Høyt blodtrykk? Dette bør du trene

Trening28.12.2015Rita Immerstein131

Litt om hypertensjon og trening.

Høyt blodtrykk (hypertensjon) er ikke noe du nødvendigvis "kjenner på kroppen" om du har det. Derfor bør en sjekk hos legen med jevne mellomrom være en smart handling. Skulle det vise seg at du har høyt blodtrykk er det mange endringer du selv kan gjøre og dermed forebygge en rekke uønskede sykdommer og tilstander som følge av et langvarig forhøyet blodtrykk.

Hva er høyt blodtrykk?

Høyt blodtrykk(hypertensjon) er ikke en sykdom og det er sjelden det er noen egentlige årsaker til at det oppstår, men det kan i enkelte tilfeller være genetisk betinget, knyttet til stoffskiftesykdommer eller sykdom i nyrene og binyrene. Høyt blodtrykk er definisjonen på at trykket i pulsårene er høyere enn det som er normalt. Har man et blodtrykk på 150/90 betyr det at det høyeste trykket er på 150 og det laveste på 90. Trykket er høyest idet hjertet trekker seg sammen(systolisk trykk) og det er lavest mellom hjerteslagene(diastolisk trykk). Det gir som regel ingen spesielle symptomer, men er det ekstra høyt kan det gi seg utslag i svimmelhet og hodepine(nhi.no, 2012). Det kan også gi symptomer som tretthet, unormal anpustenhet og hjertekramper ved anstrengelser. Uavhengig av alder eller kjønn vil et blodtrykk over 140/90, hvor både det systoliske og diastoliske er høyere enn dette anses som et forhøyet blodtrykk når det tas under en konsultasjon. (Felleskatalogen.no)

Hvorfor er høyt blodtrykk noe du bør unngå?

Et høyt blodtrykk kan gi åreforkalkning i kroppens blodårer og øker risikoen for blodpropp og hjertesvikt. Man kan dessuten utvikle kretsløpsproblemer i beina samt påvirkning på nyrene. Ved et lavere blodtrykk senkes disse risikoene betraktelig og det er viktig å få senket blodtrykket for unngå følgesykdommene(Felleskatalogen.no, 2015).

Hvordan forebygge høyt blodtrykk?

Det antas at cirka 10% av den norske befolkningen har et behandlingstrengende høyt blodtrykk. Det betyr ikke at du må starte med medisinering. Dette problemet er nært knyttet til vår livsstil og du kan selv bidra til å senke et forhøyet blodtrykk ved å foreta ulike livsstilsendringer(LHL, 2015);
• Du kan endre eller forebygge høyt blodtrykk ved å legge om dine kostholdsvaner for å forebygge utvikling av fedme og diabetes som begge øker risikoen for økt blodtrykk.
• Metabolsk syndrom er definisjonen på flere tilstander som overvekt, diabetes, høyt blodtrykk, høye insulinverdier og høyt kolestrolnivå og livsstilsendringer som inkluderer endrede kostholdsvaner og økt aktivitet er viktige faktorer som forebygger. Det antas at cirka forekomsten er på 20-25 % av befolkningen i utviklede land.
• Redusert alkoholforbruk og røykestopp reduserer risikoen for høyt blodtrykk
• En stresset hverdag(merk: negativt stress) kan skape høyt blodtrykk og det å søke løsninger i hverdagen som bidrar til færre stressfaktorer kan redusere hypertensjon.
• For lite mosjon kan også være en risikofaktor for høyt blodtrykk og det anbefales jevnlig mosjon - minst 30 minutter hver dag med moderat intensitet

Hva er det beste treningsalternativet?

Før i tiden ble man anbefalt å ta det svært rolig etter hjerteoperasjoner og faktiskskulle man slutte å trene for all fremtid. Anbefalinger for hvor mye man har kunnet belaste kroppen ved ulike tilstander har endret seg gjennom flere tiår og fremdeles kommer det nye anbefalinger. Dagens anbefalinger er basert på en kombinasjon av kondisjonstrening og styrketrening. Kondisjonstrening kan utføres på en intensitet av 40-70% i 30-60 minutter, 3 til 7 dager i uken i følge nhi.no(2012). Det anbefales også at styrketrening legges inn men at man ligger i et repetisjonsområde på 15-20 per sett. Terje Gjøvaag, som er første amanuensis i fysioterapi ved Høyskolen i Oslo(Due, 2015) mener imidlertid at det er bedre å ligge på et lavere repetisjonsantall under styrketrening. Han forklarer at deres studier viser at blodtrykket øker mer med et høyere repetisjonsantall enn med færre repetisjoner og større motstand. Årsaken er at blodårene kommer i klem når musklene trekker seg sammen. Ved flere sammentrekninger vil motstanden bygges opp, og blodtrykket vil øke.

Sliter du med høyt blodtrykk kan du altså gjøre mange forebyggende og reduserende tiltak selv. Alternativet er medisinering når trykket blir for stort. Uansett vil både et endret kosthold og trening være positive faktorer og konsulter gjerne din fastlege eller annen behandler om du er usikker på hvordan du skal legge opp treningen din. Økt aktivitet er et gode for deg så start allerede i dag. Det er bare å "trøkke til" og få kroppen i bevegelse!


Kilder:
Nhi.no(2012) Høyt blodtrykk, Nettside:
http://nhi.no/seminarer/hypertensjon/pasientinformasjoner/hypertensjon-oversikt-1517.html
Felleskatalogen.no(2015) Hva er høyt blodtrykk, Nettside:
http://www.felleskatalogen.no/medisin/sykdom/forhoyet-blodtrykk
Elling I., Hånes H. og Grimsmo J.(2015) Høyt blodtrykk - hypertensjon, Nettside:
http://www.lhl.no/hjertesykdom/hoyt-blodtrykk/
nhi.no(2012) Treningsråd ved høyt blodtrykk, Nettside:
http://nhi.no/seminarer/hypertensjon/pasientinformasjoner/treningsrad-ved-hoyt-blodtrykk-18611.html 


Rita Immerstein 

Rita har mer enn 20 års erfaring fra sportssenterbransjen og er sertifisert aerobic-, trx- og grid instruktør og deltar aktivt i fitness- og kroppsbygger konkurranser. Hun har master i helsefremmende arbeid, ernæringsutdanning og solid erfaring med diett og styrketrening.

SALT - livsviktig og livsfarlig

Kosthold07.05.201466

Nordmenn spiser i gjennomsnitt 10 gram salt hver dag. Det er det dobbelte av dagens anbefalinger.

Vannmelon reduserer blodtrykk

Kosthold17.08.201220

Høyt blodtrykk øker risikoen for å få hjerteinfarkt eller slag.
Hva skjer med muskelmassen, styrken og utholdenheten hvis du tar pause 1 mnd. eller 3 mnd. og lenger?
Det er bedre alternativer enn tredemølle og sykkel til oppvarming. Dette er den perfekte oppvarmingen!

SALT - livsviktig og livsfarlig

Kosthold07.05.201466

Vannmelon reduserer blodtrykk

Kosthold17.08.201220

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!