
Hvor sunn er egentlig bananen?
Kosthold30.11.2019Silje Bjørnstad0
Banan er en av de fruktene vi spiser mest av her til lands. Det er også en av de fruktene som har fått et rykte på seg å ikke være så sunn som mange kanskje tror fordi den inneholder «mye kalorier og mye sukker». Det er korrekt at banan tilhører de fruktene som inneholder noe mer kalorier per enhet, men det er fortsatt ikke mye å snakke om, skriver Bama på sine hjemmesider. 1 middels stor banan cirka 91,3 kcal (83 kcal per 100 gram). Til sammenligning så inneholder for eksempel en plate melkesjokolade på 100 gram 550 kcal.
Hysteri
Det er ikke rart man bli forvirret når «selvutnevnte eksperter» uten ernæringsutdannelse går ut i sosiale medier og sier at for eksempel banan ikke er sunt fordi det inneholder mye sukker. Men også kostholdsspesialister kan bidra til å forvirre mer enn å informere. Fedon Lindberg sier at banan bør unngås, heller de grønne enn de modne mener han. Tidligere i år vakte ernæringsprofessor Birger Svihus også stor oppsikt med sine uttalelser om at banan inneholder mer sukker enn Coca-Cola og Seigmenn til forskning.no, men samtidig så påpekte han at det ikke er noe galt å spise banan hvis man ikke har et overvektsproblem eller diabetes. En av utfordringene med slike artikler er at mange lesere ikke setter ting i helhet og dermed bare får med seg noen av setningene i saken. Det kan igjen føre til at det som man husker er nettopp setninger som «Banan har et høyere sukkerinnhold enn Coca-Cola», ergo «banan er usunt og farlig» og det er det. Men det er stor forskjell på å spise frukt som har et naturlig innhold av fruktsukker, og å spise en sjokolade eller bolle med tilsatt sukker.
Bidrar med næringsstoffer
Ja, banan inneholder mer karbohydrater enn de fleste frukter, men nettopp derfor blir denne frukten sett på som ypperlig treningsmat. Den gule frukten kan være lurt å spise både før og etter fysisk aktivtet fordi kroppen fort tar til seg næringen. Banan er også suveren som mellommåltid da det tilfører både rask energi. Men ikke minst så er det én stor forskjell på banan og sukkerholdig brus som Coca-Cola. Spiser du en banan så får du i deg gode næringsstoffer som kroppen trenger, mens brus med sukker kun tilfører tomme kalorier og energi uten å bidra med vitaminer og mineraler. Banan inneholder blant annet kalium og vitamin B6 samt fiber som har en stabiliserende virkning på fordøyelsen. På grunn av sitt høye innhold av kalium, er bananer sett på som et godt matvalg som kan være med på å senke blodtrykket. Den gule frukten inneholder også A-vitamin, fosfor, magnesium, selen og sink.
Varierende innhold av sukker
Bananer kan variere fra å ha et grønnaktig til et mer brunflekkete utseende. Når en banan modnes så blir stivelse brutt ned til sukker og frukten får også en tydeligere søtsmak. Dette betyr at gulbrune bananer et høyere innhold av sukker enn gulgrønne bananer. Gulbrune bananer kan være et fint alternativ når du trenger energi raskt, mens ønsker du en langsommere stigning i blodsukkeret spiser du den gulgrønne bananen. I tillegg til å være et godt alternativ til treningsmat og mellommåltid er banan også en ypperlig ingrediens i bakst! Baker du med bananer får du et naturlig søtt resultat slik at du helt slipper å bruke tilsatt sukker, men du får med deg gode næringsstoffer på kjøpet. Så er det også viktig å huske på at hvis du bruker banan som en ingrediens i et måltid, så vil også de andre ingrediensene være med på å påvirke blodsukkerstigningen. Det hjelper på blodsukkeret om man spiser frukten til et måltid sammen med andre matvarer med fiber, som grovt brød, eller sammen med nøtter, yoghurt naturell eller cottage cheese. Det vil redusere den totale blodsukkerstigningen fra måltidet.
«Bananer gjør deg feit»
En annen myte som går igjen er at du blir tykk av å spise bananer. For det første så er ingen overdrivelser bra, uansett hva slags matvare det er snakk om. Men da er det ikke matvaren i seg selv som ikke er bra, men nettopp det faktum at du overdriver og spiser for mye uten å variere kostholdet ditt. For det andre så handler det om balanse og å kunne sette ting i et mer helhetlig perspektiv. Ett produkt eller ett måltid alene er ikke det som avgjør om du går opp i vekt eller ikke. Det er det totale inntaket av mat og energi over lengre tid som påvirker dette. Spiser du mindre enn du forbrenner så vil man over tid gå ned i vekt, mens hvis man spiser mer enn det kroppen klarer å forbrenne så vil man merke at vekta går oppover.
Diabetikere bør passe på
Med andre ord så er banan helt ufarlig for friske mennesker. Folk med diabetes kan fint også spise frukt med høyt karbohydratinnhold, som for eksempel banan, mango og druer. Det viktigste for denne gruppen er å være påpasselige med mengdene og å forsøke å spise frukten som en del av et større måltid med andre matvarer med fiber og protein for å redusere den totale blodsukkerstigningen fra måltidet.
Kilder:
http://www.frukt.no/gronne-fakta/aktuelt1/diabetes-og-frukt/
http://www.bama.no/eway/no/frukt/banan/
http://forskning.no/mat-og-helse-slanking/2015/01/den-beste-slankekuren-er-lage-din-egen-diett-dropp-frokosten-med-god
4 matmyter du ikke skal tro på
Kosthold19.12.2019276
Spiser 51 bananer om dagen
Kosthold16.04.20141134