10 tips for å komme i gang med treningen - i dag

Trening02.01.2020Silje Bjørnstad485

Slik finner du treningsmotivasjonen etter et opphold.

Etter noen late dager med mye god mat og en komfortabel sofa kan det være vanskelig å komme tilbake i gode treningsrutiner. Selv om hodet vil, så kan kroppen kjennes tung og slapp ut, og stadig dukker det opp unnskyldninger for å utsette treningen «bare en dag til». Da er det viktig å finne riktig fokus og motivasjon, og her er ti tips som kan hjelpe deg med å komme i gang.

1) Finn noe du liker å drive med og ha det gøy

For det første så er det ganske viktig å finne en form for fysisk aktivitet du selv er komfortabel med. Selv om kompisen din eller venninna di er hekta på crossfit eller boksing og synes det er helt topp, så betyr ikke det at du vil få samme følelse. Tenk over om du liker best å trene alene eller kanskje lagidrett er det som passer deg best? Prøv gjerne en ny treningsform for å teste noe helt nytt og husk at du ikke trenger et treningssenter for å bevege kroppen. I dag finnes det utallige muligheter for å være aktiv. For eksempel klatring, dansetimer, svømming og så videre.

2) Kjøpe deg nytt treningstøy/treningsutstyr

Mange synes det er lettere å komme seg på trening om man har nytt treningstøy, nye sko eller nytt treningsutstyr i bagen. Gi deg selv en god start og føl deg fresh og fin på trening!

3) Finn en partner

Hvis du vet du har vanskelig for å komme deg på trening alene så bli enige om faste treningsavtaler sammen med en venn. Da kan dere både hjelpe og pushe hverandre i tillegg til at det blir en sosial greie.

4) Sett deg mål

Enten du trener for å delta i en konkurranse, øke 1 repetisjon maks i en styrkeøvelse, løpe fortere eller gå ned i vekt så sett deg noen delmål slik at du har noe konkret å se frem til på veien frem til hovedmålet. Mange opplever også at å ha et fast treningsprogram som skal hjelpe dem mot et mål eller delmål gjør det lettere å planlegge treningsuka.

5) Ikke begynn for hardt, vær realistisk

Når du har satt deg noen delmål og kanskje fått ordnet et treningsprogram så er det også viktig å være realistisk. Vær ærlig med deg selv og øk frekvens og intensitet gradvis. Husk også at vi alle er på ulike nivå og at vi har forskjellige kropper og utgangspunkt. For noen kan det være en seier å bare få trent 1 eller 2 ganger i uka, mens for andre er det for eksempel å klare X antall repetisjoner pullups. Fokuser på deg selv og dine mål, risikoen for å gi opp er større hvis ambisjonsnivået er urealistisk.

6) Involver hverdagsmosjon

Fysisk aktivitet er mer enn bare løpeturen i skogen eller de to timene du er på treningssenteret. Ikke glem hverdagsaktiviteten! Få kroppen i gang ved å ta trappene i stedet for heisen, bruk beina i stedet for bilen når det er mulig og husk å ta en benstrekk eller to når det blir mye tid foran PC eller TV.

7) Variasjon

Hvis du stadig gjør det samme på trening og du begynner å bli lei eller ikke merker noe fremgang kan det være lurt å variere treningsøktene før du til slutt bare gir opp. Få gjerne tips fra noen som har kunnskap om trening og fysisk aktivitet. Variasjon vil også hjelpe deg med å oppnå en helhetlig og god utvikling, samtidig som det kan være bra for å unngå eventuell overbelastning.

8) Ernæring

Nok næringsrik mat er viktig når man trener. Enten du ønsker å bygge muskler, gå ned i vekt eller redusere fettprosenten så kommer man ikke utenom kostholdet. Spist sunt og variert og fokuser på all maten du kan spise fremfor det du eventuelt ikke kan spise. Husk at vi er alle ulike individer med forskjellige kropper og ernæringsbehov. Vi liker forskjellig mat, noen har matallergier, intoleranse og så videre. Det er ikke et enkeltprodukt eller enkeltmåltid som avgjør om man har et sunt kosthold eller ikke. Dette må settes i en helhetlig kontekst der man ser på sitt totale matinntak og kosthold.

9) Få hjelp og kunnskap

Har du lyst til å begynne å trene, men er usikker på hvor du i det hele tatt skal begynne eller hvordan du skal utføre en øvelse så få hjelp av noen som har kunnskapen. Dette kan for eksempel være en treningsinstruktør eller en personlig trener.

10) Fokuser på det positive, ikke det negative

Det er mange fordeler ved fysisk aktivitet. Generelt får man en sunnere og sterkere kropp, bedre blodsirkulasjon, økt forbrenning og mindre risiko for å utvikle livsstilssykdommer. I tillegg føler man seg gjerne bedre, man opplever en mestringsfølelse og man er i et generelt bedre humør. Og ikke la gledesrusen bli borte hvis du skulle ha «en mindre bra økt». Styr tankene dine over på det positive, som for eksempel at du i det hele tatt kom deg på trening, fremfor å la den ene «dårlige» repetisjonen eller intervallen ødelegge resten av dagen. Og for all del, ikke glem den deilige endorfinrusen du får etter en treningsøkt!


Silje Bjørnstad 

Silje er utdannet ernæringsfysiolog og arbeider som journalist og ernæringsfaglig rådgiver. Hun er opptatt av å formidle informasjon om ernæring og kosthold på en måte som bidrar til veiledning fremfor villedning, og matglede fremfor matfrykt.

Hva skjer med muskelmassen, styrken og utholdenheten hvis du tar pause 1 mnd. eller 3 mnd. og lenger?
Det er bedre alternativer enn tredemølle og sykkel til oppvarming. Dette er den perfekte oppvarmingen!
Spiller poden din altfor mye? Dette kan være løsningen på å slå to fluer i en smekk.
43 år gamle Rolf Gustavsen har vært topptrent over halve livet sitt og han holder koken fortsatt.
Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!