VM i kettlebells 2014

Intervju24.10.2014Rita Immerstein 0

Ketllebells søstrene Anne Mette Høegh-Larsen og Eva Therese Sletten er treningspartnere bosatt i Skien.

De har sikret seg VM-billett til deltakelse i åres VM i kettlebells i Hamburg 21. og 22. november og trener nå målrettet fram mot dette.

De fikk øynene opp for denne treningsformen for 2-3 år siden og har siden trent mye og lagt ned mange timer i treningen for å bli gode. Søstrene trener til daglig på Sats Elixia i Skien og coaches av Lars Daniel Vatne. Treningssenteret sponser dem med trening, PT-timer og klær og utstyr.

Meritter for dem begge

Eva Therese trente styrke i sal og drev med løping og yoga før hun ble hektet på kettlebell. For Anne Mette har det for det meste vært trening i form løping og spinning. De ble gradvis introdusert for kettlebell, som med korrekt navn kalles girevoysport, i 2012 og 2013 og siden da satset mer og mer på denne sporten. I løpet av den korte tiden har de følgende meritter å vise til;
Anne Mette:
NM 2013: Gull i snatch og sølv i OALC (One arm long cyckle).
Valhalla Open 2014: Første plass i snatch.

Eva Therese:
NM 2013: Bronse i snatch og 4.plass i OALC.
Valhalla Open 2014: 2.plass i snatch.

Etter VM skal de begge delta i NM den 13. desember i år. Jentene forteller at i en konkurranse deles utøverne inn i vektklasser. Kvinnene konkurrerer med 16, 20 eller 24 kg kule. Grenene er snatch (rykk) og OALC (vending og støt). Utøverne står på et podium med en dommer foran seg. Øvelsen varer i 10 minutter, og det er lov med et håndbytte.

Planlegging og balanse i livet

For søstrene er det viktig med balanse i livet. Planlegging er nøkkelen til å oppnå balanse mellom trening og andre viktige sider i livet, som nok søvn, sosialt liv, familie og jobb. Trening er viktig for dem, så de planlegger nøye for å få tid til det uten å komme ut av balanse.

- Opplevelse av mestring i trening er viktig for oss. Det påvirker både treningsøkter videre og livet for øvrig. Gjennom å sette mål og jobbe systematisk mot disse opplever vi ofte mestring på trening. Det gjør oss sterkere til neste økt, men bidrar også til mental styrke på andre plan i livet. Det er også viktig for oss å ha det gøy når vi trener! Vi tenker positivt når vi går i gang med en økt selv om øvelsene vi skal gjennom kan virke tunge og umulige. Da hjelper det med godt humør. Det blir også gøy å trene når vi innimellom gjør helt nye ting. Treneren vår Lars Daniel Vatne flink til å finne på nye ting for å glemme kettlebells og bare ha det gøy, som det å gå 10 fjelltopper på en dag eller ha en utendørs Crossfit-konkurranse!

 

Passer sammen som treningspartnere

Begge er enige om at de som søstre er ganske like. De er begge utholdende og gyver løs på oppgaver de får fra Lars selv om de begge synes de virker umulige å gjennomføre.

- Vi er seige og kan holde på lenge. Vi har en god tone på trening, og ler mye. Vi er ikke redd for å gi konstruktiv kritikk og for å korrigere hverandre. Vi liker å jobbe strukturert, vi planlegger nøye øktene våre fra uke til uke. Jeg er nok aller mest en blanding av tålmodig og sta og det kommer godt med når vi jobber systematisk over tid, legger Eva Therese til. Jeg har et sterkt konkurranseinstinkt og er som storesøster litt sjefete på treninga, smiler Anne Mette.

I følge dem er det mer som er likheter enn ulikheter mellom dem og det er en fordel når de trener sammen og skal støtte hverandre.

