Silje Mariela er høygravid og trener aktivt

Intervju27.01.2015Rita Immerstein857

Gjør som Silje Mariela - tren både før, under og etter svangerskapet!

Silje Mariela elsker å trene og er ikke i tvil om at dette styrker henne både mentalt og fysisk. Hun slet med trening de 3 første månedene av graviditeten, men merker at det å holde styrketreningen i gang er bra for henne nå som hun er høygravid og at det vil være et stort pluss etter fødsel. Hun brenner for at flere jenter skal bruke styrkeavdelingen på gymmen og mener først og fremst at trening bør være styrkt av glede og lyst og ikke fordi du må. Les mer om den speke 30-åringen her:

Fakta om Silje:
Silje bor i Oslo med sin samboer Eirik Sandvik. Hun er 162 centimeter høy, veier 55 kilo og er 30 år gammel. Hun har vært i treningsbransjen i snart 8 år, og trives godt med å gjøre sin egen greie. Silje spesialiserer seg nå som styrkecoach for jenter, og driver sitt eget firma. Øvrig utdannelse er fra Norges idrettshøyskole, et års fysiostudent på Bjørknes og hun har diverse sertifiseringer og kurs i tillegg. Det Silje har lært aller mest er å omgi seg med dyktige coacher i både inn og utland. Hun vil også gi en stor cred til Eirik og Børge Fagerli, som har lært henne uendelig masse i årene som har gått.

Lever sitt liv

Silje synes ikke det er alltid like enkelt å leve som hun ønsker, siden folk liker å kutte halsen av en om man stikker seg frem, men til syvende og sist så har hun liv hun må leve. Folk flest har mer en nok med seg selv og sitt og det tror hun er viktig å huske - spesielt i kjipe tider.

- Min livsfilosofi er å ikke la feil jeg gjør underveis, være det som definerer meg. Jeg liker også strofen fra Eminem "Guts over fear", smiler Silje . Jeg forsøker så godt jeg kan, å leve etter det. Når det gjelder trening så tror jeg den beste treningen er den du gjør fordi det er gøy, ikke for at du føler du MÅ. Trives man ikke med det man gjør, så vil det aldri holde i lengden uansett. Det ender fort med at det som i utgangspunktet skal være lystbetont blir mer en plikt, slik som så mye annet i hverdagen. Da er det fort å ramle av lasset.

Forkjemper for at jenter skal trene styrke

Hun er en aktiv jente, med mange ambisjoner. Silje har alltid hatt mange baller i luften, og har nok en tendens å ta seg vann over hode fra tid til annen. Hun er veldig glad i jobben sin, og er utrolig takknemlig for at hun har mulighet til å gjøre det hun gjør.

- Jeg er ellers ganske sta, og liker ikke å bli fortalt hva jeg skal gjøre. Jeg fungerer derfor best med å få gjøre ting på min måte. Jeg bryr meg veldig om menneskene rundt meg, og er opptatt av at folk skal ha det bra. Er ellers en stor forkjemper for å få jenter ut i styrkeavdelingen, og det er hovedsakelig det som har vært min motivasjon og drivkraft fra dag en. Jeg er også veldig opptatt av å avlære kundene mine en del sannheter, om trening og kost som man tidligere trodde var greit, men som man ser i ettertid at mer skadelig enn bra.

Høygravid og trener aktivt

Silje er høygravid og trener og hun merker at det begynner å bli tøffere og tøffere og at kroppen begynner å bli tung. Det tar lengre tid å hente seg inn i mellom hvert sett, men føler likevel at det fortsatt går rimelig uproblematisk.

- Jeg er flink med støtteøvelser for hofter/kjerne i mellom hovedøvelsene, og med det har jeg unngått smerter i etterkant av trening. Slurver jeg med støtteøvelsene, så kan det bli litt ubehagelig i timene etter. Jeg kjører ellers fremdeles markløft og knebøy. Det funker fint, men jeg løfter en del lettere nå enn tidligere for å unngå stort bukpress blant annet. Gleder meg til å løfte tyngre igjen når lillegutt er ute, forteller Silje med et forventningsfullt smil.

