Sunn mat: Knasende gode knekkebrød

Kosthold21.10.2019Rita Immerstein0

Dette knekkebrødet bør du spise.

Nordmenn har knekkebrød som regel alltid liggende i skapet. Det er knasende sprøtt og vi spiser mye av det. Nordmenn elsker knekkebrød og det er ikke så rart det er sunt, godt og rimelig og utvalget har etter hvert blitt enormt stort.

Hvorfor er knekkebrød bra?

Ønsker du å kontrollere vekten med kostholdet kan knekkebrød være et godst alternativ til brød. Det inneholder mer fiber, færre kalorier og nesten ingen raske karbohydrater. En skive brød tilsvarer cirka to knekkebrød, så her er det noe å "spare" på energiinntaket. Økt inntak av fiber forbedrer fordøyelsen, øker metthetsfølelsen og bidrar til et jevnere blodsukker. Et godt inntak av fiber i kostholdet har vist seg å kunne redusere risikoen for en rekke livsstilsykdommer(Bramat.no, 2013)

Hvilke knekkebrød er best?

Det er gjort flere tester av knekkebrød både i forhold til ernæring og smak. Når det gjelder næringssammensetning(kalorier, karbohydrater, proteiner, fett og fiber) så kommer Wasa fiber balance, Korni knekkebrød med fiber, Sigdal bakeri helsprøtt knekkebrød(spelt og rug), Wasa Sport+, Jippi knekkebrød, Finn Crisp 5 wholegrains ut av testen med en sekser i terningkast(Bramat.no, 2013). Når det gjelder smak og konsistens konkluderte et annet testpanel at Vilmas Rugknekke og Sigdal Bakeri Helsprøtt havreknekkebrød fortjente sekser på terningkastet(Fjeld, 2014). Disse knekkebrødene kan benyttes som snacks i følge testpanelet. Om dette er et alternativ til poteløv og peanøtter må enhver gjøre seg opp en mening om, men næringsinnholdet er i hvert fall langt bedre enn i potetløvet.

Hvordan lage knekkebrød selv?

Knekkebrød er sunt og flere avdem har en svært lav pris. Det gjør det gunstig å legge inn knekkebrød som en del av kostholdet til både frokost, lunsj og kvelds eller når dagens middag er en fyldig suppe. Imidlertid kan du selv lett bake noen gode knekkebrød. Det er enkelt, smaker fantasisk, men er dyrere enn de billigste og gode alternativene du får kjøpt i butikken. Skal du lage deg en ekstra god frokost eller bruke et alternativ til potetløv er hjemmelagde knekkebrødene et fint alternativ. Du trenger kun tørrvarer som er blandet i vann før du steker dem på 160-180 grader med varmluft fordelt på 2 stekebrett som er dekket med bakepapir. Steketiden er cirka 60-70minutter og pass på å snu brettene underveis fordi stekeovner ofte steker ujevnt. Pass på at knekkebrødene ikke blir brent.

Du trenger følgende ingredienser(Tine.no, 2014):
4 dl sammalt rug
4 dl havre, lettkokte
2 dl solsikkekjerner
1 dl sesamfrø
1 dl linfrø
1 ts salt
7 dl vann

Snacks og skikkelig mat på samme tid!

Benytter du testvinnerne eller ditt eget hjemmelagede knekkebrød som snacks kan du spise det sammen med en hjemmelaget dipp eller guacamole. Kjenner du søtsuget kan et par knekkebrød med cottage cheese, bær og sukkererstatning fungere som en liten dessert etter middagen eller som kveldskos. Unn deg litt luksus og nyt hjemmelaget knekkebrød til suppemiddagen. Husk imidlertid på at energitettheten i knekkebrødene er ganske høyt på grunn av mengden frø som tilsettes så tenk over at et hjemmelaget knekkebrød utgjør minst det dobbelte i kalorier i forhold til de magrere og fiberrike variantene som er å få kjøpt i butikken. Dette er allikevel en kilde til masse næring og det beste av alt - det smaker kjempegodt og er uten sukker. Vi vet at det ikke er et fett hva vi spiser og sånn sett utgjør frøkjerner et velkomment og sunt utvalg av gode fettstoffer. Godt måltid!

Kilder:
Bramat.no(2013) Bramat tester knekkebrød, Nettside:
http://bramat.no/kosthold/tester/1010-bramat-tester-knekkebrod-2013
Tine.no(2014) Hjemmelaget knekkebrød, Nettside:
http://www.tine.no/oppskrifter/bakst/brod-og-rundstykker/hjemmelaget-knekkebr%C3%B8d
Fjeld, B.(2014) Testvinneren er som snacks, testtaperen smaker mugg, Nettside:
http://www.abcnyheter.no/livet/2014/09/08/testvinneren-er-som-snacks-testtaperen-smaker-mugg 


Rita Immerstein 

Rita har mer enn 20 års erfaring fra sportssenterbransjen og er sertifisert aerobic-, trx- og grid instruktør og deltar aktivt i fitness- og kroppsbygger konkurranser. Hun har master i helsefremmende arbeid, ernæringsutdanning og solid erfaring med diett og styrketrening.

Noe å legge pålegget på

Kosthold07.03.201763

Hva er det sunneste du kan ha pålegget ditt på?

Proteinrike havrebriks

Kosthold01.08.20140

Lei av knekkebrød? Prøv havrebriks.
Hva er det sunneste valget?

Brød og knekkebrød

Kosthold16.02.2010456

Brød og knekkbrød er sentrale matvarer i vårt norske kosthold.

Noe å legge pålegget på

Kosthold07.03.201763

Proteinrike havrebriks

Kosthold01.08.20140

Bananpannekake

Kosthold23.11.20202213

Perfekt å starte dagen på!
Her får du hjelp til å sette sammen et optimalt kosthold med enkle tips og triks.

Proteinrike tacolefser

Trening21.11.202030

Bytt ut tradisjonelle tortillalefser eller speltlomper med hjemmelaget proteinrike tacolefser.
Ønsker du å bli litt sunnere? Da bør disse matvarene stå på handlelisten.

Effektiv beintrening

Trening30.07.202069

Ikke skipp unna beintreningen. Dette er øvelsene du bør gjøre.