Advarer mot norske kostholdsråd
Kosthold07.01.2015Rita Immerstein130
Erik Hexeberg er leder for den helsepolitiske foreningen Kostreform og i en artikkel i Dagbladet (Nyfløt, 2015)uttaler han at de norske kostholdsrådene er sykdomsfremkallende. Han mener at mye karbohydrater og sukker er med på å skape sykdom og at myndighetene lukker øynene for dette og at anbefalinger som burde vært kraftig revidert for lenge siden.
Rådene som staten gir skal gjelde alle og i følge ham er det dømt til å mislykkes mener Birger Svihus som er professor i ernæring ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet. Rådene fungerer for friske og aktive mennesker, men for mennesker med høyt blodsukker og lav fysisk aktivitet rådene som gis feil, forteller han til Dagbladet(Nyfløt, 2015)
Hexebergs matpyramide
Legene Sofie og Erik Hexeberg gir behandling til mennesker med en lang rekke ulike sykdommer og plager basert på et karbohydratredusert kosthold. De har utarbeidet en inndeling for karbohydrater i kostholdet som ligger langt lavere enn de norske anbefalingene og angir 20-100 gram som inntak per dag. Dette kategoriseres fra strengt, moderat og til et liberalt(100 gram) inntak av karbohydrater. Matpyramiden de har utarbeidet illustrerer hvordan de vektlegger ernæringsinntaket og der kommer blant annet frukt og kornvarer øverst i pyramiden mens grønnsakene har et solid fundament i bunn(drhexeberg.no, 2015). Med et redusert karbohydratinntak må nødvendigvis fettinntaket øke, mens proteininntaket er det samme i følge deres kostholdsanbefalinger. Hexeberg anbefaler også lite bruk av kornvarer, lett-produkter og bearbeidet mat. Dette er i følge avdelingsdirektør i Helsedirektoratet, Henriette Øien, anbefalinger som det ikke er grunnlag for å gi(Nyfløt, 2015). Staten vektlegger i større grad kornprodukter og mer generelt mer stivelsesrike matvarer i sin kostholdssirkel(helsenorge.no, 2014)og de er langt mer restriktive når det gjelder inntak av fett. Hexeberg mener at myndighetenes undervurderer skadeeffektene av karbohydrater og at anbefalingene for fettinntak er feilaktige. Alle parter er imidlertid enige om at et økt inntak av grønnsaker er svært gunstig.
Kostreform med alternative kostholdsråd
Kort fortalt så mener Kostreform at myndighetene undervurderer skadeeffektene av sukkerinntak og at anbefalingene er for høye ved diabetes type 2. Advarslene mot inntak av fett er i følge Kostreform ikke ideelt. Dessuten er anbefalingene knyttet til stivelsesrike matvarer som korn, poteter, hvetemel, ris og pasta for høyt. Kostreform mener at man bør spise grønnsaker i alle varianter, unngå industrielt bearbeidet mat, innta kjøtt i ren form og unngå tilsatt sukker i alle former. Dette inkluderer også fruktjuice. Kostreform anbefaler også et lavt inntak av kornprodukter og anbefaler fete meieriprodukter, kaldpresset olivenolje og kokosolje(lavt omega-6 innhold), samt fisk og egg som gode matvarekilder. Det anbefales heller ikke telling av kalorier, men heller et fokus på mat av høy kvalitet(Kostreform.no, 2015).
Bakgrunnen for disse anbefalingene er at befolkningen blir stadig sykere og sykere med økt omfang av fedme, diabetes, hjerte- og karlidelser, slag, kreft og demens. Kostreform mener årsakene er med bakgrunn i et kosthold vi evolusjonært sett ikke er godt tilpasset til å håndtere eller nyttiggjøre oss av.
Kilder:
Nyfløt H.(2015) Karbokrig mot staten, Dagbladet nr. 3, 147 årgang, 2015
drhexeberg.no(2015) Hva er egentlig lavkarbo? Dr. Hexebergs klinikk, Nettside:
http://drhexeberg.no/hva_er_lavkarbo/
helsenorge.no(2014) Helsedirektoratets kostråd, Nettside:
https://helsenorge.no/kosthold-og-ernaring/kostrad/helsedirektoratets-kostrad
Kostreform.no(2015)Om oss, Nettside:
http://kostreform.no/om-oss/
Den mest populære dietten i USA
Kosthold08.05.201915
Påvirker lavkarbo-dietter kvinners hormonbalanse negativt?
Kosthold26.09.201639