Derfor er havregryn bra

Kosthold07.11.2019Beate Rosvoll0

Les her hvorfor du bør spise havregryn.

Det er svært mange som uttaler seg om kosthold nå for tiden. Kanskje er det bra? Vi får et større fokus på mat og helse. Det skaper diskusjoner, og kanskje blir det for mange enklere å velge sunn mat? Eller blir det vanskeligere? Du har en som sitter og roper at du for all del ikke må spise karbohydrater for det er verken sunt eller bra for midja de. Så sitter neste mann og roper at jo, du må spise karbohydrater for fett er livsfarlig og det gjør deg tjukk. Det er absolutt ingen enkelt, for alle har forskjellige meninger om hva som er sunt og alle har forskjellige meninger om hva som gjør deg tynn og hva som gjør deg feit.

Likevel tar det en helt feil retning når matvarer som for de aller fleste er sunne, og som bør inkluderes i et normalt kosthold, blir fremstilt som usunne.

LES OGSÅ: - 6 ting du kan lage med havregryn

La oss ta banan som et eksempel. Her har media klart å formidle at banan inneholder like mye sukker som en halvliter cola. Kjempebra! Hva er vitsen med å skremme folk bort fra å spise banan? Det som i utgangspunktet skjer her, er at folk tenker "jaha, da kan jeg heller drikke cola, det inneholder mindre sukker enn banan". Men det er der du tar feil! Ja, banan inneholder sukker. Ja, banan inneholder greit med kalorier. Men har du glemt at det også inneholder vitaminer, mineraler, vann og fiber? Hva inneholder cola? Sukker og vann...

For en tid tilbake kunne vil lese at kjent treningsblogger fortalte oss at havregryn nødvendigvis ikke er så sunt likevel. Det er ikke bra for de som skal ned i vekt, for det inneholder alt for mange karbohydrater.

At havregryn kan være mindre gunstig for enkelte kan stemme. Folk som har trøbbel med magen kan ofte få ende flere problemer når de spiser korn. Havregryn er på ingen måte kjent for å være versting her, men for noen vil det kunne virke ugunstig. Likevel må vi huske på alle de andre menneskene, hvor havregryn ikke vil gi noen dårlig effekt verken på mage eller ønsket vektnedgang. Hvorfor skal vi da fremstille en sunn og næringsrik matvare usunn? Hvorfor skal vi skremme folk fra å spise noe som er sunt, når alternativet som oftest er så mye verre?

Her får du derfor en innføring i hvorfor havregryn sunt, og hvorfor du kan spise det med god samvittighet. Du finner også en supergod oppskrift på vafler som du kan kose deg med!

Hvorfor er havregryn bra?

Havregryn inneholder god næring i form av vitaminer, mineraler, kostfiber, proteiner og så videre. 3 konkrete ernæringsmessige grunner til at havre er bra for deg får du her.

Kostfiber

Eller rettere sagt betaglukaner. Havregryn inneholder 11 gram kostfiber per 100 gram. Voksne anbefales å innta mellom 25 og 30 gram kostfiber per dag: Det vi vet er at de færreste faktisk når opp. Da kan havregryn hjelpe deg på veien til en sunnere og mer velfungerende mage. Betaglukaner vannløselig fiber, som er en form for fiber som har en spesiell god gunstig effekt på kolesterolet. Vi vet ikke nøyaktig hvordan denne reguleringen av kolesterolet fungerer, men det kan ha sammenheng med at høyere fiberinntak fører til at leveren produserer mindre kolesterol slik at fettstoffer og kolesterol skilles ut via avføringen.

Kostfiber binder væske til tarmen og på den måten stimulerer den til å jobbe og kan hjelpe med å ha regelmessig avføring. Dersom man er vant til å spise lite fiber, for så å øke inntaket kan mange merke at de blir oppblåst i magen. For de fleste er dette forbigående. For de det vedvarer hos er det verdt å prøve å finne ut av det. Kanskje er det snakk om irritabel tarm?

Havregryn løftes ofte opp som en matvare man kan bruke for å øke fiberinntaket. Det fine med havregryn er at det er naturlig glutenfritt og kan som oftest brukes av cøliakere også. Bare husk å velg glutenfri havregryn slik du er sikker på at det ikke er forurenset av andre glutenholdige kornsorter. For de som ikke har cøliaki vil man ikke hente noe ekstra helsegevinst ved å velge glutenfri havregryn. Mengdene gluten vil være såpass små at du ikke ville kunne merke det, men for en med cøliaki kan det være avgjørende.

