Røykeslutt - finnes det et eget gen?

Diverse16.12.2015Joachim Marhaug34

Kan gener påvirke vår evne til å stumpe røyken for godt? Les denne studien.

Lovgivningen for tobakk og sigarett bruk har over flere år hatt en positiv påvirkning på våre røykevaner. Flere har sluttet og færre begynner å røyke. Så er det de som prøver gang på gang uten å lykkes. Nikotintabletter, tyggegummi, hypnose, nikotinplaster og e-sigaretter. På tross av gode intensjoner og diverse hjelpemidler er det mange som fortsatt sliter med å slutte. Hvert år dør cirka 6 millioner i hele verden på grunn av røyking.

Nikotin er sterkt vanedannende og har i tillegg uønskede helseeffekter på hjerte- og karsystemet, kognitive funksjoner og utvikling av kreft. Under graviditet kan nikotin påvirke fosterets utvikling(lungeutvikling, utvikling av astma). Nikotin fra sigarettrøyking har gått ned i befolkningen, men nikotininntaket har totalt sett ikke gått like mye ned fordi bruken av snus og e-sigaretter har økt(FHI, 2015).

Finnes det et røykeslutt-gen?

Det siste innen genforskningen viser at gener kan påvirke vår evne til å stumpe røyken for godt. Spesielt interessant var det i en studie av 9500 personer hvor man fant variasjoner i genene knyttet til produksjonen av dopamin. Dette er en neurotransmitter som regulerer hjernens senter for belønning og nytelse. Forskere tror at nikotinen som finnes i tobakk booster dopaminet i hjernen og leder til avhengighet. Det fikk dem til å lure på om faktorer i genene som regulerer dopamin kunne assosieres til evnen til å kutte ut røyken for godt.

Det ble fokusert på en DNA sekvens kalt Taq1A. Personer som hadde i seg en variant av sekvensen, kalt A2/A2 hadde lettere for å slutte enn de som hadde andre variasjoner av denne sekvensen. A2/A2 har lenge vært under lupen, men først nå er det kommet mer overbevisende bevis på at denne sekvensen faktisk kan påvirke evnen til å slutte å røyke. Røykesluttsuksessen varierer mellom 10-67% og det er funnet en viktig assosiasjon, men ikke et definitivt bevis for at A2/A2 kunne øke muligheten for en suksessfull avvenning og røykeslutt.

Forskningen knyttet til gener og røykeslutt er imidlertid helt i startfasen, men i fremtiden kan man kanskje i langt større grad lage målrettede og individuelle avvenningsprogrammer for de som ønsker å slutte, basert på hver enkelt persons genprofil. Det kan være nyttig siden kun 5% greier å slutte på dagen og forbli røykfrie. De fleste må altså prøve flere ganger før de endelig lykkes. Noen gir også opp forsøket underveis. Desto mer kunnskap det er å hente omkring evnen til røykeslutt, jo bedre strategier kan det legges for den enkelte(HealthDay, 2015). I mellomtiden må røykere jobbe med saken på egenhånd med midlene som finnes tilgjengelige i dag. Lykke til!

Kilder:
HealthDay(2015) Could there be a «Quit smoking» gene?, Nettside:
https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/news/fullstory_156038.html
Folkehelseinstituttet(2015) Fakta om nikotin, Nettside:
http://www.fhi.no/tema/royking-og-snus/nikotin


Mens helsemyndighetene advarer nordmenn mot en såkalt snusepidemi, er vaksinen rett rundt hjørnet

Kjempet seg tilbake etter kreften

Intervju01.10.2017134

I 2015 var hun på sitt beste innen fitness, men så fikk hun kreft.

Kan kreft forebygges med trening?

Trening16.12.201622

Interessante studier om kreft og trening. Se her.
WHO går ut nå med en pressemelding om kreftfremkallende kjøtt. Se hvilke her!

Kjempet seg tilbake etter kreften

Intervju01.10.2017134

Kan kreft forebygges med trening?

Trening16.12.201622

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!