Slik bør familien spise dersom du er på diett

Kosthold21.01.2015Rita Immerstein101

Går du på diett og har barn i huset? Dette er familiedietten.

Mange går med en plan om å endre sitt kosthold og leve sunnere. Det er vel og bra men ikke alltid like praktisk og helsefremmende når det er snakk om kostholdsvaner i en familie med barn på ulike alderstrinn. Det kan ha stor positiv betydning for oss voksne å endre kostholdsvaner, men det er ikke gitt at barna skal leve på det samme kostholdet som du velger. Dette er spesielt viktig dersom du velger et strengt diettregime, for barn trenger et allsidig og næringsrikt kosthold. Et kosthold for hele familien krever planlegging og kunnskap og ofte er generelle retningslinjer holdbare, men dersom du som enkeltindivid trenger å gå litt hardere til verks for en periode eller som en varig endring, må kostholdet for hele familien planlegges mer enn det som er vanlig.

Ulike behov

Barn og voksne har ulike behov både fysisk og mentalt. Som voksen kan vi tillate oss å redusere eller skape en ny kostholdsstruktur hvor vi utelater det vi oppfatter som "forbudte" belønninger til et minimum. Det kan dreie seg om alt fra desserter, kaker, sjokolade, søtt pålegg, salt snacks fete sauser og fete oster. Barn vokser og er i rask utvikling og bør derfor ikke settes på spesialdietter fordi det kan være en fare for at de utvikler mangelsykdommer forteller Henriette Øien, avdelingsdirektør i Helsedirektoratet(Skappel, 2015). Det er ikke gitt at alle skal være ernæringseksperter og derfor er det viktig med et allsidig og sunt kosthold som sikrer at barn får all den næringen de trenger. Barn som er friske forbruker mye energi og de trenger ikke gå på spesialdietter med mindre det er snakk om spesielle allergier. Det å ha et naturlig forhold til mat betyr i praksis at barn ikke spiser for å gjøre foreldrene fornøyd, men for at de skal bli mette og kunne spise når de er sultne. Kroppen regulerer dette godt selv i følge barnepsykolog Elisabeth Gerhardsen(Skappel, 2015). Grunnlaget for våre kostvaner dannes fra vi er små og barn har behov for en jevn tilførsel av energi, men i perioder kan barn spise mer eller mindre og det er ikke unormalt for barn. De er gode på å regulere hva de trenger(Helsedirektoratet, 2011). Både næringsrik mat og fysisk aktivitet er viktig for vekst og utvikling av god helse. Forskning viser at familiemåltider og tilstedeværelse av voksne hjemme øker barns inntak av sunn mat og forebygger overvekt.

Ikke alltid like enkelt!

Familiemåltidet er ikke like enkelt å få til i hverdagen. Ulike arbeidstider, fritidsaktiviteter og den evige diskusjonen om å spise maten som bli servert skaper noen praktiske utfordringer. Dersom du er på slankekur så la middagsbordet bli dekket med valgmuligheter slik at hele familien fortsatt kan velge sine matvarer under et felles måltid.

Det er viktig at barna ikke blir en del av slankekuren eller din spesialdiett. Både barn og voksne bør spise flere måltider om dagen og gjerne til relativt faste tider. Både frokost, lunsj, middag og kvelds bør være en del av det daglige kostholdet. Unngå å blande alle matvarer i en gryte og la heller hver enkelt få plukke og mikse av matbordet(Lange, 2010). Pass på at bordet er dekket med tilstrekkelig gode karbohydratkilder, proteiner og fettkilder. Typisk ja-mat for hele familien til middag kan være både kylling, magert rødt kjøtt, fisk, vegetabilsk olje, egg, grønnsaker, grovt brød eller hjemmelagede rundstykker, saus og krydder i ulike varianter, pasta, søtpotet og ris.

Søtsaker, kaker og desserter trenger ikke være forbudt, men det kan lønne seg å planlegge innkjøpene slik at den mest usunne maten ikke alltid er tilgjengelig til enhver tid i matskapene på kjøkkenet. Derimot kan en lett tilgang på frukt, bær, grønnsaker, yoghurter, nøtter, frø og gode frokostblandinger være gode snacksmåltider - enten man slanker seg, vil holde vekten, er barn eller voksen. Å involvere barna i både matlaging og oppmuntre dem til å komme med tips til handlelisten kan minske konflikter under måltidet og øke gleden ved å dele et måltid sammen. Baking er ofte populært og kan være en fin fellesaktivitet i løpet av helgen. Til handlelisten kan barna gjerne velge en kjøttkilde(til middag, frokost eller kvelds), en grønnsak, en frukt og kornprodukt(frokostblanding, brød o.l) som de kunne tenke seg å spise så får de et bedre "eierforhold" til maten i stedet for å ende opp med å spise for å tilfredsstille foreldrenes formaninger om hva som er bra eller ikke bra for dem. Når det gjelder drikke er både lettmelk og vann absolutt gode drikkekilder for barn. Brus og sjokomelk bør kun benyttes innimellom.

Når bordet er dekket skal du kunne forsyne deg med maten du trenger for å nå ditt mål. Det er bare å lesse på grønnsaker, proteiner og de karbohydratene du foretrekker. Vis barna at du plukker fra det samme bordet som dem selv, men du velger ikke nødvendigvis akkurat det samme. Det viktige er at du spiser og fyller opp tallerkenen tilstrekkelig og ikke går på "sparebluss" eller fråtser overfor barna. Unntaket er kanskje vann og grønnsaker - det kan vi alle spise og drikke omtrent ubegrenset av! Husk at du er barnas beste læremester. Nyt måltidet sammen!

Kilder:
Skappel H. M.(2015)Dietter kan gi barna dine mangelsykdommer, Nettside:
http://www.abcnyheter.no/livet/2015/01/09/215388/dietter-kan-gi-barna-dine-mangelsykdommer
Helsedirektoratet(2011) Sunt kosthold for små mager, Nettside:
http://helsedirektoratet.no/folkehelse/ernering/kostholdsrad/barn-/Sider/default.aspx
Lange L.(2010) Tips til bedre hverdagsmat, Nettside:
http://www.side2.no/2801197.html 


Rita Immerstein 

Rita har mer enn 20 års erfaring fra sportssenterbransjen og er sertifisert aerobic-, trx- og grid instruktør og deltar aktivt i fitness- og kroppsbygger konkurranser. Hun har master i helsefremmende arbeid, ernæringsutdanning og solid erfaring med diett og styrketrening.

Se hvordan Conor McGregor holder seg i form.
43 år gamle Rolf Gustavsen har vært topptrent over halve livet sitt og han holder koken fortsatt.

Den nest beste dietten

Kosthold26.04.2017121

Hvis du ikke klarer det beste, hva med det nest beste?

Slik fungerer periodisk faste 16:8

Kosthold04.04.2017120

Hva er periodisk faste og hvilke fordeler har det?

Den nest beste dietten

Kosthold26.04.2017121

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!