Sommersunn grillmat

Kosthold03.07.2015Rita Immerstein0

Ikke lur på hva du skal grille lenger! Grill dette!

Har du investert i en grill er det helt klart sommerens vinner for deg som vil holde en sunn livsstil på varme og solrike dager. På grillen kan du tilberede det meste og det er sunt, enkelt og kjapt å få enkel mat til å smake fantastisk.

Forberedelser

Start ed å sjekke at grillen er ren og pensle gjerne risten med olje. Sett av plass på grillen til indirekte grilling slik at kjøtt som er ferdig eller krever svakere varme kan ligge på dette området. Det er viktig med god hygiene så pass på at du bruker egne skjærebrett til både kjøtt og grønnsaker og sikre deg et eget fat til det kjøttet som er ferdig grillet. Bruker du grillspyd bør disse ligge i vann i 15 minutter og trekke til seg vann slik at de ikke svis av i matlagingsprosessen.Det meste kuttes og forberedes på inne-kjøkkenet slik at når grillen er tent og varm kan matlagingen bare begynne(Matprat.no, 2015).

Valg av matvarer

Når du griller er det fullt mulig å leke seg litt med kreative ideer til hva du kan legge på grillen. Vi vet alle at mørt kjøtt, fet fisk og pølser egner seg helt utmerket på grillen og du får garantert et vellykket resultat med disse matvarene. Men du kan også grille pizza, grønnsaker, frukt og gode krydderbrød på grillen som en variasjon til de mer tradisjonelle løsningene vi ofte velger. Det tar ikke mer tid, er enkelt og mye fungerer godt som tilbehør til kjøttet og fisken på grillen. Her kommer noen tips til gode grillretter;

Laksespyd

Laksespyd for 4 personer er en enkel, sommerlig og velsmakende sommerrett. Har du ikke værgudene med deg kan spydene også stekes inne i stekepanna(Godfisk.no, 2015).

Du trenger:
400 g laksefilet, uten skinn og bein
1 ss fennikel, malt
1 ss nellik, malt
1 ss chilipulver
1 ts salt
4 stk grillspyd

Gresk salat
2 stk tomat
0,5 stk agurk
200 g fetaost
3 stk sjalottløk
100 g oliven, sort
2 ss oregano, frisk
2 ss olivenolje, kaldpresset

Tzatziki
1 stk agurk
1 fedd hvitløk
1 ss olivenolje, kaldpresset
2 dl matyoghurt
salt og pepper

Tilbehør
4 stk pitabrød

Slik gjør du det:
Varm opp grillen. Skjær laksefilet i store terninger og træ fire terninger på hvert grillspyd. Bland fennikel, nellik, chilipulver og salt godt sammen, og rull laksespyd i krydderblandingen. Grill laksespydene 2 minutter på hver side. Varm pitabrød lett på grillen rett før servering.

Gresk salat
Skjær tomat, agurk og fetaost i terninger, og sjalottløk i tynne båter. Bland inn oliven og finhakket oregano, og hell olivenolje over salaten.

Tzatziki
Skrell agurk, del den på langs, ta ut frøene med en skje og riv den grovt. Dryss litt salt over og la agurken hvile i 15 minutter før du siler av væsken.
Finhakk hvitløk og bland med de øvrige ingrediensene til tzatzikien. Smak til med salt og pepper. Server laksespyd med pitabrød, gresk salat og tzatziki ved siden av.

Grillet pizza!

Skal du unne deg noe ekstra kan du selvsagt grille en pizza ute. Den står ikke øverst på sunnhetsskalaen, men den setter i gang appetitten til både store og små og kan derfor fint serveres som en liten forrett. Investerer du i en pizzastein kan du servere gjestene dine pizza Margherita som forrett eller snacks med god drikke til.

