Sunne og velsmakende småkaker til Jul

Kosthold23.12.2014Rita Immerstein46

Kan vi friste med noen sunne og velsmakende småkaker til jul?

Det er ingen vits i å fortelle deg at du skal kutte ut de tradisjonelle julekakene og julemarsipanen for å holde en stram linje på årets mørkeste dager, men jeg kan allikevel friste deg til å prøve disse sunne og velsmakende småkakene som inneholder langt mindre sukker, smør og fint hvetemel enn den tradisjonelle julebaksten. Overrask gjerne både familie og venner med alternative og sunne kaker som allikevel ikke tar bort gleden med å skeie ut med litt snacks etter middagen, foran tv'n på julaften eller rett og slett som "after workout meal" når gjengen samles etter en treningsøkt midt i julestriden!

"Helt kokos"

Denne oppskriften er en variant av kokosmakroner som ikke er tilsatt noe sukker og kun pyntet med litt sukkerholdig sjokoladetopping. Den er rik på energi fordi den innholder en del fett og i tillegg bidrar havrekli, egg og proteinpulver til et tilskudd av gode proteinkilder. Karbohydratene henter du fra havreklien og den eneste kilden til raske karbohydrater finner du i sjokoladetoppingen.

Ingredienser:
• 350 gram havrekli
• 200 gram kokosmasse
• 3 scoop med vaniljeproteinpulver
• 4 ss sukrin
• 2 ss kokosolje
• 2 ss peanutsmør(økologisk crunchy peanutbutter smaker nydelig)
• 2 egg
• 1 ss vaniljeekstrakt

Slik gjør du:
Forvarm ovnen på 200 grader. Bland alt det tørre sammen i en bolle. Varm opp kokos- og peanutolje i mikrobølgeovn med litt vann slik at det lett kan fordeles i den tørre massen. Bland to hele egg og tilsett 1 ss vaniljeekstrakt. Tilsett deretter vann til du får en litt klissete men fast deig. Bruk muffinsformer og legg opp til en toppet ss av kakemassen i hver form. Du får fylt opp et helt stekebrett med "helt kokos"kaker. Sett brettet midt i ovnen i 10 minutter eller til det begynner å bli litt gyldent på toppen av kakene. Ta dem deretter ut og legg på litt sjokoladetopping(ferdig fra tube og temperert med rennende varmt vann) på hver kake før du setter hele brettet til avkjøling i kjøleskapet. 

Hjemmelaget fruktnøtt

Det smaker godt med hjemmelaget fruktnøtt, og det beste er at du kan ha i akkurat det du liker best. Bruk en sjokolade med høyt kakaoinnhold (for eksempel 70 %). Sjokoladen smeltes i vannbad, og for å gi den et ekstra hint av jul kan du ha i litt kardemomme, malt nellik, kanel og/eller malt ingefær. Som utgangspunkt kan du per 100 g sjokolade ha i 1 dl med en blanding av hakkede nøtter, tørket frukt og bær (uten tilsatt sukker). Litt havregryn eller havrekli smaker også godt. Tilsett 2-3 ss sukrin om du vil søte den litt ekstra med sukkerserstatning. Sjokolademassen fordeles i små muffinsformer former og settes kjølig. Pynt gjerne med finhakket nøtteblanding.

TIPS! Har du ikke tilsatt sukrin, men allikevel ønsker å søte den litt kan et dryss med Crusli Solfrokost som topping fungere fint på den hjemmelagede fruktnøtten!

Chocolate Chip Cookies

Denne cookien er en enkel variant av mer tradisjonelle cookies og den har rett og slett fått en makeover ved å kutte ned på hvitt sukker, tilsette fullkorn og benytte rapsolje framfor vanlig smør.

Ingredienser:
• 2 dl havre i pulverform
• 2 dl fullkorn(hvete eller spelt)
• ½ ts bakepulver
• ¼ ts Natron
• ¼ ts salt
• 5 ss sukrin
• 3 ss brunt sukker
• 5 ss flytende honning
• 6 ss rapsolje(nøytral smak)
• 1-2 ts vaniljeekstrakt
• 1 stort egg
• 2.5 dl finhakkede pekannøtter
• 200 gram mørk kokesjokolade

Slik gjør du:
Bland havrepulver, fullkorn, bakepulver, salt, natron, brunt sukker og sukrin sammen i en bolle. Deretter blandes egg, vaniljeekstrakt og olje sammen og tilsettes i den tørre massen. Bruk gjerne en visp på lav hastighet. Til slutt røres finhakkede pekannøtter og små biter av mørk sjokolade inn i massen. La det stå til avkjøling 1 time før steking på 200 grader. Fordel 1 ss av massen med 2 centimeters mellomrom på et bakepapir før det settes i ovnen og stekes i 8-10 minutter. Deigen gir cirka 24 cookies.

TIPS! Bruk gjerne Walden Farm Syrup til topping før du serverer cookiene. Syrupen finnes flere smaksvarianter og den er både sukker og kalorifri!

Kilde:
Thorkildsen T.(2014) Sunnere julesnacks, Nettside:
http://www.matprat.no/magasinet/jul-2012/kost-og-ernaring/sunnere-julesnacks/

EatingWell.com(2012) EatingWell favorite Cookie recipes, Nettside:
http://www.eatingwell.com/recipes_menus/recipe_slideshows/festive_christmas_cookie_recipes 


Rita Immerstein 

Rita har mer enn 20 års erfaring fra sportssenterbransjen og er sertifisert aerobic-, trx- og grid instruktør og deltar aktivt i fitness- og kroppsbygger konkurranser. Hun har master i helsefremmende arbeid, ernæringsutdanning og solid erfaring med diett og styrketrening.

5 julesnacks under 100 kcal

Kosthold16.12.2014312

Digge godbiter med få kalorier.
Sommerens matnyheter plasseres i butikkhyllene nå om dagen.
Årets søte og salte nyheter til helgekosen.
Overrask de du er glad i med en sunn Julestrømpe på Julaften.

5 julesnacks under 100 kcal

Kosthold16.12.2014312

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!