- Vi motiveres av hverandre og vi er ganske jevne i det meste vi gjør, så vi driver hverandre fremover ved å fortsette å være det. Ingen av oss har lyst til å henge etter, så vi jobber hardt for å holde følge med hverandre. Det gjelder i alt vi gjør på trening, ikke bare KB. I tillegg motiveres vi også av andre utøvere og russiske Ksenia Dedukhina imponerer stort. Vi har studert noen filmer på YouTube av den lille, sterke dama og lar oss inspirere. Egne prestasjoner motiverer også. Det er viktig å sette nye mål og gøy å oppnå målene for da opplever vi mestringsfølelse.

En krevende sport

Kombinasjonen utholdenhet, fysisk og mental styrke er spesielt når man driver med Girevoysport. Disse tre komponentene er med i mange idretter, men i Girevoysport er den mentale biten helt avgjørende i følge Eva Therese og Anne Mette.

- Å stå med kettlebell i 10 minutter er helt forferdelig tungt, og da må hodet være på plass hvis du skal klare å gjennomføre settet. Du må også tåle fysisk smerte i form av sure muskler og såre, blødende hender, forteller Anne Mette engasjert.

- Vi hadde en forferdelig tung økt før sommeren hvor vi snatchet med KB 16 kg i ca 30 min. Vi tok en såkalt trapp og startet på 1 repetisjon på hver hånd, økte gradvis opp til 15, deretter ned igjen til 1. Det ble totalt 450 repetisjoner og blod og tårer rant da vi var ferdige. Da følte vi oss vanvittig sterke, smiler Eva Therese. I tillegg var det ekstra stas for meg å snatche 138 repetisjoner på Valhalla Open når målet i konkurransen var 120, legger Anne Mette fornøyd til.

Tips til gode øvelser

Søstrene kommer gjerne med tips til de beste treningsøvelsene med kettlebells og det er spesielt to øvelser de anbefaler.

- Clean and jerk er en teknisk krevende øvelse, men den er allsidig og du trener hele kroppen. For nybegynnere vil vi anbefale swing og fullswing som en god øvelse hvor du trener både over- og underkropp.

(videoer legges ut av øvelsene)

Trenings- og kostholdsstruktur

De trener 4-5 ganger i uka og det er litt avhengig av jobb og andre aktiviteter. Selv om de prioriterer trening høyt må de av og til droppe en økt for å opprettholde balansen de etterstreber i livet. Kostholdet er viktig og for dem er det helt avgjørende for å få overskudd, energi og for å føle seg bra.

- Vår treningsuke består som regel av en økt med Olympiske løft og en økt med kardio i form av løping eller spinning. Vi trener med kettlebells 2 til 3 dager i uken og supplerer med yoga og tøyning.

- Når det gjelder kostholdet så veier vi ikke maten, og har heller ikke regnet ut hvor mye vi bør spise av hva. Vi har heller ikke noen diett vi følger. For oss er vekt helt uvesentlig, vi har ikke slanking som noe mål med treningen. Begge har gått opp mye i vekt det siste året og vi har begge lagt på oss 6-8 kilo. Vi passer på å spise nok, og er ikke redd for å legge på oss. Litt ekstra på kroppen har bare gitt oss mer overskudd, forteller søstrene ivrig.

- Vi spiser nok 1,5-2 g protein pr kg kroppsfett daglig. Vi er opptatt av å få i oss nok fett, karbohydrater og proteiner. I en periode spiste vi for lite karbohydrater, det gjorde oss trøtte og slitne. Vi burde nok spist mer grønnsaker og frukt, så vi jobber litt ekstra med det. Vi drikker en del melk og vann, og det blir lite inntak alkohol. I tillegg spiser vi kun rene produkter og aldri halvfabrikata. Dessuten baker vi brødet selv.

