Wenche Berger er 52 år gammel og kroppsbygger

Intervju27.11.2014Rita Immerstein0

Wenche Berger tar stadig nye utfordringer!

Wenche Berger har gjort helomvending i livet sitt. For noen år tilbake veide hun godt over 100 kilo og maktet ikke å ta skikkelig tak i sin egen livsstil. Dette ser veldig annerledes ut i dag. Hun har gått ned 30-40 kilo, blitt medeier på Roars Gym i Larvik, driver med negldesign og hun satser i tillegg 100% prosent på sitt nye firma Fitnessfashion By Wenche hvor hun produserer konkurransebikinier og poseringsbukser. I tillegg stiller hun i Figurekonkurranser i en alder av 52 år. Neste konkurranse er allerede 29. november i Hamburg. Her snakker vi om en kvinne med jernvilje!

Personalia
Wenche Berger er 52 år gammel og bor Larvik. Hun er partner i Roars Gym AS sammen med Roar Innnlagen. Hun arbeider som personlig trener, negldesigner og er innehaver av Fitnessfashion By Wenche. Hun er 168 cm høy og veier mellom 72-74 kilo offseason og 60-61 kilo onseason. Hun har ingen sponsorer, men har sin klubbtilhørighet på Roars Gym og UPBF Team Norway(United Proffesional Bodybuilder and Fitness Competitors). Hun stilte i sin første konkurranse i Menton 1. juni og er i disse dager i fullt konkurransemodus hvor NAC Universe står for døren i Tyskland den 29. november hvor hun stiller i Ms Figure.

Meritter
3.plass i IBFF European Championship i Menton juni 2014 (debut)
1.plass i par med Roar Innlagen I UPBF Norway Open i Larvik 15.11.2014
2.plass i Physique I UPBF Norway Open i Larvik 15/11 2014

En ærlig, smilende og jordnær kvinne!

Jeg blir møtt av et strålende smil fra Wenche når jeg ankommer Roars Gym for å ta et intervju med henne. Det er ikke for ingenting at hun får høre at hun både er inkluderende og flink til å få folk til å føle seg både sett og komfortable sammen med henne.

- Jeg synes det er vanskelig å beskrive meg selv, for jeg tenker at det blir selvskryt og da blir jeg ukomfortabel. Men, jeg kan jo si noe om hvordan jeg ønsker å fremstå og håpe på at det er slik jeg oppfattes. Jeg er stort sett smilende og blid. Har hørt at jeg til og med er blid det meste av tiden på diett, ler Wenche. Jeg kan være veldig bestemt og gi uttrykk for det, og da forsøker jeg ikke å skjule noe, men enkelte ganger vet jeg at jeg fremstår som krass uten at jeg egentlig mener det.Dessuten hater jeg urettferdighet. Det er absolutt noe av det verste jeg vet, utbryter Wenche.

Jeg er ikke spesielt glad i husarbeid, men jeg er glad i å slappe av hjemme i godstolen min og da ser jeg gjerne en film eller en serie og har ofte strikketøyet i fanget. Det brenner stearinlys rundt over alt i leiligheten og jeg har en god kopp te på bordet. Det er en perfekt alenekveld for meg. Om jeg kan dele med andre og lære bort noe jeg kan og er god på, så syns jeg det er kjempegøy. Veldig ofte får jeg nyttig læring tilbake også, forteller Wenche og legger til med et smil: - At jeg liker å trene er vel unødvendig å si.

En lang prosess mot konkurranseform

Wenche var overvektig og begynte å trene igjen i 2004 etter et langt opphold. Da hadde vekten for lenge siden passert 100 kg. På et tidspunkt sluttet hun å veie seg for hun orket ikke forholde seg til de høye tallene så Wenche vet ikke helt hvor mye hun veide til slutt men hun ble altså bare større og større.

