20/20 Dietten - Enda en flopp eller har den noe for seg?

Kosthold10.09.2015Rita Immerstein68

Hva er 20/20 dietten? Les her.

Er 20/20 Dietten enda en flopp eller har den noe for seg? Du kjenner helt sikkert til Dr Phil, tv-verten som tar opp all verdens problemer og utfordringer. Ikke nok med det, has tilbyr også løsninger for gjestene som opptrer i talk-showet. Kosthold og fysisk aktivitet er to av de mange temaene som tas opp og dette har det blitt både bokutgivelser og dietter ut av!

Dr. Phil har oppskriften!

For 12 år siden gav han ut "The Ultimate Weight Solution" og har med fornyet kunnskap og forskning nå gitt ut "The 20-20 diet". I all hovedsak handler dietten om å ta kontroll over egne spisevaner og filosofien bak kostholdet er at enkelte matvarer kan øke forbrenningen og gi en opplevelse av mer fullhet(tilfredstillelse)etter et måltid. Dietten baserer seg kort og godt på 20 utvalgte matvarer og en 20 dagers kurs. Den er delt inn i 3 sykluser som først innebærer at man skal booste metabolismen, deretter fokusere på vedlikehold(gjennomførbarhet) og deretter jobbe mot måloppnåelse de siste 10 dagene. Avhengig av vekt kan disse 3 syklusene gjentas til ønsket vekt er oppnådd.

Matvarene i dietten

Det er detaljert listet opp hva slags matvarer og hvordan de kan tilpasses inn i syklusen. Det er i tillegg også lagt til enkelte matvarer for den 3 syklusen som du kan spise, men som ikke er en del av listen i 20/20 dietten. Oppskriftene er satt slik sammen at makronæringsstoffene(proteiner, fett og karbohydrater) også skal bidra til en "time-release"-effekt. Det vil si at de er satt sammen slik at de frigjøres i kroppen med rett balanse og på rett tidspunkt. Her kommer en liste over matvarene som uten tvil er en liste med næringsrike og mettende matvarer;

Kokosolje, grønn te, sennep, valnøtter, olivenolje er kilder som potensielt kan ha en termogen effekt. Andre matvarer som er listet opp er mandler, epler, erter, tørkede plommer, salat i ulike varianter, linser, peanøttsmør, pistasje-nøtter, rosiner, yoghurt(uten fett og andre tilsetninger), egg, torsk, rug, tofu og whey-proteiner er listet som matvarer som gir mest mulig opplevelse av metthet og tilfredsstillelse etter et måltid. Her ligger det også kilder til en rekke proteinrike matvarer.

I tillegg er det også tatt hensyn til alternative matvarer om man har nøtteallergi, glutenintoleranse, intoleranse eller melkeallergi, ikke tåler egg eller ikke tåler fisk eller tofu.
Det er anbefalt å holde seg unna industribearbeidet mat, gatekjøkkenmat, hvitt mel, sukker(kun eventuelt et inntak i små mengder), kunstige søtningsstoffer, salt mat, rødt kjøtt, fettrike melkeprodukter, fet mat som ikke er allerede står på listen og alkohol.

For den som har vært i gjennom mange dietter og ikke har fått det helt til, kan dette virke som enda en diett som lover mer enn den kan holde. Har du lyst å prøve så er det uansett en diett som ser ut til å gi deg nærings- og energirike matvarer. Uansett ligger det allikevel noen tips her til matvarer som du kan implementere i ditt eget kosthold!

Kilde:
Hammond P.(2015) The 20/20 diet by Dr. Phil McGraw(2015): Foodlist, Nettside: http://www.chewfo.com/diets/the-20-20-diet-by-dr-phil-mcgraw-food-list-what-to-eat-and-foods-to-avoid/#twenty20


Rita Immerstein 

Rita har mer enn 20 års erfaring fra sportssenterbransjen og er sertifisert aerobic-, trx- og grid instruktør og deltar aktivt i fitness- og kroppsbygger konkurranser. Hun har master i helsefremmende arbeid, ernæringsutdanning og solid erfaring med diett og styrketrening.

Se hvordan Conor McGregor holder seg i form.
43 år gamle Rolf Gustavsen har vært topptrent over halve livet sitt og han holder koken fortsatt.

Den nest beste dietten

Kosthold26.04.2017121

Hvis du ikke klarer det beste, hva med det nest beste?

Slik fungerer periodisk faste 16:8

Kosthold04.04.2017120

Hva er periodisk faste og hvilke fordeler har det?

Den nest beste dietten

Kosthold26.04.2017121

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!