Slik blir du kvitt luft i magen

Kosthold07.09.2019Rita Immerstein0

Bli kvitt plagsom luft i magen!

Vi har alle til tider problemer med luft i magen. Årsakene er ulike, men når magen først krangler er det ikke alltid like fristende å "trøkke til" på treninga eller ferdes på ulike sosiale arenaer når magen hele tiden minner deg på om at den jobber med lufta i den ene eller andre retningen.

Årsaker

Over halvparten av gass i tarmsystemet er luft som vi har svelget. Resten skyldes bakterier i tarmen som bidrar til å fordøye maten og som produserer gass som et biprodukt. Det er enkelte matvarer som byr på noen utfordringer, men lav aktivitet, nedsatt tarmbevegelse og svelging av luft er medvirkende årsaker til luft i magen(Engen, 2014). Cøliaki, forstoppelse, laktoseintoleranse og matvareallergi kan også skape luft og oppblåsthet i magen. Det er dessuten viktig å tenke på hvordan du spiser i tillegg til hva du spiser. Unngå røyk og ta det rolig og sitt ned når du spiser. Pass på å tygge maten godt og la være å drikke kullsyreholdig drikke. Bruk av sugerrør bør unngås for å redusere inntaket av luft når du drikker(Kvam, 2013).

Dersom du er stresset, deprimert eller sliter med angst, kan dette også forårsake mageproblemer. Det er dette som er årsaken til at det kan være viktig å vurdere både fysiske og psykiske årsaker til mageplager.
Matvarer du bør holde deg unna eller spise i moderate mengder

Selv om enkelte matvarer kan gi luft i magen er det ikke dermed sagt at du bør kutte dem helt ut. Mange av de nevnte grønnsakene og frukten er gode kilder til mat for et sunt og næringsrikt kosthold. Prøv deg heller frem og test hvilke grønnsaker og matvarer du tåler mye eller lite av. Når du for eksempel øker inntaket av fiber i form av helkornprodukter kan dette gi mer oppblåst mage og det er derfor anbefalt å øke inntaket gradvis. Her er en liste over matvarer som med fordel kan testes ut:

• Kål, rosenkål, gulrøtter, blomkål, brokkoli og løk
• Erter, linser og bønner
• Svisker, aprikos, epler, pærer, neper og banan
• Tyggegummi og matvarer som inneholder søtningsmidler
• Hardt godteri(drops og kjærlighet på pinne)
• Alkohol og kullsyreholdig brus
• Fritert mat
• Sjokolade(mest sannsynlig på grunn av melkeinnholdet)
Kilder: Kvam, 2013 og Engen, 2014

Aktivitet bedrer tarmfunksjonen

Selv om det kanskje ikke frister å gå på treningen med en oppblåst mage, så kan faktisk bevegelse være det som skal til for å redusere mageplagene. En gåtur om dagen i 20-30 minutter kan bedre tarmfunksjonen(Engen, 2014). Skal du trene styrke kan du starte med en gåtur i 15-20 minutter for å slippe ut luften og få magesystemet i gang - da blir det straks mer behagelig å trene med tunge vekter i etterkant.

Inntak av vann

Vann er vår viktigste kilde for å sikre en god fordøyelse og transport av næringsstoffer ut til cellene i kroppen. Vann tapes hele tiden fra kroppen og må erstattes via kostholdet vårt. Et lavt inntak av vann svekker en god fordøyelse, absorpsjon og transport av næringsstoffer(Pedersen m.fl, 2010). Dersom du svetter mye under arbeid eller trening må væsketapet erstattes for å sikre en god tarmfunksjon i tillegg til en jevn væskebalanse i kroppen. Ved et tilstrekkelig inntak sikrer du deg også for mageproblemer knyttet til fordøyelsen i tarmsystemet. Samtidig skal du også passe på saltinntaket. Ferdigbehandlet mat og ekstrabruk av bordsalt kan bidra til at du samler vann i kroppen og du følger deg dermed mer oppblåst av den grunn(Bjørnstad, 2014).

Matvarer som kan fremme en god tarmfunksjon

Det er også viktig å bruke matvarer om kan ha en beroligende effekt på magesystemet og som fremmer en god fordøyelse. Matvarene i listen nedenfor kan ha en beroligende effekt på oppblåst mage:

• Havre
• Biola og Activia(probiotika)
• Bananer, kiwi og avokado(kalium for væskebalansen)
• Ananas, kiwi, fiken og papaya
• Peppermynte- og kamillete

Råd til deg som er mye plaget

Dersom du er mye plaget, og ingenting du gjør ser ut til å hjelpe, bør du kontakte legen din for videre råd og eventuell oppfølging.

Kilder:
Engen T. R.(2014) Sliter du med luft i magen? Nettside:
http://www.kk.no/trening/sliter-du-med-luft-i-magen-25653
Kvam M.(2013) Råd mot oppblåst mage, Nettside:
http://nhi.no/forside/rad-mot-oppblast-mage-40047.html
Bjørnstad S.(2014) Du kan spise deg til flatere mage, Nettside:
http://www.side2.no/3735404.html 


Rita Immerstein 

Rita har mer enn 20 års erfaring fra sportssenterbransjen og er sertifisert aerobic-, trx- og grid instruktør og deltar aktivt i fitness- og kroppsbygger konkurranser. Hun har master i helsefremmende arbeid, ernæringsutdanning og solid erfaring med diett og styrketrening.

Kommer snart...

01.01.19700

Kommer snart...

01.01.19700

Kommer snart...

01.01.19700

Kommer snart...

01.01.19700

Ønsker du å bli litt sunnere? Da bør disse matvarene stå på handlelisten.

Effektiv beintrening

Trening30.07.202069

Ikke skipp unna beintreningen. Dette er øvelsene du bør gjøre.
Disse kraftplantene og grønnsakene har mest proteiner i seg.
Det er viktig med riktig påfyll av protein og energi. Se hva du bør spise til lunsj!
Kan du spise sent på kvelden og hvor mye?