- Jeg kontaktet til slutt et treningssenter i Larvik og gjorde avtale med en personlig trener. Han ble min personlige trener i flere år. Jeg trengte å ha noen som ventet at jeg kom for å trene, en som drev meg videre og motiverte meg. Jeg fikk også hjelp til et fornuftig og sunt kosthold og klarte etter hvert å gå ned til rundt 75 kg. Jeg kom dessverre til en periode hvor jeg mistet motivasjonen og ble bare sliten av treningen. Vekten økte og jeg veide til slutt 83 kg. Jeg har hele tiden vært bevisst mitt eget kosthold både som overvektig og slik jeg lever i dag. Forskjellen er at når jeg ikke var fornøyd så endte jeg bare opp med å spise mer av det som var usunt for meg. I dag kan jeg unne meg belønninger i form av mat og samtidig leve sunt og ha masse energi og overskudd. Jeg trives og mestrer stadig nye utfordringer og da trenger jeg ikke den "trøsten" maten var for meg tidligere.

Lærte seg å trene skikkelig tungt

Wenche kom etter hvert til at hun kanskje trengte litt luftforandring. Det var sommeren 2011 og hun ble med en venninne til Roars Gym for å se hvordan det var der. Det ble hennes redning.

- Jeg etablerte meg med Roar Innlagen som PT. Han sto klar og ventet meg på trening hver gang jeg kom hjem fra jobbreiser og holdt meg i gang på hver eneste treningsøkt. Å trene med Roar ble for meg som så mange andre har opplevd; å trene tungt fikk nemlig en helt ny dimensjon. Det er få som vet hva det innebærer å trene tungt inntil de har truffet Roar tror jeg. Han plukket også av meg min trang til å gjøre mye hard kardiotrening og beordret meg ut på raske gåturer før frokost. Kostholdet gikk han også igjennom med meg og lærte meg å gjøre ting enklere enn jeg hadde gjort inntil da. Etter bare 11 måneder hadde jeg gått ned 20 kg, forteller Wenche med et strålende smil. Det er da jeg kan snakke om å gjøre ting på rette måten for å nå målet mitt.

Ideen om å konkurrere vokste sakte men sikkert

Allerede den påfølgende sommeren begynte coachen Roar å snakke om at Wenche burde konkurrere etter hvert. For henne var det helt uaktuelt. Hun ville ikke vurdere det en gang. Men, det vokste seg større i henne etter hvert og hun begynte å venne seg til tanken.

- Til å begynne med snakket jeg kun med Roar om det. Det tok lang tid før jeg våget å si det høyt og i påhør av andre. Jeg hadde allerede fått testet meg på en relativt hard diett i de månedene som hadde gått men på nyåret i 2013 begynte jeg igjen på diett. Nå skulle jeg teste meg ut på noe som var nærmere en konkurransediett for å se hvordan det gikk. Jeg dro nå på jobb med kjøleboksen lastet med ferdiglaget mat til tross for at vi hadde en flott kantine med en dyktig kokk. Jeg overlot ingenting til tilfeldighetene. Jeg vet at jeg fort kunne gjort valg som ikke var riktig for meg om jeg ikke hadde alt tilrettelagt til enhver tid. På jobb fantes det automater med både is, sjokolade og brus, men ingenting skulle få meg til å gå dit. Innen Sankt Hans som var datoen jeg hadde satt som mål hadde jeg igjen nådd målet mitt. Nå ble jeg enda mer tent på å konkurrere og begynte å forstå selv at det kunne gå. I år ble det igjen diett utpå nyåret og når juni kom sto jeg for første gang på scenen i en konkurranse, kom på pallen og reiste hjem med pokal og 3.plass. Men den aller største seieren er at jeg har gjort dette, jeg har gjennomgått en prosess som gjorde det mulig. Ville følt meg som en vinner selv uten pokal, smiler Wenche og ler fornøyd.


Wenche med Roar Innlagen.

Stolt av hele prosessen

Wenche er mektig stolt av alt sammen og av hva hun har gjennomført. Hun føler at hun har bevist at det går an, selv i voksen alder.

