Kreftalarm - dette kjøttet er kreftfremkallende
Kosthold26.10.2015Joachim Marhaug75
Urovekkende tall viser at i en pressemelding fra WHO og International Agency on Research on Cancer (IARC) at kun 50 gram prosessert kjøtt om dagen øker risikoen for tarmkreft med 18 prosent.
Det er bacon, pølser og skinke som er synderne. De står på lik linje med røyking når det gjelder årsak til kreft i følge WHO.
Prosessert kjøttmat er kreftfrekallende og som blir sammenlignet med kreftfremkallende substanser sammen med sigaretter, alkohol, asbest og arsenikk.
Ta det med en klype salt
Christian A. Drevon er lege og ernæringsekspert. Han sier at man ikke skal trekke for hastede konklusjoner, men påpeker at han ikke har sett på rapporten til WHO.
- Man skal ikke neglisjere det helt, men jeg er meget skeptisk til at bearbeidet kjøtt skal ha like stor negativ effekt som røyking når det gjelder utvikling av kreft. For røyking er tøffe greier, altså, sier Drevon som peker på at en ikkerøyker i snitt lever mange år lenger enn en røyker, sier han til Dagbladet.no
- Man må ta slike utsagn med en klype salt, før man får sett hvilke data som ligger til grunn. Det er ofte slik at den som spiser mest bacon, også har en del andre levevaner som kan påvirke helsa negativt. De som spiser sunnest, er også de som trener mest, påpeker Drevon, fortsatter han til Dagbladet.no
Kilde:
Kjøtt.alarm fra WHO: Bacon, pølser og skinke øker kreftrisikoen (2015): http://www.dagbladet.no/2015/10/26/nyheter/helse/utenriks/verdens_helseorganisasjon/41677792/
Kjempet seg tilbake etter kreften
Intervju01.10.2017134
Kan kreft forebygges med trening?
Trening16.12.201622
Røykeslutt - finnes det et eget gen?
Diverse16.12.201534
Riskaker bør ikke spises av barn
Kosthold29.09.2015136