Dette er gullkorn for kroppen din

Kosthold04.12.2014Silje Bjørnstad0

Nå er det trendy med havre og bygg

I de siste årene er det nok havre som har vært en av de mest trendy kornsortene å bruke i matlagingen. Både havregryn og havremel er en stor favoritt hos mange, og det med god grunn. Havre inneholder flere vitaminer og mineraler som blant annet sink, jern, magnesium samt kostfiber og antioksidanter. Havre har en søt og nøtteaktig smak og dette er en anvendelig ingrediens i matlagingen. Havregrøt er en tradisjonell og enkel rett, men havregryn kan også brukes til å øke næringsinnholdet i pizzabunner, brøddeig og vaffelrøre.

«Gullbygg»

Bygg er faktisk den kornsorten det dyrkes mest av her i Norge og den siste tiden er det blitt en mer populær matvare. I likhet med havre er også bygg proppfullt av positive helseeffekter. Fordeler ved å spise bygg er at det minsker kolesterolnivået i blodet, bedrer tarmfunksjonen og det reduserer risikoen for enkelte kreftformer. Fra bygg får du blant annet B-vitaminer, magnesium og jern. Bygg er også det kornslaget som er rikest på antioksidanter. Et høyt innhold av fiber bidrar i tillegg til et mer stabilt blodsukker og lengre metthetsfølelse. Byggryn kan for eksempel bruker som et alternativ til vanlig ris, i risotto eller i en byggryn-salat. Denne høsten lanserer også Coop en produktserie som har fått navnet «Gullbygg» basert på en spesiell type byggkorn. Serien består av brød, knekkebrød, bygg/-havreflak og grøt, samt middagsbygg.

- Bygg er et av de sunneste kornslagene vi har. Men på grunn av sin karakteristiske smak og dårlige bakeegenskap, har bygg til nå hovedsakelig blitt brukt til dyrefór og i ølproduksjon. Den nye byggkornsorten har bedre smak, og et høyt innhold av verdifulle næringsstoffer, med spesielt mye kostfiber, sier Hege T. Berg-Knutsen, ansvarlig for egne merkevarer i Coop Norge, i en pressemelding.

Styrk kroppen med rug

Kornsorten rug er nok mest kjent for å brukes i rugbrød for de fleste. Brød bakt med rugmel er saftige, de holder seg lenge og det smaker og metter godt.

- Rug er mat som gir kraft og styrke! sa vikingene, som brukte det både som grøtmel og brødmel. Rug ligger på topp når det gjelder innhold av kostfiber og kornet er i tillegg rik på mineraler og vitaminer som blant annet vitamin E og magnesium. Forskning har blant annet vist at rug beskytter mot hjerte- og karsykdommer, reduserer risikoen for diabetes type 2 og det senker kolesterolnivået. Mye tyder derfor på at vikingene visste hva de snakket om, når de påsto at rug ga kraft og styrke!

Kilder:
Superkorn gir bedre helse: http://handelsbladet.no/s/09bc3269f5/a/superkorn_gir_bedre_helse/d8b73f8
Regal: Kornsorter: http://www.regal.no/tips-og-triks/bakskolan/kornsorter/
Opplysningskontoret for brød og korn: http://www.brodogkorn.no/


Silje Bjørnstad 

Silje er utdannet ernæringsfysiolog og arbeider som journalist og ernæringsfaglig rådgiver. Hun er opptatt av å formidle informasjon om ernæring og kosthold på en måte som bidrar til veiledning fremfor villedning, og matglede fremfor matfrykt.

Slik bør du starte dagen

Kosthold20.02.201911

Sjekk ut frokosten som gir deg den næringen du trenger og holder deg energisk hele dagen.

5 ting du kan lage med havregryn

Kosthold08.02.201857

La deg inspirere og test disse fantastiske oppskriftene med havregryn.

Sjokoladerøre med havregryn

Kosthold01.11.201863

Denne frokosten skal svelle over natten.

Spice opp havregrynsgrøten

Kosthold26.10.201868

Her er 5 fantastisk gode oppskrifter å spice opp havregrynsgrøt på.

Slik bør du starte dagen

Kosthold20.02.201911

5 ting du kan lage med havregryn

Kosthold08.02.201857

Sjokoladerøre med havregryn

Kosthold01.11.201863

Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!

5 proteinrike smoothies

Kosthold27.06.2021431

La deg friste av proteinrik dessert-smoothie og sjokolademilkshake.

5 mettende mellommåltider

Kosthold28.04.2021192

Sunn og kjapp mat på farten.

Kardio eller styrketrening først?

Trening27.04.2021353

Hva bør du trene først for optimal effekt?