5 matvarer du bør ha i kjøleskapet

Kosthold11.10.2019Silje Bjørnstad0

Disse ingrediensene inneholder masse viktige næringsstoffer og kan brukes til det meste.

Med riktige basisvarer på kjøkkenet så blir det enklere å lage sunne og næringsrike måltider på null komma niks. Her får du tips til 5 matvarer som kan være kjekt å ha på plass i kjøleskapet når sulten eller søtsuget melder seg, men det er litt langt til butikken.

Egg

Egg er en skikkelig vitaminbombe og en god proteinkilde. Ulike eggeretter fungerer perfekt både som en del av et måltid eller når du bare trenger noe som er raskt å lage. Egg passer perfekt både til frokost, lunsj og middag, og kokt egg er for eksempel et fint alternativ til et mellommåltid. Andre fordeler med egg er at de har lang holdbarhet og egg er i tillegg en viktig ingrediens i mange andre retter. Egg er også mye brukt i desserter og søte fristelser som for eksempel eggedosis, proteinfluff og kaker. Med andre ord, et «must» å ha i kjøleskapet!

Ost

I likhet med egg er ost også en matvare som har lang holdbarhet og som kan brukes til så mangt. Fra ost får du i deg blant annet kalsium, proteiner og B-vitaminer. Ost kan blant annet brukes som pålegg, gratineres og som ingrediens i mange forskjellige retter. Et par osteskiver kan også fungere som litt snacks eller ventemat hvis det blir litt lenge å vente til neste måltid. Husk også at noen typer oster fint kan fryses ned til senere anledninger. Ett tips er derfor å kjøpe de større ostene da kiloprisen er høyere på pakningene med skivet ost. Del osten i to og putt det ene stykket i kjøleskapet og det andre i fryseren til senere bruk.

Meieriprodukter

Melk, cottage cheese, yoghurt, kesam - det finnes mange ulike meieriprodukter på markedet og dette er super treningsmat. Spis de alene eller bruk meieriproduktene i matlagingen for å gjøre rettene saftigere og mer proteinrike. Med litt frukt eller bær er både yoghurt, cottage cheese og kesam også et perfekt alternativ når du har dårlig tid, eller når man rett og slett har lyst på sunn kosemat. En smoothie med frukt og grønt sammen med melk eller yoghurt er også å anbefale.

Kjøttpålegg

Magert kjøttpålegg er perfekt til både pizza, omeletter eller som pålegg. En påleggspakke passer også fint som et mellommåltid eller som «mat på farten» når du har dårlig tid. Her får du i deg blant annet masse proteiner, B-vitaminer, sink, selen og jern.

Frukt og grønt

Sørg for å ha fersk frukt og grønt i kjøleskapsskuffen så slipper du å finne på dårlige unnskyldninger til å ikke gå i deg minst «5 om dagen». For eksempel er hvitløk, chili, løk, champignon, asparages, squash, brokkoli, gulrøtter, søtpotet, paprika, kål og tomat næringsrike og smakfulle grønnsaker som kan brukes i all slags matlaging. Frukt er også smart å ha lett tilgjengelig slik at du kan ta det med deg som for eksempel restitusjonsmat eller som et mellommåltid når du kjenner blodsukkeret synker. En sitron, lime eller appelsin er også alltid greit å ha tigjengelig i kjøleskapet. Et par skiver av sitrusfrukten i vannmugga smaker alltid godt eller press litt sitrusfruktsaft i dressinger, på fiskeretter og i salater.


Silje Bjørnstad 

Silje er utdannet ernæringsfysiolog og arbeider som journalist og ernæringsfaglig rådgiver. Hun er opptatt av å formidle informasjon om ernæring og kosthold på en måte som bidrar til veiledning fremfor villedning, og matglede fremfor matfrykt.

Her får du 7 tips til proteinrike og næringsrike frokoster.
Eggets unike egenskaper for deg som vil ned i vekt.
Fyll opp kjøleskapet med fargerike og næringsrike matvarer.

Spiste 70 egg hver dag

Diverse13.01.201914

Dietten hans bestod av 70 egg hver dag uten plomme!
Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!