Hvem spiser enda mer brødmat enn nordmenn?

Kosthold26.10.2015Fride Skjønberg0

Du trodde kanskje vi spise mest brød? Det er feil.

Vi nordmenn tror kanskje vi er verdensmestere i å spise brødmat, men det er faktisk et stykke til å spise før vi er de største på brød i verden!

Forbruket av brød har økt med 24% i Norge bare i løpet av de siste fire årene. For fire år siden i 2010 spiste hver nordmann ca. 42 kilo brød. Nye studier fra 2014 viser at dette tallet har økt til 52 kilo brød per nordmann. Internettsøk som inneholder søkeordene: "brødbaking", "helkornbrød" og "glutenfrittbrød" er svært populære hos de norske forbrukerne.

Vi nordmenn er veldig glad i brød og brødet er en viktig basisvare i kostholdet vårt. Vi spiser brød både til frokost, lunsj og kvelds så det blir gjerne opp til 6-8 skiver om dagen. Du tror kanskje det er for mye?
Da tar du faktisk feil, fordi vi spiser bare 58% av den anbefalingen Verdens Helseorganisasjon anbefaler oss å spise.Til tross for økningen så er brødkonsumet vårt mindre enn hva vi burde få i oss. WHOs anslår at et sunt og variert kosthold bør inneholde opp mot 90 kilo brød per person per år, og gjerne mer. Fordi på globalt nivå så spiser vi bare i gjennomsnitt ca. 53 kilo brød i året. Det er noe høyere forbruk i Europa, der vi ligger på 60 kilo i året, men igjen det er fremdeles lavere enn anbefalt.

Hvis vi ser på det globale forbruket

Hvem tror du spiser mest og hvem tror du spiser minst brød her i verden? Det er kanskje ikke så vanskelig å tippe at landene som ligger i Asia spiser minst brød. Kina og Japan har faktisk knapt registrert noen data for konsum av brød i det hele tatt. Som både du og jeg vet, så er ris den vanligste basisvaren i regionen og erstatter derfor brødet i deres kosthold.

De som spiser mest brød derimot er Tyrkia. En tyrker spiser faktisk opp mot 104 kilo brød hvert år. Kanskje ikke så rart når landet er en av verdens største brødprodusenter. De tyrkiske bakeriene produserer hele 8000 tonn brød i året, og her spises det meste lokalt.

På andreplass kommer Chile. De spiser 96 kilo brød per person per år. Ved siden av Tyrkia er faktisk disse to landene de eneste som overstiger anbefalingene fra Verdens Helseorganisasjon.

Brødtrendene i Norge

Det økte brødkonsumet i Norge sammenfaller med en liten økning i internettsøk relatert til brød. Økningen ligger på 2 prosent. De mest populære søkene er blant annet hjemmebaking, helkornbrød og glutenfrittbrød. Dette viser at nordmenn har interesse for sunn og god kvalitetsmat.

Nordmenn har aldri vært så grove som vi er nå

Vi blir bare grovere og grovere ved årene, når det gjelder valget av brødtypene. Det at vi nå velger de grove brødvariantene fremfor de lyse er kjempe bra. Dagligvareforretningen Meny avslørte tidlig i år at over halvparten av det økende brødsalget var av grove eller ekstra grove brød. Vi har blitt mer bevise og sunnere enn tidligere, og dette er svært positivt. De grove variantene inneholder som sagt mer næringsstoffer enn de fine, og de holder deg mett lengre da disse inneholder fiber som er gunstig for magen og fordøyelsen din.

Valget av det sunneste brødet

Det er lett å velge de sunneste brødtypene i butikkhyllene.Se etter de som har et høyt innhold av fiber og fullkorn, og lavt innhold av sukker og salt. Bruk Brødskala ´n og Nøkkelhullet som hjelpemidler da de er merket på brødposen. Velger du disse som inneholder de grove og fiberrike typene vil du også kunne redusere risiko for hjerte- og karsykdommer, kreft i tykk og endetarm samt type 2-diabetes. Matvarene er også gunstig for å holde en sunn og god vektbalanse.

Verdens brøddag

I Norge 16. oktober markere vi Verdens Matdag som ble etablert av FNs mat- og landbruksorganisasjon i 1979. Samme dag markerer vi faktisk Verdens brøddag også, initiert av internasjonale bakeorganisasjoner. Vi markerer denne dagen for å spre enda mer kunnskap om både arbeidet deres og om brødets rolle i kostholdet vårt. Mer enn bare en brødskive- sånn spiser de brød rundt om i verden.I Norge er vi veldig glade i den tradisjonelle brødskiven, både til frokost, lunsj og kvelds som sagt, men hvorfor ikke spise mer «brød» til middagsmåltidene også.

Få spennende og gode tips fra rundt omkring i verden

I Mexico er det kjent at de spiser tortillas. Dette brødet er en lefse laget av mais eller hvete, og i Norge spiser vi denne lefsen ofte til fredagstacoen. Hvorfor ikke lage en norsk variant med denne enkle oppskriften?

