En bedre livsstil - hva kan du gjøre selv?

Trening30.10.2019Rita Immerstein0

Mange går og tenker "burde, burde", men utsetter det likevel.

Hver søndag kommer den geniale tanken om at i morgen, ja da skal alt bli så mye bedre. Jeg skal bevege meg mer, spise litt bedre og denne mandagen skal jeg greie det uansett hva som skjer. Mandagen går sin gang og på kvelden kan du lettere resignert bare innse at det skjærte seg denne gangen også. Er det virkelig så vanskelig å skape nye vaner?

Når tanken er god

Vi har sikkert alle vært innom denne sløyfen. Vi planlegger og tenker ut hva vi skal bli bedre på og synes ideene er smarte og vel gjennomtenkte, men så når øyeblikket endelig er der, kommer også unnskyldningene og gjennomføringsevnen er fraværende. Er det mangel på vilje og motivasjon eller har vi rett og slett begynt på feil sted? Jeg bare spør. Dette kan handle om å fullføre en arbeidsoppgave på jobben, være mer sammen med familie, ta hyppigere kontakt med venner eller endre rutiner og (u)vaner i kostholdet og aktivitetsnivået.

Gå konkret til verks

Dersom du har bestemt deg for at det er kostholdet du vil endre, vel vitende om at det du spiser absolutt ikke gir kroppen din det den trenger så holder det ikke med en bestemt tanke. Bedre kosthold forutsetter bedre innhold i matskapet hjemme. Dette må være klart før mandagen kommer. Det nytter ikke for meg å si at på mandag starter jeg på konkurransediett uten så mye som en kyllingfilet, grønnsaker, fisk eller egg å spore i kjøkkenbeholdningen. Da går dagen og den berømte pangstarten uteblir. Det finnes faktisk ikke noe som er mer demotiverende enn akkurat når det skjer.
Så jeg må altså planlegge hva som må til for å få til en endring og små konkrete mål før selve prosessen begynner kan være nyttig og her er det noen tips innbakt fra WebMD(Hitti, 2009)bestå av for eksempel følgende konkrete gjøremål:

• Lag en avtale med legen og få sjekket kolesterol og blodtrykk. La resultatene være motivasjonsfaktorer; er de dårlige så er det bare å sette i gang - er de gode så handler det om å beholde de gode vanene du har opparbeidet deg.
• Gå på vekten og finn ut hva startvekten din er. Ta et før-(og etterbilde) underveis i prosessen. Med endringer i kostholdet og aktivitetsnivået vil du garantert se endringer etter noen uker.
• Øk din egen bevissthet og sjekk hvor mye fysisk aktivitet du har. Oppfyller du minsteanbefalingen om 30 minutters gåtur per dag? Sett deg et mål og loggfør aktiviteten. Det motiverer og øker din egen bevissthet. En skritteller på mobilen kan være nok til å skape nysgjerrighet og lyst til å gjøre noe mer.
• Skaff deg en dagbok og loggfør det du spiser. Er du sikker på at du spiser nok?
• Skaler gjerne energinivået ditt fra 1-10 hver dag. Kan du måle dette og se det i sammenheng med generell trivsel, kosthold, fysisk aktivitet og søvn/hvile?
• Bestem deg for en og en endring av gangen og hvilken rekkefølge du vil gjøre dem i. Det kan være alt fra å slutte å drikke brus i ukedagene til å kutte ut sjokolade til kaffen hver ettermiddag, eller at du skal få deg en 30 minutters gåtur 2-3 dager i uken. Eller hva med å skaffe deg en kostholdsdagbok til loggføring. Noen trives med gradvise endringer mens andre må ta alt på en gang. Hvem er du? Vil du ta hele jobben med en gang eller har du best kontroll om du tar det gradvis? Det spiller ingen rolle, så lenge gjennomføringsevnen er til stede. Det handler om å oppleve at man har kontroll, oversikt og energi til å fullføre delmålene, for det gir en fantastisk mestringsfølelse etterpå. Da kan du uansett gyve løs på neste delmål.

Det er også verdt å merke seg at;
• Språk er makt. I stedet for å si at jeg burde er det langt mer kraftfullt å si at jeg velger. Språket og tankene våre har stor kontroll på våre handlinger eller fraværet av dem.
• Ta vare på ditt sosiale nettverk. Sunn mat og drikke er vel og bra, men vi bygger ikke helse uten stabile, trygge og sosiale relasjoner.
Jeg sa ikke at det var enkelt, men et sted må man alltid begynne om det skal skje noen endringer. Du bestemmer nivået, mengden og tempoet og du kommer uansett et steg videre. Lykke til!

Kilde:
Hitty M.(2009) Healthy Living: 8 steps to take today, Nettside:
http://www.webmd.com/balance/features/healthy-living-8-steps-to-take-today 


Rita Immerstein 

Rita har mer enn 20 års erfaring fra sportssenterbransjen og er sertifisert aerobic-, trx- og grid instruktør og deltar aktivt i fitness- og kroppsbygger konkurranser. Hun har master i helsefremmende arbeid, ernæringsutdanning og solid erfaring med diett og styrketrening.

Gir jobben deg uhelse?

Trening11.07.201823

Noen yrker gir større helserisiko.
Vi trener mer enn før men likevel blir vi fetere.
Du har hørt det tusenvis av ganger før: Spis mindre og tren mer.
Lunge og split squats har massevis av fordeler for alle typer idrettsutøvere!

Gir jobben deg uhelse?

Trening11.07.201823

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!