Full kyllingalarm i Norge

Kosthold01.12.2014Joachim Pedersen0

Leger slår alarm om ny kyllingbakterie.

Rundt 50% av landets kylling er smittet med en resistent bakterie som kan gjøre legenes reserve-antibiotika ubrukelig. Bakterien er motstandsdyktig mot antibiotikaen kalt kinoloner. Bruken av kinoloner er i dag forbeholdt pasienter med kompliserte og alvorlige infeksjonssykdommer.

- Vi ønsker å ha denne medikamentgruppen i beredskap. Det er en veldig viktig back-up for oss, sier professor i mikrobiologi Gunnar Skov Simonsen ved Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN) til Nationen.

Dødelig utfall

Det kan blir en alvorlig situasjon dersom kinoloner slutter å fungere. Da kan kompliserte infeksjonssykdommer få et dødelig utlfall.

- De aller fleste urinveisinfeksjoner er banale og går over av seg selv, men i enkelte tilfeller kan de bli langt mer alvorlige. En av de vanligste grunnene til at pasienter kommer inn med dødelig blodforgiftning er fordi de har hatt en urinveisinfeksjon som har utviklet seg. Da er det viktig å ha kinoloner i bakhånd, sier Simonsen.

Funnet er i kalkun

Det er i halvparten av alle kalkunfileter det er funnet kinolonresistente bakterier. De antar at forekomsten er like høy i kylling. 6 av 10 butikkkyllinger var smittet av en bakterien i en test gjort av NRK og Forbrukerrådet.

- Vi har indikasjoner på at det er høy forekomst av kinolonresistens også i kylling, og jeg vil anta at det ligger på samme nivå som kalkun. Vi har ikke tall på dette enda, men vi undersøker kyllinger i vårt overvåkningsprogram og resultatet blir presentert neste år, sier Mo.

Stek kyllingen ordentlig

Det er i ubehandlet kylling og kalkun hvor man kan få i seg bakteriene. Er ikke kjøttet tilstrekkelig varmebehandlet kan man få i seg de resistente bakteriene. Det er dog ennå usikkerhet rundt dette også. Det er ingen studier på dette.

Kilde:
- Leger slår alarm om ny kyllingbakteire (Nationen 2014):
http://www.nationen.no/naering/leger-slar-alarm-om-ny-bakterie-pa-kylling/


Joachim Pedersen 

Joachim har vært ansvarlig redaktør siden han startet opp Treningsforum i 2001. Han begynte å trene vekter i ungdomsårene og har over 15 års erfaring med trening og kosthold. Joachim har lang fartstid innen fitnessbransjen og brenner for det han driver med.

6 spennende ting du kan grille

Kosthold03.08.20189

Det er mer enn bare pølser og flintstek du kan grille. Se her!
Er du glad i pasta? Se her!
Glad i taco? Da bør du prøve deg på disse!
Ikke kast maten fordi den er gått ut på dato. Så lenge etter "Best før" dato kan du spise maten.

6 spennende ting du kan grille

Kosthold03.08.20189

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!