Advarer mot norske kostholdsråd

Kosthold07.01.2015Rita Immerstein130

Lavkarboeksperter advarer mot norske kostholdråd.

Erik Hexeberg er leder for den helsepolitiske foreningen Kostreform og i en artikkel i Dagbladet (Nyfløt, 2015)uttaler han at de norske kostholdsrådene er sykdomsfremkallende. Han mener at mye karbohydrater og sukker er med på å skape sykdom og at myndighetene lukker øynene for dette og at anbefalinger som burde vært kraftig revidert for lenge siden.

Rådene som staten gir skal gjelde alle og i følge ham er det dømt til å mislykkes mener Birger Svihus som er professor i ernæring ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet. Rådene fungerer for friske og aktive mennesker, men for mennesker med høyt blodsukker og lav fysisk aktivitet rådene som gis feil, forteller han til Dagbladet(Nyfløt, 2015)

Hexebergs matpyramide

Legene Sofie og Erik Hexeberg gir behandling til mennesker med en lang rekke ulike sykdommer og plager basert på et karbohydratredusert kosthold. De har utarbeidet en inndeling for karbohydrater i kostholdet som ligger langt lavere enn de norske anbefalingene og angir 20-100 gram som inntak per dag. Dette kategoriseres fra strengt, moderat og til et liberalt(100 gram) inntak av karbohydrater. Matpyramiden de har utarbeidet illustrerer hvordan de vektlegger ernæringsinntaket og der kommer blant annet frukt og kornvarer øverst i pyramiden mens grønnsakene har et solid fundament i bunn(drhexeberg.no, 2015). Med et redusert karbohydratinntak må nødvendigvis fettinntaket øke, mens proteininntaket er det samme i følge deres kostholdsanbefalinger. Hexeberg anbefaler også lite bruk av kornvarer, lett-produkter og bearbeidet mat. Dette er i følge avdelingsdirektør i Helsedirektoratet, Henriette Øien, anbefalinger som det ikke er grunnlag for å gi(Nyfløt, 2015). Staten vektlegger i større grad kornprodukter og mer generelt mer stivelsesrike matvarer i sin kostholdssirkel(helsenorge.no, 2014)og de er langt mer restriktive når det gjelder inntak av fett. Hexeberg mener at myndighetenes undervurderer skadeeffektene av karbohydrater og at anbefalingene for fettinntak er feilaktige. Alle parter er imidlertid enige om at et økt inntak av grønnsaker er svært gunstig.

Kostreform med alternative kostholdsråd

Kort fortalt så mener Kostreform at myndighetene undervurderer skadeeffektene av sukkerinntak og at anbefalingene er for høye ved diabetes type 2. Advarslene mot inntak av fett er i følge Kostreform ikke ideelt. Dessuten er anbefalingene knyttet til stivelsesrike matvarer som korn, poteter, hvetemel, ris og pasta for høyt. Kostreform mener at man bør spise grønnsaker i alle varianter, unngå industrielt bearbeidet mat, innta kjøtt i ren form og unngå tilsatt sukker i alle former. Dette inkluderer også fruktjuice. Kostreform anbefaler også et lavt inntak av kornprodukter og anbefaler fete meieriprodukter, kaldpresset olivenolje og kokosolje(lavt omega-6 innhold), samt fisk og egg som gode matvarekilder. Det anbefales heller ikke telling av kalorier, men heller et fokus på mat av høy kvalitet(Kostreform.no, 2015).

Bakgrunnen for disse anbefalingene er at befolkningen blir stadig sykere og sykere med økt omfang av fedme, diabetes, hjerte- og karlidelser, slag, kreft og demens. Kostreform mener årsakene er med bakgrunn i et kosthold vi evolusjonært sett ikke er godt tilpasset til å håndtere eller nyttiggjøre oss av.

Kilder:
Nyfløt H.(2015) Karbokrig mot staten, Dagbladet nr. 3, 147 årgang, 2015

drhexeberg.no(2015) Hva er egentlig lavkarbo? Dr. Hexebergs klinikk, Nettside:
http://drhexeberg.no/hva_er_lavkarbo/

helsenorge.no(2014) Helsedirektoratets kostråd, Nettside:
https://helsenorge.no/kosthold-og-ernaring/kostrad/helsedirektoratets-kostrad

Kostreform.no(2015)Om oss, Nettside:
http://kostreform.no/om-oss/ 


Rita Immerstein 

Rita har mer enn 20 års erfaring fra sportssenterbransjen og er sertifisert aerobic-, trx- og grid instruktør og deltar aktivt i fitness- og kroppsbygger konkurranser. Hun har master i helsefremmende arbeid, ernæringsutdanning og solid erfaring med diett og styrketrening.

Sunne mat alternativer?

Kosthold10.01.20129

Hvorfor du ikke bør høre på kostholdsråd fra staten.

Den mest populære dietten i USA

Kosthold08.05.201915

Dette er en motediett som tar helt av i USA og det med god grunn.

Rødlig mini ostekake

Kosthold10.02.20175

Glutenfri, lavkarbo og nydelig ostekake.
Hva skjer med hormonene i kroppen dersom du spiser for lite karbohydrater?

Sunne mat alternativer?

Kosthold10.01.20129

Den mest populære dietten i USA

Kosthold08.05.201915

Rødlig mini ostekake

Kosthold10.02.20175

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!