3 sunne og digge pizzaoppskrifter med grønnsaksbunn

Kosthold25.08.2015Silje Bjørnstad548

Prøv pizza med blomkålbunn, søtpotet eller gulrot.

En pizza med grønnsaksbunn bidrar til å øke innholdet av gode og viktige næringsstoffer som kroppen trenger, og du får enklere i deg «5 om dagen». I tillegg gir det god smak og variasjon i matlagingen.

Pizzabunn med søtpotet

350 gram søtpotet
1 egg
100 gram mel (for eksempel en blanding av havremel og sammalt, grovt hvetemel)
Oreganokrydder
Andre krydder du måtte ønske

Lag søtpotetmos av søtpotet ved å koke søtpotetbiter uten skall til de er møre. Mos bitene med en stavmikser til du får en klumpfri mos. Tilsett egg, mel og ønsket krydder og bland godt sammen. Smør pizzabunnen utover et stekebrett ikledd bakepapir. Forstek bunnen på 200 grader i 10-15 minutter midt i stekeovnen. Avkjøl pizzabunnen før du har på ønsket pizzafyll og ost. Stek videre til osten er smeltet og bunnen har blitt sprø i kantene.

Næringsinnhold for hele pizzabunnen med 50/50 havremel og sammalt, grovt hvetemel:
673 kcal
110.5 gram karbohydrat
24.2 gram protein
11.9 gram fett

Tradisjonell hverdagspizza med gulrot- og melbunn

2 små gulrøtter, raspet
250-275 gram mel av grovere type (eventuelt halvparten hvetemel + halvparten sammalt, grovt hvetemel
2-3 ss olivenolje
1/2 pakke tørrgjær
1/2 ts salt
2,5 - 3 dl lunket vann

Ha gjæren i en bolle og tilsett litt av vannet. Tilsett deretter salt, olje og resten av vannet. Hell i melblandingen litt etter litt slik at du får en smidig deig. Når du har igjen halve melet blander du dette sammen med raspet gulrot. Ha dette oppi sammen med resten av deigen og tilsett deretter salt og olje. Se an deigen om du trenger mer væske eller mel. Hev deigen i cirka 40 minutter på et lunt sted. Deretter kjevler du ut deigen og har den på et stekebrett ikledd bakepapir. Forstek gjerne deigen i 3-4 minutter på 225 grader før du har på ønsket fyll. Stek videre på 225 grader i cirka 12-13 minutter (Til osten har smeltet).

Næringsinnhold for hele pizzabunnen med 50/50 havremel og sammalt hvete grov:
1220 kcal
165.6 gram karbohydrat
38.1 gram protein
40.3 gram fett

Pizza med blomkålbunn

1 stk blomkål (cirka 400 gram)
2 hvitløksfedd, knuste (bruk hvitløkspresse)
2 eggehviter
2 ss mager kesam
1 ts rapsolje til steking

Riv blomkål med et rivjern til små biter. Varm litt olje i en stekepanne og stek hvitløk i noen minutter. La det surre i noen sekunder før du tilsetter revet blomkål og stek dette i et par minutter. Avkjøl og bland blomkålblandingen med kesam og eggehviter. Tilsett ønsket krydder. Bre blomkålblandingen utover en stekeplate ikledd bakepapir, og forstek bunnen midt i ovnen til den er gylden, cirka 25 minutter. Deretter har du på tomatpuré/pizzasaus og pizzafyll, og steker videre til osten har smeltet.

Næringsinnhold for hele pizzabunnen:
210 kcal
13.2 gram karbohydrat
27.7 gram protein
5.8 gram fett

 


Silje Bjørnstad 

Silje er utdannet ernæringsfysiolog og arbeider som journalist og ernæringsfaglig rådgiver. Hun er opptatt av å formidle informasjon om ernæring og kosthold på en måte som bidrar til veiledning fremfor villedning, og matglede fremfor matfrykt.

Kommer snart...

01.01.19700

Kommer snart...

01.01.19700

Kommer snart...

01.01.19700

Kommer snart...

01.01.19700

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!