Sunne og velsmakende småkaker til Jul
Kosthold23.12.2014Rita Immerstein46
Det er ingen vits i å fortelle deg at du skal kutte ut de tradisjonelle julekakene og julemarsipanen for å holde en stram linje på årets mørkeste dager, men jeg kan allikevel friste deg til å prøve disse sunne og velsmakende småkakene som inneholder langt mindre sukker, smør og fint hvetemel enn den tradisjonelle julebaksten. Overrask gjerne både familie og venner med alternative og sunne kaker som allikevel ikke tar bort gleden med å skeie ut med litt snacks etter middagen, foran tv'n på julaften eller rett og slett som "after workout meal" når gjengen samles etter en treningsøkt midt i julestriden!
"Helt kokos"
Denne oppskriften er en variant av kokosmakroner som ikke er tilsatt noe sukker og kun pyntet med litt sukkerholdig sjokoladetopping. Den er rik på energi fordi den innholder en del fett og i tillegg bidrar havrekli, egg og proteinpulver til et tilskudd av gode proteinkilder. Karbohydratene henter du fra havreklien og den eneste kilden til raske karbohydrater finner du i sjokoladetoppingen.
Ingredienser:
• 350 gram havrekli
• 200 gram kokosmasse
• 3 scoop med vaniljeproteinpulver
• 4 ss sukrin
• 2 ss kokosolje
• 2 ss peanutsmør(økologisk crunchy peanutbutter smaker nydelig)
• 2 egg
• 1 ss vaniljeekstrakt
Slik gjør du:
Forvarm ovnen på 200 grader. Bland alt det tørre sammen i en bolle. Varm opp kokos- og peanutolje i mikrobølgeovn med litt vann slik at det lett kan fordeles i den tørre massen. Bland to hele egg og tilsett 1 ss vaniljeekstrakt. Tilsett deretter vann til du får en litt klissete men fast deig. Bruk muffinsformer og legg opp til en toppet ss av kakemassen i hver form. Du får fylt opp et helt stekebrett med "helt kokos"kaker. Sett brettet midt i ovnen i 10 minutter eller til det begynner å bli litt gyldent på toppen av kakene. Ta dem deretter ut og legg på litt sjokoladetopping(ferdig fra tube og temperert med rennende varmt vann) på hver kake før du setter hele brettet til avkjøling i kjøleskapet.
Hjemmelaget fruktnøtt
Det smaker godt med hjemmelaget fruktnøtt, og det beste er at du kan ha i akkurat det du liker best. Bruk en sjokolade med høyt kakaoinnhold (for eksempel 70 %). Sjokoladen smeltes i vannbad, og for å gi den et ekstra hint av jul kan du ha i litt kardemomme, malt nellik, kanel og/eller malt ingefær. Som utgangspunkt kan du per 100 g sjokolade ha i 1 dl med en blanding av hakkede nøtter, tørket frukt og bær (uten tilsatt sukker). Litt havregryn eller havrekli smaker også godt. Tilsett 2-3 ss sukrin om du vil søte den litt ekstra med sukkerserstatning. Sjokolademassen fordeles i små muffinsformer former og settes kjølig. Pynt gjerne med finhakket nøtteblanding.
TIPS! Har du ikke tilsatt sukrin, men allikevel ønsker å søte den litt kan et dryss med Crusli Solfrokost som topping fungere fint på den hjemmelagede fruktnøtten!
Chocolate Chip Cookies
Denne cookien er en enkel variant av mer tradisjonelle cookies og den har rett og slett fått en makeover ved å kutte ned på hvitt sukker, tilsette fullkorn og benytte rapsolje framfor vanlig smør.
Ingredienser:
• 2 dl havre i pulverform
• 2 dl fullkorn(hvete eller spelt)
• ½ ts bakepulver
• ¼ ts Natron
• ¼ ts salt
• 5 ss sukrin
• 3 ss brunt sukker
• 5 ss flytende honning
• 6 ss rapsolje(nøytral smak)
• 1-2 ts vaniljeekstrakt
• 1 stort egg
• 2.5 dl finhakkede pekannøtter
• 200 gram mørk kokesjokolade
Slik gjør du:
Bland havrepulver, fullkorn, bakepulver, salt, natron, brunt sukker og sukrin sammen i en bolle. Deretter blandes egg, vaniljeekstrakt og olje sammen og tilsettes i den tørre massen. Bruk gjerne en visp på lav hastighet. Til slutt røres finhakkede pekannøtter og små biter av mørk sjokolade inn i massen. La det stå til avkjøling 1 time før steking på 200 grader. Fordel 1 ss av massen med 2 centimeters mellomrom på et bakepapir før det settes i ovnen og stekes i 8-10 minutter. Deigen gir cirka 24 cookies.
TIPS! Bruk gjerne Walden Farm Syrup til topping før du serverer cookiene. Syrupen finnes flere smaksvarianter og den er både sukker og kalorifri!
Kilde:
Thorkildsen T.(2014) Sunnere julesnacks, Nettside:
http://www.matprat.no/magasinet/jul-2012/kost-og-ernaring/sunnere-julesnacks/
EatingWell.com(2012) EatingWell favorite Cookie recipes, Nettside:
http://www.eatingwell.com/recipes_menus/recipe_slideshows/festive_christmas_cookie_recipes
Sommerens snakcs, godteri og drikkenyheter
Kosthold22.06.20199
Dette er året snacks og godterinyheter
Kosthold29.03.20193
8 sunne ting du kan ha i Julestrømpa
Kosthold21.12.20185