Dette er gullkorn for kroppen din
Kosthold04.12.2014Silje Bjørnstad485
I de siste årene er det nok havre som har vært en av de mest trendy kornsortene å bruke i matlagingen. Både havregryn og havremel er en stor favoritt hos mange, og det med god grunn. Havre inneholder flere vitaminer og mineraler som blant annet sink, jern, magnesium samt kostfiber og antioksidanter. Havre har en søt og nøtteaktig smak og dette er en anvendelig ingrediens i matlagingen. Havregrøt er en tradisjonell og enkel rett, men havregryn kan også brukes til å øke næringsinnholdet i pizzabunner, brøddeig og vaffelrøre.
«Gullbygg»
Bygg er faktisk den kornsorten det dyrkes mest av her i Norge og den siste tiden er det blitt en mer populær matvare. I likhet med havre er også bygg proppfullt av positive helseeffekter. Fordeler ved å spise bygg er at det minsker kolesterolnivået i blodet, bedrer tarmfunksjonen og det reduserer risikoen for enkelte kreftformer. Fra bygg får du blant annet B-vitaminer, magnesium og jern. Bygg er også det kornslaget som er rikest på antioksidanter. Et høyt innhold av fiber bidrar i tillegg til et mer stabilt blodsukker og lengre metthetsfølelse. Byggryn kan for eksempel bruker som et alternativ til vanlig ris, i risotto eller i en byggryn-salat. Denne høsten lanserer også Coop en produktserie som har fått navnet «Gullbygg» basert på en spesiell type byggkorn. Serien består av brød, knekkebrød, bygg/-havreflak og grøt, samt middagsbygg.
- Bygg er et av de sunneste kornslagene vi har. Men på grunn av sin karakteristiske smak og dårlige bakeegenskap, har bygg til nå hovedsakelig blitt brukt til dyrefór og i ølproduksjon. Den nye byggkornsorten har bedre smak, og et høyt innhold av verdifulle næringsstoffer, med spesielt mye kostfiber, sier Hege T. Berg-Knutsen, ansvarlig for egne merkevarer i Coop Norge, i en pressemelding.
Styrk kroppen med rug
Kornsorten rug er nok mest kjent for å brukes i rugbrød for de fleste. Brød bakt med rugmel er saftige, de holder seg lenge og det smaker og metter godt.
- Rug er mat som gir kraft og styrke! sa vikingene, som brukte det både som grøtmel og brødmel. Rug ligger på topp når det gjelder innhold av kostfiber og kornet er i tillegg rik på mineraler og vitaminer som blant annet vitamin E og magnesium. Forskning har blant annet vist at rug beskytter mot hjerte- og karsykdommer, reduserer risikoen for diabetes type 2 og det senker kolesterolnivået. Mye tyder derfor på at vikingene visste hva de snakket om, når de påsto at rug ga kraft og styrke!
Kilder:
Superkorn gir bedre helse: http://handelsbladet.no/s/09bc3269f5/a/superkorn_gir_bedre_helse/d8b73f8
Regal: Kornsorter: http://www.regal.no/tips-og-triks/bakskolan/kornsorter/
Opplysningskontoret for brød og korn: http://www.brodogkorn.no/
Slik bør du starte dagen
Kosthold20.02.201911
5 ting du kan lage med havregryn
Kosthold08.02.201857
Spice opp havregrynsgrøten
Kosthold26.10.201868