Kosttilskudd - bruker du for mye?

Kosthold11.12.2019Rita Immerstein0

Hvor mye kosttilskudd bruker du egentlig?

Kosttilskudd kan gjøre nytten når det brukes i rett mengder og for å få dekket kroppens totale behov for alle næringsstoffer. Mennesker som skal ned i vekt, vegetarianere eller mennesker med ulike kroniske sykdommer kan for eksempel ha god nytte av kosttilskudd for å sikre seg den næringen de trenger, men hva skjer når det blir for mye av det gode?

Kvinner har i alle år strevd for å få den perfekte kropp og det har vært mest vanlig å assosiere spiseforstyrrelser med kvinner. Dette bildet har endret seg og nå frykter amerikanske forskere at overforbruket av kosttilskudd blant fitnessutøvere og kroppsbyggere nesten kvalifiserer til en ny type spiseforstyrrelse.

En systematisk kartlegging viste at over 40% av mennene kunne fortelle at forbruket av whey proteiner, protein barer, kreatin og glutamin hadde økt over tid. En av fem menn sa at de erstattet måltider med kosttilskudd som ikke var ment å brukes som måltidserstatninger.8 prosent av de som svarte på kartlegging fortalte at deres lege hadde anbefalt dem å kutte ned på eller slutte med tilskuddene grunnet en mulig negativ effekt på helsen. 3% hadde vært innlagt på sykehus med lever og nyre problemer som var knyttet til bruken av kosttilskudd.Ganske mange menn bruker kosttilskuddene på en slik måte at det kan virke negativt inn på helsen og det er alarmerende at hele 30 % av mennene selv syntes at deres eget forbruk var bekymringsfullt.

Svarene de mannlige deltakerne ga indikerte at de bruker disse supplementene med samme argumenter som det er for kvinner med spisforstyrrelser som bulimi eller anoreksi. Fokuset på en muskuløs og veltrent kropp bidrar til at menn heller tyr til tilskudd og trening istedet for en spiseforstyrrelse som kunne gjøre at kroppen forfalt i stedet. Kvinner og menn har ulike idealer og standarder når det gjelder kroppen og det er derfor logisk at en forstyrrelse uttrykkes annerledes hos menn enn hos kvinner, forteller hovedforfatteren Achiro. Samtidig viste det seg at selvfølelsen og samfunnets krav og definisjon av det maskuline i større grad bidro til et overforbruk enn det at de selv var misfornøyde med kroppen sin.

Mennene som deltok var mellom 18 og 65 år gamle og det var til sammen 195 som var med i kartleggingen. De ble alle spurt om å svare på spørsmål knyttet til bruk av kosttilskudd, selvfølelse, syn på egen kropp, spisevaner og kjønnsrollekonflikter. Kosttilskudd har en svært viktig nytteverdi for mange som trenger å supplere kostholdet sitt. Store fysiske utfordringer, kroniske sykdommer eller spesialdietter kan gi mangeltilstander. Med de rette kosttilskuddene kan dette unngås og forebygges. Et overforbruk kan i verste fall gi helseproblemer. Tenk derfor nøye over hva slags kosttilskudd du vil komme til å trenge og rådfør deg gjerne med en ernæringsfysiolog. Spis først og fremst mat, ta eventuelt kosttilskudd sammen med maten og ikke i stedet for mat, så vil du kunne holde forbruket på et normalt nivå. Kosttilskudd i store mengder tærer dessuten på lommeboka, så bruk fornuften når du handler.

Kilde:
HealthDayNews(2015) Bodybuilder Supplement Abuse a Growing Concern, Nettside:
https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/news/fullstory_154009.html


Rita Immerstein 

Rita har mer enn 20 års erfaring fra sportssenterbransjen og er sertifisert aerobic-, trx- og grid instruktør og deltar aktivt i fitness- og kroppsbygger konkurranser. Hun har master i helsefremmende arbeid, ernæringsutdanning og solid erfaring med diett og styrketrening.

Må du ha en loadingfase eller kan en lav dose med kreatin booste fremgangen din?

Test av Pre-Workout (PWO)

Kosthold25.09.201819

Dette er noen av de råeste pre-workout på markedet nå.
Trenger du en ny boost?

Dette bør du spise etter trening

Kosthold11.05.201841

Se hva du skal fylle opp med av protein, karbohydrat og fett etter trening.

Test av Pre-Workout (PWO)

Kosthold25.09.201819

Supersunn taco

Kosthold21.01.2021124

Bytt ut den tradisjonelle tacoen med en av disse supersunne variantene!

TOPP-3 for å BYGGE bryst

Trening01.01.202157

Her får du 3 kanonøvelser så du aldri igjen skal ha problemer med å bygge bryst.

7 øvelser for muskuløse triceps

Trening26.12.202053

Vil du har større armer? Dette er 7 supre øvelser.
Her har du treningstips og kostholdsråd som kan gi deg et push bak, inn i det nye året.

Bananpannekake

Kosthold23.11.20202213

Perfekt å starte dagen på!