Du trenger:
Pizzadeig
10 g gjær
1 ts salt
2 ss olivenoplje
3 dl lunkent vann
460 gram hvetemel

Tomatsaus
1 boks hakkede tomater
1 stk løk
3 fedd hvitløk
0.3 potte med basilikum
1 ss sukker
0.5 dl olivenolje
1 ts tørket timian
1 ts tørket oregano
0.5 ts kvernet pepper
1 ts salt

Slik gjør du
Pizzadeig
Bland gjær med lunkent vann og elt inn mel, olje og salt til en smidig deig. Dekk deigen med plast og la den heve i minst 1,5 time. Slå deigen sammen og del den i fire emner og rull hvert emne til rundstykker. Dryss med mel og etterhev i ca. 1 time under smurt plastfilm. Bruk mye mel når de skal kjevles ut, da er det lettere å få en tynn pizzabunn.

Tomatsaus
Fres finhakket løk og hvitløk i oljen og ha i urter. Tilsett hermetiske tomater og kok opp. La sausen koke i 15 minutter til den tykner. Smak til med sukker, salt og pepper og la den avkjøles noe. Smør pizzasausen i et tynt lag på bunnene og legg på tynne skiver mozzarella.

Grilling av pizza
Varm opp grillen med en pizzastein på grillristen. Legg pizzaen over på steinen. Sett på lokket og stek pizzaen i 3 minutter. Ta pizzaen ut, legg på basilikumblader, del opp og server.

Grønt og frukt på grillen
Ønsker du å grille grønnsaker og frukt kan du faktisk velge akkurat det du fortrekker selv. Faktisk kan grønnsakene få et hovedfokus når du griller. Årsaken er at det smaker utrolig godt med grillede grønnsaker og det er sunt, magert og næringsrikt i tillegg

Paprika, løk, gulrøtter, squash, mais, sjampinjong, blomkål og brokkoli egner seg alle til grilling. De bør skjæres eller strimles før de tilberedes. Ved grilling på spyd bør grønnsakene marineres i olje og krydder, men det er vel så fint å lage en porsjon i folie til hver person. Bruk gjerne nykvernet pepper, cottage cheese og dressinger laget av mager kesam med olivenolje og ferske krydder.

Bruker du frukt på grillen er også grillspyd en fin måte å tilberede dem på. Bruk jordbær, ananas, banan, eple og druer og grill dem på svak varme. Du kan pnsle med honning, men husk at den lett svir seg om varmen er for høy. Stø over litt sukrin når de er ferdige og nyt dem med mager vaniljekesam, Walden Farm strawberry syrup eller naturell yoghurt med caramel syrup fra Walden Farm. God appetitt! 


Kilder:
Matprat.no(2015) Råd for riktig grilling, Nettside:
http://www.matprat.no/kampanjer/grillmat/grilltips-og-rad/
Godfisk.no(2015) Laks på grillspyd med gresk salat, Nettside:
http://www.godfisk.no/Oppskrifter/Norge/Laks-p%C3%A5-grillspyd-med-gresk-salat
Rema1000(2015) Slik lager du Pizza Mergherita, Nettside:
http://www.rema.no/oppskrifter/pizza-margherita/REC-34292 


Rita Immerstein 

Rita har mer enn 20 års erfaring fra sportssenterbransjen og er sertifisert aerobic-, trx- og grid instruktør og deltar aktivt i fitness- og kroppsbygger konkurranser. Hun har master i helsefremmende arbeid, ernæringsutdanning og solid erfaring med diett og styrketrening.

Slik gjør du grillmaten sunnere

Kosthold17.07.201717

Du kan godt kose deg med grillmat flere ganger i uken hvis du følger disse rådene.

Cheeseburger med 70g protein

Kosthold15.06.201764

Skal du grille? Prøv denne cheeseburgeren.
8 spennende oppskrifter på grillmat.

Slik gjør du grillmåltidet sunnere

Kosthold09.08.2019182

Sjekk matbyttene du bør gjøre i sommer

Slik gjør du grillmaten sunnere

Kosthold17.07.201717

Cheeseburger med 70g protein

Kosthold15.06.201764

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!