Utholdenhets- og styrketrening på samme dag?

Styrkeløft04.05.2007Lena M. Østhus0

Hvordan er det når man ønsker å være effektiv og helst kjøre både utholdenhetstrening og styrketrening på samme dag? Går dette utover prestasjonene og hva bør man eventuelt kjøre først.

I denne artikkelen av Joseph M. Warpeha i NSCA`s Performance Training Journal blir akkurat dette problemet belyst. Konklusjonen er at man absolutt kan kjøre begge deler samme dag. Ofte må man velge mellom å kjøre utholdenhetstrening 3 dager i uka og styrketrening 3 dager i uka eller slå sammen begge slik at man ender opp på kun 3 økter i uka. Mange ender opp på sistnevnte alternativ - dette av mange årsaker. Det store spørsmålet da er hva man skal trene først; styrke eller utholdenhet?

 

trening.jpg

 

Dette spørsmålet blir mer relevant jo høyere intensiteten blir på treningen. Har man lav intensitet i utgangspunktet, vil det sannsynligvis utgjøre liten forskjell om man velger den ene rekkefølgen foran den andre. Når intensiteten økes derimot, er det flere ting man må ta hensyn til dersom optimal trening er målet. En av de viktigste tingene man bør ta med i beregningen, er at den aktiviteten man utfører sist, nødvendigvis til en viss grad vil lide på bakgrunn av at man har gjort en annen aktivitet først. Det vil for eksempel være vanskelig å få samme kvalitet på en styrketrening som kjøres etter 30 minutter med hard løping som om man hadde kjørt samme økt uten løping først. Mindre energi og utmattelse av enkelte muskelgrupper er noen faktorer som her kan spille inn. Det samme vil være tilfelle om man trener hard styrke foran løping - da vil kvaliteten på løpingen sannsynligvis bli berørt.

Hva man velger å kjøre først, vil derfor først og fremst avhenge av hvilke individuelle målsetninger man har. Hva prioriteres høyest? Man velger deretter å kjøre det som prioriteres høyest først. En måte å minimere effekten av tidligere trening samme dag på, er å øke hvileperioden mellom de to øktene. Det vil for eksempel være bedre å kjøre en økt om morgenen og en om kvelden sammenlignet med å kjøre begge uten pause i mellom. Man vil fortsatt kunne lide under belastningen som skjedde tidligere på dagen, men i mindre grad enn hva ville være tilfelle med mindre hvile. Dersom treningsintensiteten er veldig høy og man må trene både utholdenhet og styrke samme dag, er det umulig å totalt eliminere de begrensende effektene av tidligere trening uansett hvor lang hvileperioden er.


For å si det enkelt; dersom tiden er en begrensning for deg slik at du må kjøre begge typer trening med kort mellomrom, er første bud å velge hvilken trening som prioriteres. Du velger deretter å trene denne først når du er uthvilt og motivert. Da trenger du ikke bekymre deg like mye om effekten dette vil ha på din prioriterte trening. Som med alt annet relatert til menneskelig hjerne og kropp, så vil det uansett råd fra eksperter være tid og eksperimentering som vil gi deg svaret på hva som vil gi akkurat deg de optimale resultater.


Kilde: NSCA`s Performance Training Journal. Vol. 6 No. 2

Ref: www.tn.no


Sjekk formen din med Coopertest

Trening29.01.201912

Se hvor god form du er i med denne testen.
En dramatisk ulykke snudde livet hennes opp-ned. Hun måtte lære å spise, gå og prate på nytt!

Hva betyr begrepet VO2-maks?

Trening20.06.20185

Dette ordet har du sikkert hørt før, men hva betyr VO2-maks og hvorfor er det viktig å ha høy VO2-maks?
Prester bedre med pusteteknikker fra verdens beste perfomance coach Brian Mackenzie.

Sjekk formen din med Coopertest

Trening29.01.201912

Hva betyr begrepet VO2-maks?

Trening20.06.20185

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!