- Jeg har lært at det aldri er for sent å ta grep og gjennomføre en så enorm forandring. Jeg er stolt av den sterke viljestyrken min som har hjulpet meg gjennom dette. Og ikke minst blir jeg veldig stolt av å oppleve at jeg har inspirert andre damer, både unge og de på min egen alder, til å gjøre noe med situasjonen sin. Flere av disse har jeg også vært så heldig å få hjelpe på veien ved å være treneren deres. Sist men ikke minst så er jeg utrolig stolt av kroppen min og slik den har blitt. Det er en sunn og sterk kropp som ser bra ut. Jeg prøver å tenke etter om det har vært noen utfordringer underveis, men jeg må si at jeg har vært bestemt hele veien. Jeg har hele tiden vært veldig åpen mot mine nærmeste om at jeg ønsket meg videre ned i vekt og hva jeg trengte å gjøre for å nå det målet. De har alle vært veldig tolerante syns jeg.

Wenche tenker seg om før hun fortsetter å fortelle: - Det har vært et par ting som var utfordrende og aller først var det når min tidligere arbeidssituasjon endret seg og det ble mye reising med tilhørende hotellopphold. Jeg var vant med å trene masse og fikk ikke lenger anledning til å holde samme kontinuiteten. Når jeg først var hjemme og fikk tid til å trene ville jeg gjerne trene like intenst som tidligere. Det gikk ikke bra. Jeg ble sliten og umotivert. Treningen stoppet opp for en periode og vekten økte igjen og jeg veide etter hvert 83 kilo. Det var da jeg til slutt kom til Roars Gym. Selv med en knekk på veien ville jeg ikke gjort noe annerledes. Det jeg har gjort har tatt meg dit jeg ville og faktisk enda lenger.


Wenche før hun startet å trene. 30-40 kg siden!

Ny og allsidig jobbkarriere

For 1,5 år siden hoppet Wenche av jobben hun hadde hatt i 16 år. Tiden var inne for å satse på noen nytt. Hun hadde hatt lyst til det ganske lenge Wenche hadde allerede utdannet seg til personlig trener. Trening var blitt en så stor del av livet hennes at det var ikke noe hun kunne tenke seg mer å jobbe med.

- Noen måneder tidligere hadde jeg allerede gått inn som partner i RoarsGym som da ble et AS. Vi pusset også opp et rom i lokalene våre og laget et ordentlig koselig Neglstudio. Her legger jeg gelenegler og Shellack. Hårfjerning med voks gjør jeg også her. Disse tjenestene er et fint lite tillegg til treningen og butikken som er bygget opp igjen med alt du kan trenge av kosttilskudd. Med Roar som også er ekspert på kostholdstilskudd har vi alltid profesjonell veiledning slik at alle får det som er optimalt for sin trening og sine mål. Wenche smiler lurt før hun fortsetter: - Men, det er mer og vi har blitt riktig så allsidige her i Kongegata i Larvik. Når jeg og flere av jentene på gymmen vårt skulle konkurrere for første gang opplevde vi at det å få tak i poseringstøy ikke var så enkelt. Den største aktøren hadde vært ute av gamet i lang tid så det endte med at vi alle kjøpte brukte bikinier. Det var da ideen om å sy poseringstøy dukket opp hos meg. Sist sommer etablerte jeg derfor Fitnessfashion By Wenche og begynte å lage skreddersydd poseringstøy. Fitnessfashion ligger i etasjen over gymmen og her tar jeg imot alle de som bor i en geografisk krets at det er greit å besøke meg her. Da kan de selv se igjennom alle de nydelige stoffene, connectorene og Swarovskikrystallene. Her kan vi ta mål og de kan komme til prøving. Det er innredet veldig koselig med sittegruppe og det er alltid mulighet for en kopp kaffe og et sted å spise diettmaten sin. For de som ikke bor i nærheten går det helt fint å bruke telefon, mail og post for å komme frem til ferdig og perfekt passende poseringstøy.