Ingredienser til 12 tynne lefser:
2 dl hvetemel
4 dl fullkornsmel
1-2 ss olje
1 ts salt
2-2,5 dl vann

Bland alle ingrediensene sammen i en bolle.
La deigen stå i 1-2 timer kjølig.
Del deigen opp i 12 emner og form 12 runde, tynne tortillas.
Stekes i tørr stekepanne i ca. 2 min på middels til sterk varme.
Legg lefsene mellom fuktige kjekkenkluter så de holder seg ferske og mjuke. Deretter pakker du dem inn i plast til de skal serveres.

USA: de berømte bagels
De fleste av oss kjenner til bagels. De likner rundstykker, men med et hull i midten. Dette er en gjærdeig som skal kokes før den stekes. De serveres varme ofte med kremost på.

Tyskland: pretzel
Dette brødet lages også av en gjærdeig, som deretter rulles ut og brettes i en knute. Deretter kokes de i vannbad med natron, før de tilslutt stekes ferdig. Ofte pyntes de med et strø av salt eller sukker.

India: naanbrød
Naan lages med gjær og yoghurt. Disse er tykke, store og brukes mest til middag, men de serveres også som tilbehør og forrett. Naan kommer i flere varianter som hvitløkssmak, nøtter, diverse krydder både søte og sterke.

England: scones
Dette brødet kan minne litt om en kake. Her er det også tilsatt bakepulver og ofte noe søtt i deigen, men i løpet av de siste årene har grove scones vært høyt oppe på listen hos bakeriene. Scones spises ofte til «afternoon tea», og serveres med krem og syltetøy ved siden.

Italia: ciabatta
Italias fantastiske baguett. Brødet er hvit med en sprø skorpe og mjuk innmat. Dette brødet spises ofte som lunsj med tomater og basilikum på, eller som tilbehør til suppe.

Middelhavslandene: pita
Pitabrød er runde små hvetebrød. De brukes mest til middagsretter der de fylles med lammekjøtt, falafell, kyllingretter og forskjellige grønnsaker.
Pitaene brukes også til å dyppe i dipper som hummus og tzatziki.

Prøv ut denne oppskriften på grove pitabrød

Disse er sunne og mettende.
6 porsjoner

Ingredienser:
3,75 dl vann
37,5 g gjær
1,5 ss olivenolje
1 klype salt
2,25 dl sammalt hvete
1,5 dl havremel
5,25 dl hvetemel

Slik gjør du:
Finn frem en bolle og løs opp gjør i lunket vann.
Tilsett olje, salt og mel.
Bland alt sammen til en god og rund deig.
La den heve i 35-45 min (til dobbel størrelse).
Kjevle ut deigen, og lag små rundinger ca 1/2 cm tykk.
Legg disse på et bakebrett med bakepapri.
Sett ovnen på 250grader (forvarmet) og stekes i ca. 5-8 min.
Pitabrødene vil under steken svelle opp og danne seg en lomme.
Her butter du i det tilbehøret du måtte like.

Havrebrød

Til de som er glutenallergikere har jeg også tatt med en hjemmelaget norsk oppskrift på havrebrød. Dette brødet har en god og fyldig nøtteaktig smak av havre. 

Ingredienser til 2 brød
6 dl vann
1 pk gjær
1 ss rapsolje eller annen olje/smør
180 g jyttemel
100 g glutenfrie havregryn
70 g potetmel
30 g solsikkekjerner
30 g gresskarkjerner
30 g fiberhusk
1-2 ts salt

Slik gjør du:
1. Begynn med å smuldre gjæren i varmt vann i en bakebolle. tilsett olje, og rør til alt er løst opp. Tilsett så de tørre ingrediensene. Elt deigen godt i kjøkkenmaskin eller for hånd om du vil til den har fått deigkonsistens.
Fordel deigen i to brødformer (1 liter).
2. Dekk formene med plast, og la deigen heve i 20-30 minutter.
3. Pensle med vann og dryss over havregryn, ønsket nøtter og frø.
4. Forvarm ovnen til 200 °C.Plasser brødene på nederste rille i ovnen.Stek brødene i ca. 60 minutter.

Ta brødene ut av formene og avkjøl på rist.

 


Hva bør du spise for å prestere på trening?
Dette proteinbrødet er perfekt for deg som er på farten. Det tar kun 5 minutter å lage til du kan spise det.

Noe å legge pålegget på

Kosthold07.03.201763

Hva er det sunneste du kan ha pålegget ditt på?
Overrask kjæresten din med disse gode og sunne fristelsene.

Noe å legge pålegget på

Kosthold07.03.201763

Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!

5 proteinrike smoothies

Kosthold27.06.2021431

La deg friste av proteinrik dessert-smoothie og sjokolademilkshake.

5 mettende mellommåltider

Kosthold28.04.2021192

Sunn og kjapp mat på farten.

Kardio eller styrketrening først?

Trening27.04.2021353

Hva bør du trene først for optimal effekt?