
Slik lager du sunn saus til middag
Kosthold01.10.2019Silje Bjørnstad0
For mange er saus et «must» til middagen for at retten ikke skal bli tørr og kjedelig. De fleste vil nok gjerne ha hjemmelaget saus, men i en travel hverdag er det enkelt å la seg friste av pulverposer og ferdiglaget saus fra butikkhyllene. Det trenger ikke å være noe galt i å velge disse alternativene nå og da, men det er sjeldent at disse variantene bidrar til å gjøre måltidet noe særlig sunnere eller mer næringsrikt. Vær også klar over at det kan være store forskjeller på kaloriinnholdet på de ulike variantene og i tillegg bør du sjekke innholdet av salt og sukker da det også her kan være store forskjeller.
Alternativer
Det finnes mange sunne og smakfulle sauser som du enkelt kan lage selv. For eksempel er det mange sauser som du kan lage med frukt og grønnsaker. Noen forslag er en deilig paprikasaus til kyllingretter, appelsinsaus til fisk eller en hjemmelaget tomatsaus til middager med for eksempel karbonadedeig eller strimlet biff. Du kan også erstatte saus med en sunn og god dressing av kesam, krydder og urter. Eller hva en enkel oljedressing med hvitløk? Andre alternativer kan være mangochutney, ratatouille, tomatsalsa eller rett og slett litt presset sitron eller lime.
Mer grønnsaker
En grønnsaksmos eller grønnsakspure er også verdt å prøve. I tillegg til at det er sunt og godt så er det mange som fint klarer seg uten saus når de i stedet har grønnsaksmos. Her er det bare fantasien som setter grenser. Søtpotet, blomkål, brokkoli og gulrot er alle populære ingredienser som enkelt blir til en smakfull puré ved hjelp av en stavmikser, en skvett melk eller fløte og eventuelt en liten smørklump.
Her får du tre tips til smakfulle og sunne sauserstatninger:
Ratatouille:
1 stk gul paprika
1 stk rød paprika
1 squash
1 løk
1 boks tomatpure
1 boks hermetiske tomater (gjerne med hvitløksmak)
Oreganokrydder
Kutt grønnsakene og stek de i en stekepanne med olje/smør til de er møre. Tilsett tomatpure og vend dette inn sammen med grønnsakene. Ha deretter i hakkede tomater og stek i 5-6 minutter. Smak til med oregano, salt og pepper.
Selleripuré:
1 stor sellerirot
1 persillerot
2 dl crème fraîche (original eller lett)
Krydder (salt, pepper, muskatnøtt)
Skrell sellerirot og persillerot og kutt dem opp i mindre biter som du putter i en kjele med vann og koker de møre. Hell av vanner og mos røttene med en stavmikser og tilsett creme fraiche. Smak til med salt og pepper, og eventuelt litt revet muskatnøtt.
Syrlig eplesaus (passer fint til for eksempel laks):
3 dl eplemost/eplejuice
2 stk eple
1 beger crème fraîche (original eller lett)
1 ts sukker/sukrin
Salt og pepper
Kok opp eplemost/eplejuice og tilsett epleterningen som du lar trekke i cirka 1-2 minutter til de er nesten møre. Ta opp epleterningene og kok eplemosten/eplejuice inn til halvparten. Tilsett deretter creme fraiche og kok til sausen tykner. Til slutt har du oppi eplebitene igjen og smak til med sukker, salt og pepper.
Fitnessblogger sammenligner kalorier i sunn og usunn snacks
Kosthold29.10.2018144
20 av de sunneste matvarene du finner i dagligvarebutikken
Kosthold31.07.202057