-Jeg har allerede laget flere bikinier og bukser som har vært ute i konkurranser, forteller Wenche og legger ikke skjul på at hun er mektig stolt. Fitnessfashion By Wenche har en egen Facebookside og er også å finne på Instagram. Her vil det hele tiden bli lagt ut bilder av tøyet. Nå ligger det også en kampanje ute. Ta en tur inn og se! Et kjempetilbud til deg som har konkurranseplaner i 2015!

En terskel å gå inn på et treningssenter

For de som ønsker å endre sin livsstil vet Wenche at det er en terskel for veldig mange å skulle gå inn på et treningssenter. Det var det også for henne. Hun gir gjerne noen tips til de som ønsker å foreta endringer i livet sitt.

- Jeg råder alle som synes det er litt skummelt å dra på et treningssenter om å sende en mail eller ta en telefon på forhånd. Da bør du få kontakt med enten en veileder eller en personlig trener som tar deg imot når du kommer. Det lureste du gjør er å trene med personlig trener. Du har da en motivator og pådriver som kan hjelpe deg med et treningsopplegg som er direkte rettet mot dine mål og du slipper å prøve og feile. Gode kostholdsråd kan du også få. Dessuten bør du sette deg helt konkrete mål. Det kan og bør være både langsiktige mål og delmål. Husk å belønne deg selv på veien! Det er viktig å ha noe målbart å jobbe mot. Treningen får en helt bestemt mening på den måten.

Bestem deg også for hvor du skal hente råd fra. Det er så mange meninger og filosofier og ikke minst selverklærte verdensmestere som skriver om ditt og datt både her og der. Du kan høre mange forskjellige meninger om samme sak. Hold deg til en kilde når du har funnet en du har tillit til.

Fra overvektig til konkurranseutøver

Wenches aller største seier er at hun har klart å gjennomføre den bragden å forme seg selv til å kunne konkurrere. Hun utdyper dette med å si at hun vært skrekkelig overvektig og hun er 52 år når hun gjør konkurrerer for første gang.

- For det andre var det utrolig flott å konkurrere i par med Roar, forteller Wenche entusiastisk. Vi vant i den klassen. Roar har konkurrert i mange år og har en enorm erfaring. Det gjør meg faktisk ganske stolt at noen ville gjøre dette sammen med meg. Det er en bekreftelse i seg selv på mine gode resultater føler jeg.

Klubb- og gymtilhørigheten betyr mye

Tilhørigheten til gymmen har en veldig stor betydning for Wenche. Det er kanskje ikke så merkelig siden hun er en av driverne. Det som er vel så viktig for henne er å bidra til at medlemmene føler den samme tilhørigheten.

- Det vi jobber for og som vi ser at vi klarer fint er at alle skal føle seg hjemme hos oss. Her kommer medlemmene innom selv om det er treningsfri. De må gjerne innom for en kaffe, en prat og snuse litt på atmosfæren. Det er dette som er gymtilhørighet for meg. Klubbtilhørigheten i Team Norway UPBF er forholdsvis ny hos oss men ikke stort annerledes enn gymtilhørigheten. Vi skal til enhver tid være inkluderende og virkelig jobbe i team. Vi er en klubb med medlemmer som har den samme glede av og interesse for sporten vi driver med og har det moro sammen med det. Som dere forstår, når det gjelder disse to tingene, så går dette litt mer «utover» til å omfavne de rundt meg enn bare å gjelde hva jeg kjenner på for min egen del, legger Wenche engasjert til. Ingenting er så givende som å tilbringe tid med positive, aktive og energiske mennesker og det finner jeg mange av i jobben min. Men isolert sett er det ingen som har motivert og motiverer meg sånn som Roar. Han har vært med meg og drevet meg videre hele tiden siden dag 1. Et felles mål for hvordan Roars Gym skal være er også en stor inspirasjon.

Når det til tider er mye å gjøre med både jobb, trening, diett og jeg kan få lyst til å gi meg litt over tenker jeg på min eldste datter Hanna. Hun driver egen salong og har jobbet fra tidlig til sent i årevis. Det gir meg guts og forteller meg at jeg har ingen grunn til å sutre. Forbilde? Ja det er hun virkelig. At både hun og min yngste datter Cathrine er utrolig stolte av meg og det jeg driver med inspirerer meg også veldig til å stå på.

