Mette Stensland - et bodyfitness eventyr

Intervju13.01.2015Rita Immerstein0

Mette Stensland gjorde rent bord i 2014.

Mette Stensland har i 2014 lagt bak seg 4 seire i bodyfitness og 3 overall titler. Det er et aldri så lite eventyr for når den flotte utøveren entrer scenen er det lett å se at hun har en vinnerfysikk og en flott attitude på scenen. Hun er fokusert, men det er samtidig lett å se at hun nyter å stå på scenen for å gi alt og vise frem det hun har kjempet for å oppnå.

Mette Stensland bor i Oslo og har en kjæreste. Hun stiller i bodyfitness med en konkurransevekt på 59 kilo. Offseason har den 26 år gamle og 171 centimeter høye utøveren en vekt som ligger på cirka 65 kilo. Hun er sponset av Better Bodies www.betterbodies.se og Stangeland mølle AS www.stangeland-molle.no. Mette trener på SATS ELIXIA for tiden og ra og med nyttår har hun også gleden av å kunne trene på City 24/7.

Vinnerlisten til Mette

Mette vant sin første konkurranse i 2011 og siden har hun tatt pallplass i hver eneste konkurranse. Antall førsteplasser og overallseirer forteller sitt om den unge og flotte jentas prestasjoner og innsats siden hun stilte for første gang i Stavanger Open

1.plass BF + 168 + Overall Nordisk Mesterskap 2014
1.plass BF + 168 + Overall Norges mesterskap 2014
1.plass BF + 168 Arnold Classic Europe 2014
1.plass BF + 168 + Overall Norway Open 2014
1.plass BF + 168 Oslo Grand Prix 2013
2.plass BF +163 Fredrikstad Open 2013
1.plass BF + 168 + Overall BF Loaded Cup 2013
3.plass BF +163 NM 2011
1. plass BF +163 + Overall BF Stavanger Open 2011

Nådde sine hovedmål i 2014

I 2013 hadde Mette målene klare og hun fortalte da at det hadde vært spennende å få prøve seg i utlandet, for eksempel i Arnold Classic. Hun jobbet for å forbedre fysikken sin ytterligere og ville ha fokus på å bygge mer bein og skuldre og tung trening. Hun fortalte også at hun likte å bruke litt tid mellom konkurransene slik at hun kunne rekke å forbedre seg fra gang til gang og la kroppen får hentet seg inn etter en hard diett. Hun ville også bruke tiden fremover på å reise, kose seg med venner og familie, og ikke minst bruke tid på sine to hunder.

- Jeg har absolutt nådd flere av de målene jeg hadde satt meg hva gjelder konkurranser. Denne sesongen har vært helt fantastisk og jeg er utrolig glad, takknemlig og stolt over alt vi har oppnådd. I begynnelsen av 2014 begynte jeg å samarbeide med Joakim Hetland, som har coachet meg mot høstens konkurranser. Vi la opp et helt nytt treningsprogram, økte matinntaket betraktelig og har hatt sterkt fokus på å utvikle fysikken min, samt bygge mer masse. Vi har brukt tiden godt og jeg har vært veldig grundig - begge deler er essensielt å gjøre offseason, så vel som onseason. Det er fremdeles mye jeg ønsker å gjøre, og jeg er langt fra der jeg vil være, men man må være tålmodig i denne sporten. Det tar tid å bygge, forteller Mette og smiler godt.

- Jeg er veldig strikt med både mat og trening, noe som tar mye tid og fokus. Dette kan gå på bekostning av det sosiale i perioder, spesielt når det nærmer seg konkurranse. Familien min og vennene mine er veldig viktige for meg, og det å få mindre tid med dem er en av de tingene jeg synes kan være tøft. Jeg forsøker derfor å få så mye tid med dem jeg kan gjennom offseason, men det går fremdeles mye tid til jobb og trening. Jeg har gått masse cardio, så hundene har jeg fått vært mye med, legger hun fornøyd til.

Først og fremst er hun stolt over å ha levert den «pakken» de ønsket under høstens konkurranser. Hun har jobbet veldig hardt over lang tid og det føles bra å levere resultater som ønsket. I tillegg nevner hun at det kjennes veldig godt med 1. plass i både Arnold Classic og Overall i det Nordisk Mesterskapet.

 

Verdt alt strevet

Mette jobber hardt og har et motto som godt kan overføres til oss andre; "Gjør det for deg selv, og fordi du elsker sporten» Hun mener at det hun driver med er verdt alt strevet fordi hun elsker treningen og livsstilen denne sporten medfører.

- Jeg synes det er utrolig moro å løfte vekter, utfordre meg selv, lære nye ting, utvikle meg, samt å kontinuerlig øke kunnskapen rundt trening og kosthold. Jeg jobber veldig målrettet, med både kortsiktige og langsiktige mål, noe jeg finner veldig motiverende. Dedikasjonen, viljestyrken og målbevisstheten man må vise er noe som appellerer til meg. Jeg trives veldig godt med å bruke kroppen, og å ha et bra kosthold. Den mentale styrken, gjennomføringskraften og viljen man utvikler er også en positiv faktor, som gjenspeiler seg på alle områder i livet, sier hun.