- Jeg anbefaler andre gravide å trene, men få klarsignal fra lege og jordmor om at det er ok og få utelukket at du er i et høyrisikosvangerskap. Er du godt trent fra tidligere så kan du gjerne fortsette slik som du allerede gjør. Noen få justeringer bør likevel gjøres underveis etter hvert som magen vokser. Ikke glem å trene mage/kjerne selv om du er gravid, da dette kan virke forebyggende på ryggsmerter. Husk ellers at det er helt ok om det noen ganger kun blir 1-2 økter i uka, og ikke 3-4 slik en kanskje hadde forespeilet. Kroppen sier fort i fra hva som er greit og ikke, sier hun.

Viktig med trening for økt velvære og vedlikehold

Silje ler litt når jeg spør henne om hvordan hun vil legge opp treningen etter fødselen for hun har ikke tenkt så langt enda. Hun regner med å måtte ta noen forhåndsregler, men håper på å fortsette sånn noenlunde slik hun gjør nå. Allikevel er hun forberedt på at det vil ta henne litt tid å komme tilbake.

- Jeg håper og tror at siden jeg har hatt et aktivt svangerskap så bør det gå fint. Jeg har is i magen, og forberedt på at det kan bli tøft i starten. Har derfor ikke lyst å planlegge for mye før jeg får kjent an kroppen. Jeg slet med å komme i gang, etter 3 måneder med inaktivitet og ekstrem kvalme. Målene som tidligere motiverte til trening kom plutselig litt i andre rekke, og de første øktene var rett og slett helt for jævlige. Styrken var forsvunnet, og det var ikke samme kroppen og gutsen som dro seg avgårde på trening nå, som det hadde vært tidligere. Fant likevel etter hvert flere gode grunner til å trene, men det tok litt tid, sier Silje.

- For andre som sliter med å komme i gang med trening både før, under og etter et svangerskap er det viktig å finne de gode grunnene. Jeg lot meg motivere av velvære etter en økt, og treningen gjorde det lettere for meg å akseptere det som skjedde med kroppen. Det er jo også vist at man kommer raskere tilbake til sitt gamle jeg etter endt svangerskap. Både styrkemessig og med tanke på gode vaner. Jeg vet hvor tungt det kan være å komme inn i ting når man er ute av rutinene for lenge, så vedlikehold her tror jeg er viktig. Jeg vil også at både jeg og baby skal være i form til fødselen. Baby herdes visstnok også til fødsel av at mor trener, så det er vinn-vinn bare der, forteller hun.

Helse handler om balanse

For Silje handler helse om å finne en balanse i det man gjør. Hun har selv levd noen år nå hvor hun konstant har gått rundt og vært stressa, satt store krav til seg selv på med tanke på trening, form og kosthold, og egentlig aldri hatt ro eller samvittighet til å ta det med ro.

- Jeg tenker da at uansett hvor sunt man spiser, hvor mye man trener, så virker det ikke direkte helsefremmende om at man ikke kan ta det med ro i mellom slagene. Helse handler derfor om å senke skuldrene litt og ta gode valg ut i fra hvor du er. Hva er vel helse om man ikke kan nyte en bolle i ny og ned, ta seg treningsfri fra tid til annen, puste i mellom oppdrag på jobben, og nyte tid med venner, kjæreste og familie? Tror mange setter litt for store krav til seg selv og egne prestasjoner, legger hun til.

- En kan være så sunn man bare vil for å ivareta en god helse, men jeg ser mer og mer at det ikke nødvendigvis er kun der det ligger. En stresset livsstil har ingen ting med god helse å gjøre. Selv ikke om du har den perfekte kroppen. Jeg tror også det er viktig å få frem at synlig sixpack og sunnhet ikke alltid behøver å være synonymt med hverandre.