Innen treningsverdenen har jeg egentlig ikke dannet meg noen forbilder utenfor de jeg kjenner. Wenche tenker seg om før hun fortsetter: - Rita, du vet jeg setter stor pris på andre voksne damer innen sporten vår. Godt å ikke føle seg alene. Nå har Anita Hellerud kommet til i klubben også. Dere begge er damer som har sine bragder å vise til og fortsatt ser fremover i denne sporten. Det er slike forbilder jeg har. Dere inspirerer virkelig og får meg til å kjenne at alt er bare veldig riktig.


Wenche sammen med Rita Immerstein

Ensformig konkurransediett

Wenche har et ord for dietten sin og det er ensformig. Hun må ha alt veldig enkelt og spiser laks og torsk, sei, havregryn og proteinhsake. That's it! Men hun nyter gjerne god mat i godt selskap også.

- Jeg passer selvfølgelig på at jeg får i meg vitaminer og mineraler i form av tilskudd i tillegg. Havregrøt kokt på vann med litt kanel og fruktose på og en proteinshake til frokost og etter trening. Det er utenkelig å ikke kunne starte dagen med havregrøten. Det samme gjelder for måltidet etter trening. Jeg bare må ha havregrøten min, ler Wenche. I tillegg er jeg utrolig glad i is. Det er både min største nytelse og aller største last så er det is da.

Fisken jeg spiser har jeg delt i 4 måltider og spiser den med ukokte havregryn. Havregrynene får bare svelle i væsken fra fisken. Litt grillkrydder og dill på og jeg har et perfekt diettmåltid som er enkelt og raskt å tilberede. Jeg har alltid vært glad i fisk og kroppen min trives mye bedre med fisk enn med kylling og kjøtt. Det som i tillegg er fint med fisk er at den er veldig smakfull også kald. Det er enkelt å ha med seg utenfor heimen og jobben om en ikke alltid har mulighet til å varme maten.

- For øvrig har jeg opplevd mange positive endringer etter jeg la om kosten og gikk ned i vekt. Magesmerter og halsbrann er borte, kroppen er ikke lenger sprengfull av vann og smertene i leddene er borte. Jeg er også en langt lykkeligere person nå. Den slanke jenta som alltid har bodd inne i meg har kommet frem. Selvtilliten har steget mange hakk for jeg var aldri en person som klarte å være glad i den kroppen jeg hadde. Det er så deilig å kunne kjøpe klær i «rett» størrelse og se og kjenne at de sitter bra.

- Når jeg skal kose meg skikkelig er is og kaker det første som kommer i tankene mine. Ellers så er det alltid godt med en hjemmelaget pizza. Men det viktigste av alt er selskapet når jeg skal kose meg med mat. Ingenting er som å sette seg ned en lørdagskveld sammen med gode venner og nyte god mat enten det er pizza eller fiskesuppe. Men, isen er alltid der til dessert. Jeg har også spisedager på diett. Det letter ukedagene på diett å vite at jeg kan kose meg innimellom. Det som gjelder på spisedagen er diettmat på dagen og kos på kvelden.

Treningen til Wenche

Mine treninger er ikke så veldig forskjellige fra hverandre om det er on- eller offseason. Den største forskjellen ligger i mengden kardio.

- Jeg må vel presisere for det er rettere sagt kardio eller ikke kardio. Jeg er ikke god til å legge vekt på kardio off season, men på diett er det mye morgenkardio. Det er bare å komme seg opp og gå 60 minutter hver morgen før frokost. Jeg trener 4-splitt hele tiden og med den samme oppdelingen mellom muskelgruppene. Varierer på øvelser med jevne mellomrom men beholder baseøvelser som blant annet knebøy og markløft som også er mine favorittøvelser. Jeg elsker kraften i de øvelsene og at de involverer stort sett hele kroppen.

