiser

Strongman28.10.201933

Norges Sterkeste Mann 2019

Strongman22.10.201957

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!