På denne tiden er det mange som setter pris på å sette seg ned i sofaen på kvelden, med pleddet over beina og en varm kopp kakao i hendene. I tillegg til å smake godt er det også mange kakaovarianter som bidrar til å gjøre dette til en sunn og næringsrik drikk man kan nyte med god samvittighet.
Det er jo ikke uten grunn at tradisjonell sjokolademelk er en populær restutisjonsdrikk, og kakao kan også bidra med flere viktige næringsstoffer som kroppen trenger. En kopp varm sjokolade med melk gir deg for eksempel proteiner, kalsium og B-vitaminer. Kakao laget med ekte kakaopulver eller mørk sjokolade bidrar med blant annet antioksidanter og jern. Lager du hjemmelaget kakao kan du i tillegg regulere sukkermengden selv og i stedet for vanlig sukker finnes det mange bedre alternativer.
Den sunneste kakaoen lager du selv og her er 5 tips til smakfulle og næringsrike varme sjokoladedrikker.
Sukkerfri kakao
3-4 porsjoner
1 stk vaniljestang eller 1 ts vaniljepulver
6 dl melk
2 ss kakaopulver
2-3 ss sukrin
100 gram mørk kokesjokolade (minst 70 %)
½ ts rød chili (fersk), eller kanel for ekstra smak (kan sløyfes)
Bland melk, kakao og frøene av vaniljestangen (eller bruk vaniljepulver), (finhakket chili uten frø/kanel) og varm det til kokepunktet. Ta kjelen av varmen. Tilsett finhakket sjokolade under omrøring og rør til all sjokoladen har smeltet.
Power-kakao
Denne kakaovarianten med kaffe kan kvikke deg opp i høstmørket.
2 porsjoner
2 dl sterk kaffe (gjerne espresso)
3 dl lettmelk
50 gram mørk kokesjokolade (minst 70 %)
1 - 2 ss sukrin gold
Rør sammen alle ingrediensene i en kjele og varm opp under omrøring til kokepunktet slik at sjokoladen smelter.
Proteinrik kakao
1 porsjon
1 ss rå kakaopulver
2 dl soyamelk (kan bruke annen melk)
1 dl vann
1 ss sukrin/sukring gold
20 gram sjokoladeprotein
Rør sammen kakaopulver og sjokoladeprotein og bland dette godt med vann. Hell det over i en kjele og tilsett melk og sukrin, og varm opp.
Kakao med hint av appelsin
2 porsjoner
2-3 ss rå kakaopulver
2-3 ss sukrin/sukrin gold
5 dl melk
Saften fra ½ -1 appelsin (smak deg frem hvor kraftig appelsinsmak du ønsker)
Bland kakaopulver og sukrin i en kjele. Ha i litt av melken og varm opp under omrøring. Hell i litt og litt av resten av melken og rør til kakaoen når kokepunktet. Tilsett saften fra appelsinen, rør rundt og hell over i kopper.
Kakao med kokosmelk
2 porsjoner
1 boks kokosmelk (ikke fettredusert)
1 toppet ss kakaopulver
Søtning etter smak
Ha alt oppi en kjele og visp sammen mens du varmer opp. Hell over i kopper når ingrediensene er blitt rørt godt sammen og kakaoen har blitt varm.
Fitnessblogger sammenligner kalorier i sunn og usunn snacks
Kosthold29.10.2018144
20 av de sunneste matvarene du finner i dagligvarebutikken
Kosthold31.07.202057