Kan ikke leve uten trening

Jeg ber Wenche forestille seg at hun ikke skulle trene igjen noen gang og hva det ville betydd. For henne ville det vært et mareritt å få et varig eller langvarig brudd med treningen.

- Bare tanken på det er grusom. Mange som har trening som livsstil har sikkert opplevd situasjoner hvor du for eksempel snubler og ramler. Jeg er sikker på at du også, før du rekker å treffe bakken, rekker å tenke at om det går galt nå så får jeg ikke trent! For et mareritt! Jeg måtte jobbet hardt med psyken om jeg kom i en situasjon hvor jeg ikke fikk trent. For meg henger kostholdet også veldig sammen med treningen. Det ene fungerer ikke optimalt uten det andre rett og slett.

Provoseres av usaklig kritikk

Hun er ikke den første og heller ikke den siste som har vært utsatt for kritikk for den sporten hun driver med og det er enkelte uttalelser som kan provosere henne.

- Jeg blir veldig provosert av at folk stadig kommenterer at «Jenter med muskler ser ut som mannfolk» eller «Du spiser nok ikke bare havregrøt du med de musklene». Innenfor denne sporten så kritiseres vi i det vide og det brede i sosiale medier. Det er så mange som har så stort behov for rett og slett å slenge dritt når de ser bilder av oss.

Nye konkurranser venter

Egentlig skal tiden etter NAC 29.11 2014 være til å bygge seg videre opp i følge Wenche for hun har falt litt mellom 2 stoler når det gjelder å finne rett klasse å konkurrere i. Det ligger vel konkurranse i luften også for 2015, men hvor og når er ikke avgjort ennå.

- Det er hardt å komme ned i vekten som gjelder for Ms Figure som jeg har rettet meg mot hittil og jeg er ikke helt stor nok til Ms Physique/Miss Body som er neste alternativ. Jeg gleder meg aller mest til å jobbe mot nye mål nå. Aktiviteten i forbundet UPBF (United & Professional Bodybuilders & Fitness Competitors) øker og det er mange spennende klasser som har blitt opprettet og spesielt bør satsingen på kvinnelige kroppsbyggere legges merke til. Jeg kan varmt anbefale dette forbundet!
Sjekk ut disse linkene om du vil vite mer kan se her og der sant på www.UPBF.no.

Treningsforum takker for intervjuet og ønsker Wenche lykke til med alle hennes satsingsområder!


Rita Immerstein 

Rita har mer enn 20 års erfaring fra sportssenterbransjen og er sertifisert aerobic-, trx- og grid instruktør og deltar aktivt i fitness- og kroppsbygger konkurranser. Hun har master i helsefremmende arbeid, ernæringsutdanning og solid erfaring med diett og styrketrening.

Muskelshow i Larvik

Fitness17.11.2014118

UBPF NM og strongmanoppvisning gikk av stabelen på lørdag.

Roar "Mr. Diet" Innlagen er tilbake

Intervju21.11.2013183

Roar Innlagen er tilbake i miljøet for fullt etter 4 års pause.

204 mil for NBFA NM

Trening05.11.20090

I januar startet undertegnede på deff med tanke på NBFAs NM Open 25.oktober 2009

Mer Athletic Fitness i 2009

Trening23.01.20090

NBFA kjører i gang med Athletic Fitness. Treningsforum.no tok en prat med den nye AF koordinatoren.

Muskelshow i Larvik

Fitness17.11.2014118

Roar "Mr. Diet" Innlagen er tilbake

Intervju21.11.2013183

204 mil for NBFA NM

Trening05.11.20090

Kan du spise sent på kvelden og hvor mye?
Dette programmet er perfekt for hjemmetrening eller hvis du har dårlig tid.

Hvordan få mer ut av markløft?

Trening27.05.202040

Slik får du mer ut av markløft.
Dette er miniguiden på hvordan du skal holde deg slank.
Da kan denne metoden være noe for deg.