Bør man fjerne speil på treningssentrene?

Trening26.11.2014Silje Bjørnstad157

Bidrar til økt kroppshysteri, mener NIH-professor.

- Trenger ikke speil

Professor ved Norges idrettshøgskole, Gunnar Breivik, vakte stor oppmerksomhet da han gikk ut å sa at han vil ha en slutt på speildekte vegger på treningsstudioene. Han mener nemlig at speilene fører til økt kroppshysteri, skriver Bergens Tidende.

- Speilene skaper store problemer. Om du ser deg selv hele tiden, så bidrar det til å øke fokuset på kropp og utseendet, sier Breivik til avisen.

- Alle speilene på treningssentrene bidrar til et unødvendig ekstra fokus på utseende og kropp. Det er unødvendig i en tid hvor mange sliter med kroppsbildet sitt, mener han.

Professoren påstår at for særlig de som har et anstrengt forhold til sin egen kropp, så kan speilene bidra til at man tar vekk fokuset fra trening og avsporer blikket på en dårlig måte. Han hevder ikke speilene er et godt argument for å se hvordan man utfører øvelser og forklarer at de flere ganger har hatt undervisning for barn og unge i skolen og for idrettslag, uten speil.

- Det er heller ikke speil i en gymsal eller håndball- og fotballbane. Så at man trenger speil for å gjøre øvelsene riktig, er et dårlig argument, mener Breivik.

Han påpeker at man ikke kan nekte treningssentre å ha speil, men professoren oppfordrer bransjen til å ha veldig få.

Ikke et godt nok argument

Fagsjef på Stamina, Christine Thune, sier til BT.no at hun mener Breiviks «løsning» er alt for snever og enkel. Hun nevner blant annet media, sosiale medier og bloggere som kan bidra til økt kropphysteri, ikke speil på treningssentrene.

Hun har derfor liten tro på at å fjerne speil på treningssentrene er en god løsning eller er et effektivt virkemiddel for å snu en farlig samfunnstrend. Thune mener speil er viktig i både styrkerom og på gruppetimer for feilretting, effektiv læring og tilbakemelding.

- På et treningssenter trener mange med tunge vekter i krevende frivekstøvelser, og da er korrekt teknikk og speil for selvkorrigering ekstra viktig. I gruppetimer bedrer speil muligheten for avsjekk av egen teknikk, og gjør det lettere for flere å se instruktøren godt. Fjerner vi speil på treningssentrene, er det bare å gå ut på gata og speile seg i nærmeste glassfasade, i butikken, i offentlige lokaler eller hjemme, sier Stamina-fagsjefen.

Thune påpeker også at det er viktig at treningsbransjen har fokus på andre motivasjonsfaktorer enn utseende for å få folk til å trene.

- Håper dette er tull

På Facebook-siden til Bergens Tidende ble det spurt hva leserne mener om et eventuelt speilforbud på treningssentrene. Her er noen av tilbakemeldingene:

- Hvordan skal man da kunne se om man gjør det riktig? Ikke så lett å prøve noe nytt når du ikke har noe å se etter. Hvis du er så hysterisk at du ikke kan se deg i et speil engang må du virkelig bare holde deg hjemme, skriver en Facebook-bruker.

- Nei, speil er der for å se at man løfter og holder kroppen i riktig posisjon så det ikke blir feilbelastning... Men klart nok av selvdiggende tullinger....., mener en annen.

- Speilet er der for at man skal løfte korrekt.

- Håper dette er tull! -Vi bruker speil på treningssenteret for å se at øvelsene våre blir gjort riktig! Har ikke en dritt med kroppsfiksering å gjøre. Skjerpings!!!!!

- Speilene er satt opp for en grunn. Fjernes disse så har du mindre kontroll på øvelsene du gjør og større sjangse for å få varige skader i kroppen av å gjøre disse feil. Blir en mye farligere konsekvens av å fjerne speilene enn å la dem stå. Dette blir for dumt

- For en gal verden vi er blitt!!! Kroppsfiksering forsvinner ikke ved å fjerne speil på treningsstudio vel??!! Da burde vi vel koble fra Internett, Tv og legge ned aviser og blader og! For det er ene og alene grunnen til all kroppsfikseringen.

Leserkommentarer

Også under originalartikkelen som er publisert på BT.no har saken vakt oppsikt blant leserne.

. Behold speilene. Og få folk til å følge reglementet for treningsklær, så ordner det seg, er en kommentar.

- Har ikke hørt noe mer latterlig. Speil hjelper ufattelig mye på å gi feedback på form og teknikk. Hva er blir det neste? at man skal fjerne alle treningssentre for det å trene på et gym bidrar til kroppshysteri?, skriver en annen.

- Det ER et overdrevent, uheldig kroppsfokus på en del sentre, og ja, mange ignorerer reglene sentrene har mot trening i singlet etc. Og det er synd. Men å fjerne alle speil er ikke veien å gå, sier en tredje.

- Det bidrar til økt kroppshysteri? Nei, det bidrar til bedre bevissthet og muskelkontakt, mener andre.

Hva mener du? Er dette veien å gå for at vi skal få mindre kroppsfokus?

Kilde:
http://www.bt.no/sprek/Vil-fjerne-speil-i-treningssentrene-3238688.html 


Silje Bjørnstad 

Silje er utdannet ernæringsfysiolog og arbeider som journalist og ernæringsfaglig rådgiver. Hun er opptatt av å formidle informasjon om ernæring og kosthold på en måte som bidrar til veiledning fremfor villedning, og matglede fremfor matfrykt.

Kast badevekten og knus speilet

Trening08.02.2013269

For å måle fremgang er det mange som bruker vekten.
Hva skjer med muskelmassen, styrken og utholdenheten hvis du tar pause 1 mnd. eller 3 mnd. og lenger?
Det er bedre alternativer enn tredemølle og sykkel til oppvarming. Dette er den perfekte oppvarmingen!
Spiller poden din altfor mye? Dette kan være løsningen på å slå to fluer i en smekk.

Kast badevekten og knus speilet

Trening08.02.2013269

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!