En vanlig spisedag kan se slik ut:
Frokost:
Havregrøt med melk, 1/3 beger Cottage Cheese, kanel og friskt eple.
Etter trening:
Hjemmelaget shake m/1 beger cottage cheese eller kesam, 1 banan, a neve havregryn, 1 neve mandler, 1 egg og litt vann.
Lunsj:
3 egg, litt kjøttpålegg eller bacon. Tomat og agurk. Melk.
Mellommåltid:
Brødskive eller knekkebrød med kjøttpålegg eller ost. Melk.
Middag:
200 gr fisk, kylling eller kjøtt. Grønnsaker. Potet, pasta eller ris. Ofte litt rømme, fløte eller kokosmelk.
Kveldsmat:
Brødskiver eller knekkebrød med 1 boks makrell i tomat og majones.
Kveldsmat 2:
Cottage cheese med nøtter, evt knekkebrød og yoghurt.

Balanse i livet gir god helse

De to samstemte søstrene er ikke i tvil om hva som er bra for helsen. De mener at det å søke balanse i livet er avgjørende.
- Det kan være perioder hvor det blir mye trening slik at balansen i livet forstyrres. Det går greit i en kort periode, som for eksempel før en konkurranse, men hvis dette vedvarer over tid vil helsen påvirkes. Å ha det bra psykisk er også viktig og vi opplever at vi får psykisk styrke gjennom treningen. I tillegg er selvfølgelig det å være skadefri og kjenne at kroppen fungerer som den skal på det nivået den enkelte ønsker å være en vesentlig helsefaktor.

Støtter hverandre 100%

- Vi må tilføye at vi føler oss veldig heldig som er to. Vi jobber utrolig godt sammen, og hadde ikke klart det alene. Vi motiverer hverandre og jobber på lag. Vi har faktisk aldri kranglet på trening, eller om trening. Og vi kan krangle, vi er jo søstre! Vi hjelper hverandre fremover. Ingen vil være dårligst, så vi drar hverandre fremover. I tillegg er vi heldige som har en så dedikert trener og motivator som Lars. Det er han som introduserte oss for KB, og det var han som fikk oss til å delta i konkurranse. Han er god til å pushe oss, og gir oss HARDE økter. Litt for harde noen ganger. Vi har det veldig gøy sammen med Lars, vi ler masse. Nå som vi har blitt så godt kjent blir han nesten som en storebror for oss, smiler søstrene.

- Miljøet for satsing på Kettlebell er litt lite i Skien og det er større miljøer i både Oslo, Kristiansand og Trondheim. Heldigvis har vi blitt kjent med flere på konkurranse, og de deler villig treningstips med oss. Det er mange flinke utøvere i Norge, og til VM reiser vi en liten tropp med cirka 15 utøvere, avslutter de

Treningsforum ønsker søstrene lykke til med kommende VM og NM!


Rita Immerstein  

Rita har mer enn 20 års erfaring fra sportssenterbransjen og er sertifisert aerobic-, trx- og grid instruktør og deltar aktivt i fitness- og kroppsbygger konkurranser. Hun har master i helsefremmende arbeid, ernæringsutdanning og solid erfaring med diett og styrketrening.

Få økt stabilitet, mobilitet, balanse og styrke.

Kettlebell full sving

Trening16.03.2015198

Den utfordrer både styrken og kondisen din!
En uheldig Reidar Kvåle sitter med en avrevet biceps.

Hjemmetrening

Trening28.11.2018563

Få utbytte av din hjemmetrening.

Kettlebell full sving

Trening16.03.2015198

Her er 10 sunne matvarer med mye protein som garantert vil gi deg protein av høy kvalitet.

Slik bør du trene leggene dine

Trening17.09.2019577

Don't skip leg day! Slik bør du trene leggene dine.

Sunn banansplitt

Kosthold16.09.2019696

Er du glad i banansplitt? Prøv denne.

Triggerpunkter

Trening15.09.2019396

Sliter du med såre punkter i muskulaturen din?

Program for muskelvekst

Trening14.09.2019303

Styrk kroppen i 2015.