Økt interesse for sporten

Mette synes det er moro at interessen for sporten øker, men forteller samtidig at hun personlig synes det kan væreutfordrende å finne tid til det sosiale når hun er på diett siden fokuset under den perioden er så sterkt.

- Det at interessen øker bidrar til at vi får større stevner, publikumsinteressen øker og når flere deltar tror jeg nivået blir høyere. Dessuten bidrar det til at flere spennende og nye utøvere dukker opp. For min egen del synes jeg den sosiale biten under en diett er den største ulempen. Som sagt er venner og familie veldig viktig for meg, og jeg har så enormt sterkt fokus gjennom en diett at det blir vanskelig å tilbringe den tiden jeg ønsker med dem. Jeg tror det likevel er viktig å finne en god balanse på dette, forteller Mette.

Hun ser også at det kan by på uønskede konsekvenser dersom man ikke er godt forberedt til den første dietten og konkurransen.

- Jeg ser også enkelte som utvikler et mindre bra kroppsfokus, og som opplever store vanskeligheter både under og etter en diett. Mange tar steget opp på scenen for tidlig, og er verken mentalt eller fysisk klar for det. Det tar mange års trening med bra kosthold for å bli god i denne sporten. Jeg tror man derfor kan gjøre lurt i å legge litt tanker ned i kosthold og trening en god stund før man begynner en konkurranseoppkjøring. Man er da bedre mentalt forberedt, er vant til å ha gode rutiner og har bedre muligheter til å gjøre det bra. Her mener jeg det ligger et stort ansvar hos coachene også. At de faktisk velger å råde atleter til å ikke konkurrere for tidlig, at man gjerne har et samarbeid over lenger tid i forkant av en konkurranse, samt at nye atleter også får oppfølging etter konkurransene, sier Mette.

Hver konkurranse er betydningsfull

Mette har problemer med å svare på hvilken prestasjon hun er mest stolt av for hver konkurranse betyr mye for henne.

- Det kjennes alltid veldig spesielt å gjøre det bra. Jeg har ingen enkeltstående opplevelse som beste øyeblikk. Men opplevelsen av å ha gjort hele oppkjøringen sammen med Joakim betyr mye for meg, sier hun og fortsetter: - Jeg er nok min egen største konkurrent, og stiller veldig høye krav til meg selv. Har jeg først bestemt meg for noe, går jeg inn for det 110 %. Jeg kjemper selvsagt alltid for å vinne, men plasseringen er ikke nødvendigvis det aller viktigste. Det viktigste er at jeg vet med meg selv at jeg har jeg gjort mitt aller beste og at jeg er fornøyd med egen innsats.

Viljestyrke kan økes

For Mette er viljestyrke en avgjørende faktor for å lykkes i livet. Hun mener det handler om selvkontroll, og evnen til å gjennomføre mål man har satt seg, selv når man møter motstand og krevende situasjoner.

- For mange er det lett å velge den enkleste veien, eller falle for fristelser som gir umiddelbar tilfredstillelse fremfor å dekke et langsiktig ønske eller mål. Jeg mener viljestyrken er svært trenbar, og ved å bedre viljestyrken gjennom idrett vil man kunne overføre dette til alle områder i livet. På de tøffeste dagene under diett biter jeg tennene sammen, setter på autopilot, og gjør den jobben som skal gjøres. Det kommer stort sett en ny, bedre dag dagen etter, smiler Mette. Enkelte dager er beintøffe, jeg skal ikke legge skjul på det. Men det er de dagene jeg kjemper hardest jeg føler at jeg henter mest på. Jeg er ekstremt bestemt, og har aldri sprukket på en diett. Det er en jobb som skal gjøres, og den skal gjennomføres 100 %. Det skal være litt hardt mener jeg - det er en grunn til at ikke alle kan gjennomføre dette. Når man overvinner seg selv gang på gang, og presser grensene til det ytterste vil man utvikle en helt ny styrke, smiler Mette.

Bestemt og sta

At jeg er så dedikert henger nok litt sammen med at jeg kan være veldig bestemt og sta, og at når jeg først har bestemt meg for noe så går jeg «all in».

- Motivasjonen må være at jeg elsker det jeg holder på med, og dermed synes det er veldig givende. Også når jeg står på scenen er jeg veldig fokusert, men koser meg samtidig. Det er moro å kunne vise resultatet av alt jeg har jobbet for, og det er viktig å presentere dette på en god måte. Det er hardt å posere, så jeg legger ned en del tanker og krefter her. Samtidig smiler jeg stort og nyter minuttene på scenen, sier Mette med et stort smil.

Året 2015

Mette kommer til å starte med et nytt godt gjennomtenkt treningsprogram i januar, som er utviklet med tanke på hvordan hun ønsker å utvikle sin fysikk.

