Trenger vi faste og utrensingsdietter?

Trening18.11.2014Rita Immerstein40

Trenger vi faste og rensing eller er det de optimale varige endringene i kostholdet du skal gå for?

Det kan kanskje være lurt å gjøre endringer i kostholdet og innlede det med en faste eller rensekur, men hva med å leve så jevnt og sunt at du ikke behøver disse "bootcamp"sjokkene i kostholdet ditt?

Tv-profilen Michael Mosely fikk beskjed om at han hadde diabetes og for høyt kolesterol og begynte å faste. Han ønsket ikke å begynne på medisiner og valgte i stedet å bruke kostholdet som sin beste medisin. Han startet med faste annenhver dag, men syntes dette var for vanskelig og han er i dag opphavet til 5-2 dietten som Treningsforum hadde en artikkel om i januar.

Det finnes en rekke individuelle forskjeller på hvordan vi reagerer på faste. Noen opplever det som en skikkelig "bootcamp" hvor disiplinen settes på en skikkelig prøve. Det å leve på 500-600 kcal per dag i to dager kan være tøft for sultfølelsen og energinivået. Michael Mosely gikk ned i vekt og fikk en bedre helse, men ikke alle tåler å gå på såkalte dietter fordi signalene for sult er ulike fra menneske til menneske og blodsukkerreguleringen er også ulikt fra person til person. Enkelte overvektige mennesker kan ha god nytte av faste fordi de har dårligere sensitivitet i forhold til sult og metthetsfølelse i følge Marie Aas som er førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo. Mange blir lett svimle ved et lavt kaloriinntak og har man i utgangspunktet problemer med å ha et "normalt" forhold til mat vil dietter kunne forsterke dette og utviklingen av spiseforstyrrelser. Gravide og ammende kvinner bør ikke begynne på ekstremdietter og faste, samt at personer med diabetes og insulinbruk bør i utgangspunktet være forsiktige i følge Marie Aas(Dagbladet,2014).

Faste har lange og ulike tradisjoner innenfor religion og er også benyttet innenfor medisin knyttet til å forbygge og redusere forekomsten av ulike sykdommer og lidelser. I følge nettsiden helsekostopplysningen.no bør fasten brukes som en "storrengjøring". Med et fiberfattig kosthold som er rikt på mettet fett og sukker er faste en måte å la kroppens få hvile og rense den på. En mentalt stressende hverdag, mye stillesittende arbeid og lite aktivitet og ytre forurensninger gjør faste til et viktig virkemiddel for å få bedre helse og energi(Helsekostopplysningen,2014). Det henvises også til erfaringer som tilsier at faste og et kosthold i retning av vegetarkost er effektivt for å lindre/redusere revmatiske lidelser, astma, allergi, kroniske infeksjoner, enkelte tarmsykdommer og høyt blodtrykk.

Faste kan gjennomføres som Michael Mosely profilerer: med et lavt kaloriinntak 1-2 ganger i uken. En annen måte å gjøre dette på er å øke andelen grønnsaker radikalt og innføre mer grønnsaker i kostholdet med en fasteperiode der du lever utelukkende på grønnsaker og litt frukt over 3-4 dager. Du drikker mye væske i disse dagene og innta gjerne grønn te eller brennesle-te. Etter en faste- og renseperiode tar du med deg de gode vanene med økt inntak av grønnsaker inn i et normalt kosthold. Husk at du kan spise store mengder grønnsaker uten at det har særlig betydning for kaloriinntaket. Det er rikt på næring, fiber og væske og bidrar totalt sett til å redusere inntak av andre matvarer som du har mindre bruk for. Flere studier viser at økt inntakt av grønnsaker kan forebygge og redusere utvikling av en rekke sykdommer og lidelser og er du en av dem som røyker, drikker alkohol, mosjonerer lite og i tillegg spiser lite frukt og grønt kan du forkorte livet med 12 år(frukt.no, 2010).

I stedet for en typisk fastediett med 5-2 dietten året rundt kan det å legge inn langt mer grønnsaker, og minimum anbefalingen "5 om dagen", bidra til at du kan ha et normalt kosthold 5 dager i uken. Et sunt og næringsrikt kosthold med masse grønnsaker, fettfattige proteiner, gode fettstoffer fra fisk og oljer, fiber fra grove kornprodukter og et rikelig væskeinntak bør være kjennetegn ved vårt daglige kosthold. Dermed kan du fint unne deg litt ekstra over et par dager i helgen. Dette er kanskje en og mer normal variant av en 5-2 diett? Prøv da vel!

Kilder:
Isbrekken A. T.(2014) Faste-legens beste tips, Dagbladet nr.33, 146. årgang
Helsekostopplysningen.no(2014) Faste, Nettside(funnet 03.02.2014):
http://www.helsekostopplysningen.no/Innhold/Livsstil--Helse/Optimalt-kosthold/Dietter/Faste/
rukt.no(2010) Disse vanene gjør livet 12 år kortere, Nettside:
http://www.frukt.no/helse/helseartikler/disse-vanene-gjor-livet-12-ar-kortere/

 


Rita Immerstein 

Rita har mer enn 20 års erfaring fra sportssenterbransjen og er sertifisert aerobic-, trx- og grid instruktør og deltar aktivt i fitness- og kroppsbygger konkurranser. Hun har master i helsefremmende arbeid, ernæringsutdanning og solid erfaring med diett og styrketrening.

Se hvordan Conor McGregor holder seg i form.
43 år gamle Rolf Gustavsen har vært topptrent over halve livet sitt og han holder koken fortsatt.

Den nest beste dietten

Kosthold26.04.2017121

Hvis du ikke klarer det beste, hva med det nest beste?

Slik fungerer periodisk faste 16:8

Kosthold04.04.2017120

Hva er periodisk faste og hvilke fordeler har det?

Den nest beste dietten

Kosthold26.04.2017121

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!