- Jeg har hele livet hatt anlegg for å utvikle muskler

Trening26.08.2015Rita Immerstein0

Sier Marthe Sundby som er klar for konkurranse i bodybuilding til helgen.

Rett før Marthe Sundby sin avreise fikk vi en prat med henne som nå skal stille i sin første proffkonkurranse og det er en godt forberedt utøver som lar seg intervjue. Fredag stiller Marthe i sin første konkurranse siden 2012. Hun satser stort på at hennes fysikk vil passe rett inn i Ms. Physique-kategorien og hun vil gi alt hun er god for på scenen når hun nå deltar i Atlantic City for profesjonelle kroppsbyggere.

Fakta om Marthe
Marthe Sundby bor og arbeider i Oslo. Hun er 40 år gammel, 169 centimeter høy og veier i skrivende stund 71.9 kilo. Hun trener på 24Fitness og Toppform treningssenter, men er ikke tilknyttet noen klubb og stiller helt enkelt for Norge. Hun stilte sist i 2012 og vant da både NM og Nordisk, samt overall-seier i begge konkurransene.

Vært lenge i tenkeboksen

Hun har lekt lenge med tanken om å stille etter sin siste suksess i 2012. Hun fikk pro-kort i fjor, men har vært usikker på hvilken klasse hun ville stille i. Nå satser hun alt på kommende konkurranse i Ms. Physique.

- Noen tror jeg er for stor, men jeg har dradd meg ned på størrelse. Det betyr selvsagt også at jeg er i god form. I physique-klassen for kvinner har det vært stor variasjon i rekkene. For meg handler det om å vise det feminine og vise mindre av det harde ved kroppsbygging. Jeg har derfor blant annet brukt mye tid på posering og friprogrammet mitt. Dietten i denne runden har vært langt bedre enn i 2012. Jeg har vært fysisk på topp hele veien og det mentale har også vært på plass. I 2012 brakk jeg lilletåa, skadet nakke og ribbein og fysikken min var ikke på langt nær så jevn som den er nå, forteller hun.

Jobbet med forbedringer

Marthe har hele tiden trent og spist bra og la derfor et solid grunnlag for å gjennomføre dietten i denne runden. Hun forteller at hun rett og slett har sluppet å gjøre alt på en gang.

-Jeg har hele livet hatt anlegg for å utvikle muskler og foruten noen år etter min skøytekarriere har trent jevnt og trutt nå i 20 år. Det er ingen tvil om at rumpe og lår har vært og er mine beste muskelgrupper, men jeg har jobbet overkroppen. Nå føler jeg at jeg har fått både rygg og armer med en fin størrelse og langt bedre symmetri, smiler Marthe.

Marthes hverdag på diett

Marthe har faste rutiner i hverdagen når hun er på diett. For henne handler det mye om å være striks og disiplinert.

- Jeg står gjerne opp klokken fem og gjennomfører min morgen kardio på 45 minutter. Vel hjemme igjen tøyer og poserer jeg. Så spiser jeg frokost og om tiden strekker til tar jeg med en halvtimes powernap. Jeg jobber fullt på diett og etter arbeid er det å dra rett på trening. Avslutter igjen med poseringstrening og da er klokken blitt åtte-halvni. Tiden før leggetid går med på å gjøre noen småting hjemme og forberede mat til neste dag. Jeg har vektlagt søvn og restitusjon under denne dietten og det merker jeg har fungert veldig bra. Kanskje det er fordi jeg begynner å bli gammel, legger Marthe til og ler. Selve dietten har gått veldig fint og frokosten er ganske standard med havregryn og proteinpulver. Resten av matinntaket består av mye kylling og ris og gjerne grønnsaker i form av en salat. De siste ukene ble jeg veldig lei ris og byttet ut den med søtpotet og det var fantastisk godt, utbryter Marthe. Jeg har selvsagt kjent på sulten underveis og spesielt de 3 siste ukene. Når sulten kommer så tenker jeg bare at sulten er min beste venn, for jeg vet at det gir resultater, legger hun smilende til.


2013: Slik så Marthe ut i 2013 fra en tidligere fotoshoot.

Folk stiller opp

Marthe forteller at hun føler seg utrolig heldig fordi folk rundt henne stiller opp og har støttet henne gjennom hele prosessen.

-Jeg føler meg veldig heldig for jeg har hatt gode venninner som har stilt opp underveis. Jeg har til og med blitt hentet og kjørt hjem igjen i forbindelse med poseringstreningen på kvelden. Til og med bikinien ble tilpasset hjemme hos meg og det var en fantastisk service. Dessuten har jeg fått utrolig god backup i miljøet og via sosiale medier. Jeg føler meg ikke alene, selv om det er jeg som til syvende og sist må gjøre jobben alene. Jeg setter utrolig pris på all støtten og ikke minst det reisefølget jeg har nå på konkurransen, forteller Marthe med et takknemlig smil.

Hold kroppen gående!

Marthe som selv er naturlig fan av muskler ønsker å få fram hvor bra det er å trene styrke. Hun mener det gjelder å holde kroppen gående.

 -Det holder ikke å slanke seg og ta løpeturer. Det må styrketrening til for det er utrolig viktig med muskler om en skulle få en sykdom eller for å fungere optimalt og være mer utholdende i dagliglivet. Dessuten er jo treningsformen lett tilgjengelig med alle treningssenter som finnes og det gir en utrolig mestringsfølelse å drive med styrketrening. Fremgangen kommer fort om man bare trener jevnt og riktig, legger Marthe til.

Klar for å møte sine konkurrenter

Marthe vet ikke hvem alle utøverne er, men hun vet at det kommer noen som også har stilt i kroppsbygging internasjonalt.

- Jeg tror at de som stiller i min klasse utgjør et blandet heat. Jeg er fornøyd med min egen fysikk og vil ikke bli større og føler derfor at jeg passer inn i Ms. Physique-klassen. Jeg har forventinger og selvsagt et ønske om å være blant de 15 beste og det hadde vært topp om jeg ble med i topp ti, forteller Marthe. Det handler mye om at dommerne liker min fysikk og uansett skal jeg bare være det beste jeg noen gang har vært. Skal jeg satse videre etter dette må jeg gå mot Olympia-scenen. Det koster utrolig mye tid og krefter å drive på det nivået jeg er nå og skal jeg fortsette på høyt nivå trenger jeg sponsorer, legger hun avslutningsvis til.

Vi takker for intervjuet og ønsker Marthe lykke til denne helgen!

 


Rita Immerstein 

Rita har mer enn 20 års erfaring fra sportssenterbransjen og er sertifisert aerobic-, trx- og grid instruktør og deltar aktivt i fitness- og kroppsbygger konkurranser. Hun har master i helsefremmende arbeid, ernæringsutdanning og solid erfaring med diett og styrketrening.

Marthe Sundby lever på overtid

Intervju30.08.20171390

Dronningen i bodybuilding Marthe Sundby (42) er dødssyk.

Intervju: Marthe Sundby

Intervju22.05.20061

Marthe Sundby tok 1. plassen i Oslo Grand Prix 2006.
Varinder Singh Ghuman er en profesjonell vegetariansk kroppsbygger fra India.
Den 8 ganger Mr. Olympia-mesteren hamrer løs på vektene igjen etter multioperasjoner i ryggen.

Marthe Sundby lever på overtid

Intervju30.08.20171390

Intervju: Marthe Sundby

Intervju22.05.20061

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!