- Jeg fortsetter selvsagt å trene tungt som alltid. Jeg er veldig glad i å være ute, så det blir et par daglige cardio-runder med hundene. Jeg er ganske strikt på kostholdet offseason, og spiser på samme måte som jeg gjør i konkurranseoppkjøringen. Men selvsagt med større frihet, større mengder mat og rom for litt kos innimellom. Målet blir å kunne holde matinntaket høyt for å sikre optimal fremgang. Målet mitt for 2015 er i første omgang å kjøre en god offseason, slik at jeg får utvikle fysikken min. Jeg begynner å jobbe som personlig trener og livsstilscoach på nyåret, i samarbeid med City 24/7 og Team Totale Package. Jeg vil også bidra med trening, diett, posering og mental prep for utøvere i bodyfitness. Jeg vil derfor ha mye fokus på jobb i tiden fremover, og gleder meg til dette. Det er utrolig givende å kunne dele kunnskapen og gleden rundt trening og en sunn livsstil, forteller hun forventingsfullt.

 

Spiser mer enn tidligere

Mette kan fortelle at hun har gjort små endringer gjennom de siste årene på kostholdet, og har stort sett benyttet samme type matvarer og måltidsintervaller hele veien. I 2014 gjorde hun noen nye endringer, men hun spiser stort sett 6 måltider om dagen, og trives veldig godt med dette. I 2014 gjorde hun noen nye endringer.

- Jeg begynte å samarbeide med Joakim i begynnelsen av 2014, hvor vi snudde opp ned på alt og gjorde flere store endringer i kostholdet. I korte trekk begynte jeg å spise mer. Mye mer. I begynnelsen gikk jeg faktisk ned i vekt når vi økte inntaket av karbohydrater, og sammen med tung trening fikk jeg veldig gode resultater denne perioden. Vi økte gradvis matinntaket frem til mai, og når jeg startet konkurransedietten kunne jeg dermed spise mye mer enn jeg noen gang har gjort tidligere i en konkurranseoppkjøring. Gjennom den siste konkurranseoppkjøringen har vi gradvis redusert matinntaket igjen og økt mengden kondisjonstrening. Jeg har trent meg i form, mer enn jeg har sultet meg i form, hvilket kjennes veldig bra. Dette er samtidig essensielt for å oppnå en fyldig, og ikke en flat look, på scenen. Etter konkurransene har vi reversert dietten, og gradvis økt maten igjen. Dette har satt i gang forbrenningen min, og gjør at jeg kan spise store mengder uten å legge særlig på meg. Jeg anbefaler denne fremgangsmåten på det sterkeste, fremfor å kaste i seg masse usunn mat slik jeg ser mange gjør etter konkurransene, forklarer Mette.

Fått mye støtte hele veien

Bodyfitnessutøveren kan fortelle at hun har hatt verdens beste støtte underveis, og det har betydd utrolig mye for henne.

- Familien og mine nærmeste venner har vært veldig støttende, vist forståelse og tålmodighet, heiet meg frem på konkurranser og vært der for meg gjennom dietten. Den største og viktigste støttespilleren har vært kjæresten min, Joakim. Jeg føler virkelig vi har gjort dette sammen. Han har stått ved min side hele veien, og er min største inspirasjon, beste venn, kjæreste og coach. Jeg er uendelig takknemlig for å ha så mange gode personer i livet mitt, sier Mette.

Mette off-stage!

Publikum får se Mette i sin aller best form når hun er på scenen, men hun er så mye, mye mer enn det hun viser på scenen.

- Jeg er en veldig blid og positiv person, som er svært enkel å glede. Jeg engasjerer meg lett og med veldig stor entusiasme (enkelte ganger til andres store irritasjon). Jeg er pratsom og har en mening om det meste. Samtidig er jeg veldig bestemt, målrettet og liker å ha kontroll. Og enkelte ganger kan jeg nok være litt sær. Jeg er veldig glad i å reise, oppleve nye steder og liker å finne på ting. Jeg kan også være veldig hjemmekjær og stortrives med hundene og kjæresten i sofakroken med film eller en god bok, avslutter Mette med sitt lune smil.

Treningsforum takker for intervjuet og ønsker Mette lykke til med året 2015!


Rita Immerstein 

Rita har mer enn 20 års erfaring fra sportssenterbransjen og er sertifisert aerobic-, trx- og grid instruktør og deltar aktivt i fitness- og kroppsbygger konkurranser. Hun har master i helsefremmende arbeid, ernæringsutdanning og solid erfaring med diett og styrketrening.

Mette Stensland og Mette Ulseth

Diverse08.07.201330

Les om M&M jentene.
Stem på Anne-Cathrine Westby for covergirl på Maxim Magazine og $25.000 dollar i premie.

Kristin (24) er i kanonform

Intervju31.08.2018361

Denne jenta har mageruter så store at gutta blir misunnelig.

Comeback på Mette Ulseth

Intervju23.03.2018186

Nå skal Mette Ulseth ta comeback i en PRO konkurranse.

Mette Stensland og Mette Ulseth

Diverse08.07.201330

Kristin (24) er i kanonform

Intervju31.08.2018361

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!