- Det å omgi seg med mennesker som bygger en opp, og gir overskudd og glede kan bidra til å få bedre form og helse. Jeg tror det er viktig å trene på lyst og glede og ha et godt kosthold uten at det går utover et sosialt liv. Tillat deg selv å senke skuldre og krav fra tid til annen. Mange tror at man ikke kommer i form med mindre man følger et strikt naziregime. Men det er en myte. En kan faktisk ha det ganske gøy samtidig med at man kommer i form, forteller Silje og ler godt. Selv opplever jeg at kjærestetid alltid er avslappende, da gjerne med bestillingsmat og en eller annen tv-serie. Det er skikkelig avslapning for meg. Jeg slapper også av når jeg er på trening alene, og kun har musikk på ørene. Da suser jeg rundt i min egen lille verden, og selv om jeg er fysisk aktiv så slapper jeg veldig av i hodet, sier Silje.

Mange suksesshistorier

Silje har en solid erfaring og utdanning innen trening og kosthold - og hun setter stor pris på alle de gode opplevelsene hun får i dette arbeidet.

- Noe av det første jeg tenker på er alle de flotte menneskene jeg har blitt kjent med via jobben min. Ikke bare møtte jeg mannen i mitt liv i forbindelse med dette, men jeg har også fått venner for livet, og møtt inspirerende mennesker som jeg ser veldig opp til. Så er det utrolig gøy å få være en del av kundene sine transformasjoner. Snakker ikke da nødvendigvis kun om kroppslige endringer og vektnedgang, men den mentale forandringen mange går igjennom. Det er noe av det aller beste med hele jobben, og det gir meg veldig mye, forteller Silje med et smil.

Frokosten er viktig

Silje sørger først og fremst alltid for å få i seg frokost. Det legger som regel lista for resten av dagen for henne. Hun foretrekker egg, avokado og fisk eller kjøtt, men er hun ikke veldig sulten blir det en smoothie med frukt, bær, proteiner og olje.

- Jeg prøver også å få til jevnlige måltider i løpet av dagen, da jeg vet at dette gir jevn energi og gjør at jeg tar bedre valg. Fire måltider om dagen fungerer best for meg. De dagene jeg ikke får til dette, så er jeg fort ute og kjører både med matvalg og måltidsfrekvens. Silje tenker seg om når hun skal fortelle om sitt favorittmåltid for i følge henne er det jo så mye som er bra! Det er nok uten tvil noe av maten pappa lager. Han er så dyktig på kjøkkenet. Skulle ønske jeg kunne arvet de kokkekunnskapene og lidenskapen for det, men der kommer jeg litt til kort. Foruten om pappas mat så må jeg si at jeg elsker maten på RiceBowl her i Oslo, forteller Silje smilende.

Siljes framtid

Silje har noen mål og tanker om hvordan hennes hverdag kommer til å se ut i fremtiden og det høres ut som om hun vet hvordan hun vil ha det.

- Om 3 år så har jeg fått landet en del prosjekter som jeg drømmer om å få gjort. Gymmen er oppe og går igjen, og jeg har ambisiøse mennesker rundt meg som er med og drar det lasset. Jeg reiser en del, og så har jeg møtt enda flere av forbildene mine. Jeg trives ellers som småbarnsmor, og sjonglerer mammarolle og det å drive eget firma med glans, avslutter den energiske jenta med et strålende smil.

Treningsforum takker for intervjuet og ønsker Silje Mariela lykke til videre!


Rita Immerstein 

Rita har mer enn 20 års erfaring fra sportssenterbransjen og er sertifisert aerobic-, trx- og grid instruktør og deltar aktivt i fitness- og kroppsbygger konkurranser. Hun har master i helsefremmende arbeid, ernæringsutdanning og solid erfaring med diett og styrketrening.

Nå står sporten foran et ytterligere fall på grunn av eksklusive eneretts avtaler og medier som blir stengt ute.
Mattie Rogers, Brooke Ence, Dana Linn Bailey og Maddy Forberg går konkurrerer i en posedown sammen.
Hun elsker junkfood og dette er en fast del av kostholdet samtidig som hun er i superform!
Denne 72 år gamle mannen fra England driver eget gym og er i superform.
Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!