Jern

Det er ikke slik at vi kun får i oss jern fra animalske kilder. Men man kan si at den biologiske tilgjengelighete på hem-jern (altså jern som du finner i animalske produkter) er bedre enn ikke hem-jern, som du da finner i plantekost. Heldigvis finnes det tiltak man kan gjøre for å bedre opptaket av jern fra plantebaserte matvarer.

Det er 4 mg jern i 100 gram havregryn. Det utgjør omlag 30 prosent av anbefalt daglig inntak. Derfor er havregryn en fin kilde til jern for utsatte grupper i befolkningen, som av forskjellige grunner ikke har eller kan ha stort kjøttinntak. Hos spedbarn og eldre er derfor havregryn en fin kilde til jern.

For å øke opptaket av ikke hem-jern kan man huske på en enkel regel: innta det alltid sammen med mat som er rik på vitamin C. Du kan feks drikke et galss appelsinjuice ved siden av. Da det er ting som kan fremme opptaket av jern vil det naturlig nok være andre ting som kan hemme det. Kaffe og meieriprodukter hemmer opptaket og bør ikke inntas til samme måltid som plantebasert jernholdig mat, dersom målet er å sikre et godt jerninntak.

Proteiner

Til å være en kornsort inneholder havregryn greit med proteiner. Vi finner rundt 13 gram proteiner per 100 gram havregryn. Dette er jo ikke noe å hoppe i taket for, tenker du kanskje. Men alle monner drar! For å gi kroppen vår en god tilførsel av aminosyrer er det gunstig å variere på proteinkildene.Vegetabilske matvarer kan også inneholder godt med aminosyrer. Og den variasjonen er spesielt viktig for de som spise lite kjøtt eller er veganere/vegeterianere.

LES OGSÅ: - Sjokoladerøre med havregryn

Havregryn er også billig, så det er en fin måte å "spe på" med litt proteiner til den vanlige maten. Tilsett havregryn i pannekaker, vafler osv. Du kan fint bruke den i smoothies for å øke fiberinnholdet (bare husk å kjøre den godt i blenderen slik at du slipper å smake store biter).

Kan brukes til det meste og av de fleste

De fleste tåler havregryn godt, og det bør absolutt ikke fremstilles som usunt. Hva er bedre, at man spiser havregrøt eller at man tyr til frokostblandinger fulle av sukker? Nei, spis havregryn med god samvittighet, så lenge du føler det er rett for DEG. Blir du oppblåst i magen av det, selv etter en lengre periode, ja da er det kanskje greit å kutte ut en stund og heller prøve noe annet?

Men tåler du havregryn godt, og attpåtil liker det, da skal du bruke det til det du vil. Det kan på mange områder erstatte vanlig mel (for eksempel i vafler slik som i oppskriften du får her) og på grunn av det høye fiberinnholdet er det også med på å holde deg lengre mett. Følgende får du min favorittoppskrift med havregryn, nemlig havregrynsvafler!

Du trenger
5 dl havregryn - Bruk gjerne halvt om halvt havregryn og havremel.
5 dl melk
2 egg
2 ss sukrin/sukker
1-2 ss potetmel
1 ts bakepulver
1 ts vaniljepulver
En "dæsj" kesam, rømme eller creme fraiche
2 ss mykt/smeltet smør

Bland egg, melk, sukrin, smør og potetmel sammen. Pisk/rør godt. Tilsett deretter kesam, vaniljepulver, bakepulver og havregryn og rør rundt. La røren stå i 20 minutter. Dette er avgjørende! Røren må svelle i 20 minutter før du steker vaflene, slik at det blir enklere å steke de.


Beate Rosvoll 

Beate har bachelorgrad i ernæringsfysiologi og videreutdanning i diabetesbehandling og folkehelsearbeid. Hun er også utdannet personlig trener. Hun har god kompetanse innen livsstilsykdommmer og styrketrening.

Slik bør du starte dagen

Kosthold20.02.201911

Sjekk ut frokosten som gir deg den næringen du trenger og holder deg energisk hele dagen.

5 ting du kan lage med havregryn

Kosthold08.02.201857

La deg inspirere og test disse fantastiske oppskriftene med havregryn.

Sjokoladerøre med havregryn

Kosthold01.11.201863

Denne frokosten skal svelle over natten.

Spice opp havregrynsgrøten

Kosthold26.10.201868

Her er 5 fantastisk gode oppskrifter å spice opp havregrynsgrøt på.

Slik bør du starte dagen

Kosthold20.02.201911

5 ting du kan lage med havregryn

Kosthold08.02.201857

Sjokoladerøre med havregryn

Kosthold01.11.201863

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!