- Hvorfor blir jeg støl?

Trening15.10.2014Rita Immerstein162

Hvorfor blir man støl? Er det bra? Kan man unngå å bli støl?

Har du opplevd at du så vidt kommer deg ut av sengen eller knapt kan løfte melkeglasset? Musklene er med andre ord så såre at de hemmer deg i å gjøre selv de mest dagligdagse ting? Da er du rett og slett støl eller sagt med andre ord; du har DOMS(Delayed Onset Muscle Soreness). Ved hard trening eller belastning som kroppen din ikke er vant med kan du bli sår og øm i muskulaturen. Det er usikkert hvorfor man blir støl, men etter en kraftig belastning kan du bli øm og støl 12 til 24 timer etter at aktiviteten er avsluttet. Den er ofte verst etter ett døgn eller to.

Tegn på stølhet

Du kjenner gjerne stølheten best i den midtre delen(tykkeste) av muskelen eller mellom muskel og sene. Det gjør enda mer vondt å tøye den støle muskelen og du kan til og med være varm og hoven i den muskelen som har blitt belastet(HelseNorge.no, 2013).

Mulige årsaker

Det har lenge vært forsøkt å finne ut hvorfor muskler blir støle etter uvant aktivitet. Tidligere trodde man at det var melkesyren som forårsaket stølheten eller at avfalstoffer som samler seg i muskelen fører til muskelkramper og senere sårhet i muskelen. Det som flere støtter opp under i dag er at det oppstår små rifter i muskulaturen som består i noen dager etter at du har fått dem og kan betraktes som en midlertidig betennelsestilstand med tilhørende hevelse og ømhet/sårhet. Musklene trenger å reparere seg etter den harde og uvante belastningen og dermed tar det nødvendigvis litt tid før stølheten gir seg(Side2.no, 2014).

Hvordan unngå stølhet?

Det er ikke bevist ved forskning at tøying før eller etter trening forhindrer stølhet slik kanskje mange av oss tror. Siden stølhet oppstår av uvante belastninger kan man altså ikke "tøye seg vekk" fra stølhet. I følge John Magne Kalhovde(Side2.no, 2014) kan faktisk tøyning på en skadet muskel gjøre vondt verre og det bør derfor unngås etter en hard styrkeøkt. Det beste er å trene regelmessig og variere med jevne mellomrom for å gi kroppen ulik belastning. Ulik type trening, det vil si, en kombinasjon av både kardio og en form for styrketrening har vist seg å være den aller beste kombinasjonen for deg som vil oppnå en allsidig og god treningsform.

Når du først blir støl så må du avfinne deg med stølhet et par dager. Du kan trene samme øvelse ganske raskt etterpå, men det har ingen påvirkning for forløpet ved å være støl i følge Helsedirektoratet. Olav Tufte mener imidlertid at det kan lønne seg å trene samme muskelen dagen etter bare med langt lettere motstand for å unngå stølhet i følge personlig trener Irene Mårdalen. Det er fortsatt slik at verdien av fysioterapi ved stølhet er omdiskutert, men enkelte rapporter viser til at det hjelper med elektrisk stimulering. Nedkjøling av muskelen hjelper heller ikke på stølhet og effektet av massasje mangler vitenskapelige bevis(Side2.no).

Fysiolog John Magne Kalhovde anbefaler oppvarming som kan øke blodsirkulasjonen til den muskelen som skal trenes. Det kan i følge ham også lønne seg å avslutte treningsøkten med rolig aktivitet i tillegg. Han presiserer at stølhet også er et tegn på at du har trent hardt nok. Stølhet handler ikke kun om at man er utrent, for selv godt trente personer blir støle når de foretar endringer i treningen. Han anbefaler i tillegg å passe på væskeinntaket og at det inntas raske karbohydrater etter trening for eksempel i form av en banan eller liknende(Side2.no, 2014).

Stølhet er ikke et argument for å la være å trene, man kan trene litt lettere og trene andre muskelgrupper. Skal man oppnå resultater er stølhet en del av treningen fordi du varierer og øker motstand og intensitet underveis. God trening!

Kilder:
Helsenorge.no(2013) Stølhet, Nettside:
https://helsenorge.no/Sykdomogbehandling/Sider/Stolhet.aspx
Side2.no(2014) Derfor er det vondest dag to etter trening, nettside:
http://www.side2.no/3736438.html 


Rita Immerstein 

Rita har mer enn 20 års erfaring fra sportssenterbransjen og er sertifisert aerobic-, trx- og grid instruktør og deltar aktivt i fitness- og kroppsbygger konkurranser. Hun har master i helsefremmende arbeid, ernæringsutdanning og solid erfaring med diett og styrketrening.

BCAA kan hjelpe mot muskelstølhet.
Er det bra å være støl?

Slik unngår du stølhet

Trening05.11.201279

Lei av å bli støl? Les her!

Kommer snart...

01.01.19700

Slik unngår du stølhet

Trening05.11.201279

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!