5 digge mattips med lomper

Kosthold01.11.2019Silje Bjørnstad0

Lomper kan helt klart brukes til mer enn bare pølser.

De siste årene har det stadig blitt mer populært å bruke lomper i matlagingen. Nå bruker vi lomper som pizzabunn, wrap, fingermat og tilbehør til taco. Lompefeberen har ført til at det er flere lompetyper på markedet nå enn tidligere. Nå kan man blant annet få ulike varianter av speltlomper og lomper med havre, og tidligere i år lanserte Engers Lefsebakeri på Gjøvik Norges første søtpotetlompe.

Her får du 5 oppskrifttips med lomper.

Lompetapas

Lomper er perfekt til å lage små, smakfulle tapasbiter. Lompetapas er veldig enkelt, og veldig godt. Fyll opp lomper, rull de sammen, skjær opp i mindre biter og server. Lakserullade med snøfrisk og rucculasalat er en kjent tapas-klassiker. Andre varianter er lompetapas med røkt ørret, rømme og dill, eller spekeskinke, kremost og soltørket tomat. Eggerøre og røkt laks er en annen kombinasjon som smaker utrolig godt i lomper. Eller hva med kalkunskinke, avokado, smøreost og spinat?

Taco

Lomper kan fint brukes som et alternativ til tradisjonelle tacolefser, men lomper kan også brukes til å lage tacoskjell! Hvis du vil kan du pensle lompene med litt olje og krydder, for eksempel hjemmelaget tacokrydder, paprikapulver eller lignende, før du steker dem for å få litt ekstra smak. Legg lompene på en rist slik at midten av lompen hviler på rista, ytterkantene av lompene vender nedover og lompene får form som et tacoskjell som er «oppned». Stek lompene på cirka 180-200 grader i 5-10 minutter avhengig av stekeovn - her må du bare prøve deg frem. Pass på at lompene ikke blir svidd, men får en gyllen farge. La lompene avkjøle seg før servering slik at de blir sprø.

Lompepizza

Dette har blitt en populært pizzavariant og det med god grunn! Lompepizza er utrolig godt og er kjemperaskt og enkelt å lage. Legg lomper utover et stekebrett ikledd bakepapir. Ha på tomatsaus/ketchup og det pizzafyllet du selv ønsker. Topp med ost og oreganokrydder, og stek i stekeovnen på cirka 200 grader til osten har smeltet og lompene har blitt sprø i ytterkanten.

Lompe-enchiladas

Her fyller du lompene med kyllingbiter som er stekt med tacokrydder og/eller bønner, og stek dette sammen grønnsaker du selv måtte ønske - for eksempel løk, paprika og mais. Fyll lompene med kylling og grønnsaker. Ha gjerne litt tacosaus på toppen før du ruller sammen lompene og deretter legger de over i en ildfast form. Dryss over revet ost oppå lompene (du kan selvfølgelig ha litt ost inni lompene også) og stek i stekeovnen på 180-200 grader til osten har smeltet. Server sammen med salat, guacamole og rømme.

Lompewrap

Fyll opp lompene med ditt favorittpålegg og en god dressing så har du smakfulle wraps som passer perfekt når du trenger noe raskt, eller å ha med som nistemat når du er ute på farten.

 

 


Silje Bjørnstad 

Silje er utdannet ernæringsfysiolog og arbeider som journalist og ernæringsfaglig rådgiver. Hun er opptatt av å formidle informasjon om ernæring og kosthold på en måte som bidrar til veiledning fremfor villedning, og matglede fremfor matfrykt.

Speltlompe - en «allround» matvare

Kosthold18.06.2018283

Se hvorfor vi anbefaler speltlompe som ukens matvare.

6 spennende matpakker med wraps

Kosthold21.11.2019663

Her får du tips til matpakke med wraps.
Speltlomper er i vinden som bare det.

Speltlompe med laks

Kosthold26.06.2019414

Speltlompe med laks er bare helt nydelig.

Speltlompe - en «allround» matvare

Kosthold18.06.2018283

6 spennende matpakker med wraps

Kosthold21.11.2019663

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!