Når fettprosenten står stille

Trening19.08.2015Rita Immerstein0

Hva gjør du når fettprosenten står stille? Vi avslører.

Du har økt aktivitetsnivået ditt og er i langt mer bevegelse enn tidligere, men vekta di beveger seg ikke et gram på skalaen og fettprosenten ser ikke ut til å endre seg noe som helst. Du blir frustrert over kreftene du bruker til nytte og har aller mest lyst til å gi opp. Hva er det egentlig jeg gjør galt, spør du deg selv. Da er det på tide å ta en ny runde på dine egne rutiner og sjekke ut kostholdet og treningen din enda en gang.

Spiser du rett mat?

Det krever kunnskap å spise riktig og helt uavhengig av om du følger en spesiell diett er hovedbudskapet at du må spise ren mat. Det betyr at du må spise mer ubearbeidet mat. I tillegg kan det lønne seg å ligge litt lavere på karbohydratinntaket på treningsfrie dager og heller øke inntaket litt på treningsintensive dager. Hold et fokus på proteiner og grønnsaker på treningsfrie dager.

Har du allerede gjort en skikkelig "rengjøring" med kostholdet ditt og byttet ut bearbeidet mat med renere matvarer kan årsaken være en helt annen. Sjekk ut hvor mye du spiser og sikre deg at du faktisk ikke spiser for mye. For noen innebærer dette å telle hver eneste kalori, mens for andre så holder det å spise litt mindre til hvert måltid. Uansett skal jo maten være en glede så det er viktig å finne en balanse hvor du lever sunt, men allikevel gir deg selv rom til å skeie ut en dag i uken.

Hvordan ser treningen din ut?

Kardiotrening hører med i treningsopplegget. Det er sunt for hjertet og booster metabolismen. Har du en bevisst holdning til hvor mye kardiotrening du driver med? Dersom ikke energien som går ut blir erstattet med noe nytt som kommer inn vil kroppen gå i ett sparemodus. Fettprosenten som du så gjerne ville redusere sitter dermed helt fast. Dessuten tærer et for lavt energiinntak på muskelmassen din om du driver med mye kardiotrening. Husk på at det ikke er kardiotrening som former kroppen din helt grunnleggende sett, det er det muskulaturen og vekttreningen som fikser. Reduser kardiotreningen og fokusér heller mer på styrketrening i en fase hvor du vil redusere fettprosent(merk: jeg snakker ikke om vekt i kilo, men heller om lavere fettprosent og endret kroppssammensetning). Det er ekstremt viktig å trene styrke i en vektreduksjonsfase fordi det bidrar til at du vedlikeholder, beholder og faktisk kan øke muskelmassen mens du samtidig reduserer fettprosenten. Derfor er det å snakke om vektreduksjon ikke alltid like riktig. Forandringene og resultatene synes ikke alltid på vekta, selv om man erfaringsmessig kan miste en del vann som resultat av et kosthold beriket med proteiner, væske og grønnsaker, samt mindre karbohydrater.

For at du skal nå målet ditt om en lavere fettprosent og en velformet og atletisk kropp er det viktig å trene intensivt. Få deg et strukturert treningsprogram slik at du kan måle hva du oppnår fra uke til uke både i forhold til vektmotstand, pauser, sett og repetisjoner, samt din utholdenhet i kardiotreningen. Behold alltid dine favorittøvelser, men legg inn variasjon på tilleggsøvelser. Variasjon innebærer også justere på treningsprinsipper og du kan enkelt "sjokke" muskulaturene ved å heve eller senke antall repetisjoner både i form av droppsett, supersett eller antall reps per sett.

Gi deg selv hvile

Det andre ytterpunktet av hard trening er hvile. Pass på at du får nok hvile, for på sikt vil du produsere kortisol om du overtrener og får lite restitusjon og søvn. Det kan hindre deg i å nå målet ditt om å redusere fettprosenten på kroppen. Hvile handler ikke bare om fravær av trening for både mentale stressorer som jobbpress eller personlige konflikter slår ut på samme måte. Positivt stress som det at liker å ha "mange baller i lufta" og stadig vekk multitasker er ikke det samme. Så lenge hverdagens mange gjøremål gjør deg godt både mentalt og fysisk er det ingenting i veien for å ha mye å gjøre. Det er når hverdagen blir for uforutsigbar og uoversiktlig at det negative stresset kan komme. Det tærer på energien og ofte kan også nattsøvnen lide av din egen uro.

Det finnes ingen enkel oppskrift, men det lønner seg å jobbe med mulige løsninger omkring det som hindrer deg i å få nok mental og fysisk hvile, trivsel og tilfredshet. Hold fast ved målet ditt enten det handler om fettprosent eller andre mål du har satt deg. Rydd opp eller la det som ikke må gjøres i dag vente til senere - det er der sannsynligvis neste gang du bestemmer deg for å ta et tak i det!

Referanser:
http://news.health.com/2015/01/26/working-out-and-still-not-losing-weight-here-are-7-reasons-why/?xid=healthyliving04222015 


Rita Immerstein 

Rita har mer enn 20 års erfaring fra sportssenterbransjen og er sertifisert aerobic-, trx- og grid instruktør og deltar aktivt i fitness- og kroppsbygger konkurranser. Hun har master i helsefremmende arbeid, ernæringsutdanning og solid erfaring med diett og styrketrening.

Kvinnelig bodybuilderer har så og si 0% i kroppsfett. Se video.

Fettprosent er det nye kilo

Trening17.02.2015445

Vi bryr oss mer om fettprosenten enn hvor mye vi veier.
Finn fram til ditt testosteronpotensial

7 mageøvelser med fitnessball

Trening20.07.20191177

Her får du 7 gode mageøvelser med fitnessball.

Fettprosent er det nye kilo

Trening17.02.2015445

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!