Slik lager du sunn saus til middag

Kosthold01.10.2019Silje Bjørnstad0

Prøv en av disse sunne alternativene til saus.

For mange er saus et «must» til middagen for at retten ikke skal bli tørr og kjedelig. De fleste vil nok gjerne ha hjemmelaget saus, men i en travel hverdag er det enkelt å la seg friste av pulverposer og ferdiglaget saus fra butikkhyllene. Det trenger ikke å være noe galt i å velge disse alternativene nå og da, men det er sjeldent at disse variantene bidrar til å gjøre måltidet noe særlig sunnere eller mer næringsrikt. Vær også klar over at det kan være store forskjeller på kaloriinnholdet på de ulike variantene og i tillegg bør du sjekke innholdet av salt og sukker da det også her kan være store forskjeller.

Alternativer

Det finnes mange sunne og smakfulle sauser som du enkelt kan lage selv. For eksempel er det mange sauser som du kan lage med frukt og grønnsaker. Noen forslag er en deilig paprikasaus til kyllingretter, appelsinsaus til fisk eller en hjemmelaget tomatsaus til middager med for eksempel karbonadedeig eller strimlet biff. Du kan også erstatte saus med en sunn og god dressing av kesam, krydder og urter. Eller hva en enkel oljedressing med hvitløk? Andre alternativer kan være mangochutney, ratatouille, tomatsalsa eller rett og slett litt presset sitron eller lime.

Mer grønnsaker

En grønnsaksmos eller grønnsakspure er også verdt å prøve. I tillegg til at det er sunt og godt så er det mange som fint klarer seg uten saus når de i stedet har grønnsaksmos. Her er det bare fantasien som setter grenser. Søtpotet, blomkål, brokkoli og gulrot er alle populære ingredienser som enkelt blir til en smakfull puré ved hjelp av en stavmikser, en skvett melk eller fløte og eventuelt en liten smørklump.

Her får du tre tips til smakfulle og sunne sauserstatninger:

Ratatouille:
1 stk gul paprika
1 stk rød paprika
1 squash
1 løk
1 boks tomatpure
1 boks hermetiske tomater (gjerne med hvitløksmak)
Oreganokrydder

Kutt grønnsakene og stek de i en stekepanne med olje/smør til de er møre. Tilsett tomatpure og vend dette inn sammen med grønnsakene. Ha deretter i hakkede tomater og stek i 5-6 minutter. Smak til med oregano, salt og pepper.

Selleripuré:
1 stor sellerirot
1 persillerot
2 dl crème fraîche (original eller lett)
Krydder (salt, pepper, muskatnøtt)

Skrell sellerirot og persillerot og kutt dem opp i mindre biter som du putter i en kjele med vann og koker de møre. Hell av vanner og mos røttene med en stavmikser og tilsett creme fraiche. Smak til med salt og pepper, og eventuelt litt revet muskatnøtt.

Syrlig eplesaus (passer fint til for eksempel laks):
3 dl eplemost/eplejuice
2 stk eple
1 beger crème fraîche (original eller lett)
1 ts sukker/sukrin
Salt og pepper

Kok opp eplemost/eplejuice og tilsett epleterningen som du lar trekke i cirka 1-2 minutter til de er nesten møre. Ta opp epleterningene og kok eplemosten/eplejuice inn til halvparten. Tilsett deretter creme fraiche og kok til sausen tykner. Til slutt har du oppi eplebitene igjen og smak til med sukker, salt og pepper.

 

 


Silje Bjørnstad 

Silje er utdannet ernæringsfysiolog og arbeider som journalist og ernæringsfaglig rådgiver. Hun er opptatt av å formidle informasjon om ernæring og kosthold på en måte som bidrar til veiledning fremfor villedning, og matglede fremfor matfrykt.

Sunn middag på under 15 minutter

Kosthold19.12.201885

5 raske hverdagsmiddager.
Så mye kcal inneholder "sunn snacks".
Ønsker du å bli litt sunnere? Da bør disse matvarene stå på handlelisten.

Har du dårlig matlyst?

Kosthold30.08.201637

Prøv disse 6 tipsene for å få matlysten tilbake!

Sunn middag på under 15 minutter

Kosthold19.12.201885

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!