Laks - fisk til hverdags og fest

Trening11.01.2016Rita Immerstein0

Se hvorfor du bør spise laks.

Foruten at laks er proppfull av sunt fett og nyttige proteiner, smaker laksen svært godt. Det meste av tilbehør kan benyttes til laksen og den er enkel å tilberede. Norge har vært en pioner i utviklingen av lakseoppdrett og for de aller fleste vil det være naturlig å bruke oppdrettslaks i matlagingen.

Bruksområder

Laks kan benyttes rå i sushi, men egner seg like godt bakt i form eller stekt i pannen. Den krever lite forberedelser og er derfor en matvare du raskt kan sette på bordet. Har du dårlig tid, kan også et par laksefileter tilberedes i mikrobølgeovnen. To tinte fileter krever ca 2-3 minutter i mikroen for å bli ferdige og kutter du litt salat med tilbehør i mellomtiden kan du i løpet av 5 minutter ha en laksesalat klar til servering. Bruk gjerne laks som pålegg eller ingrediens i omelett sammen med purre og løk. Lakseomeletten kan serveres med grove rundstykker eller speltlomper og tzasiki utgjøre et fint alternativ til vanlig dressing. Et slikt måltid kan nytes til både frokost, lunsj, middag og kvelds.

Det geniale med laks er muligheten til å legge til smak til laksemåltidet. Både creme fraiche, mager rømme, ketchup, chilisaus, soyasaus og sennep kan benyttes. Du kan også lage din egen dressing basert på creme fraiche eller mager kesam tilsatt olivenolje, urter, og pepper.

Næringsinnhold

Du får i deg 200 kcal i 100 gram rå oppdrettslaks og kjøper du filetpakker på 500 gram tilsvarer dette 4 x125 gram laksefileter. En filet gir deg masse energi og nyttige næringsstoffer med blant annet 19.9 gram proteiner og 13.4 gram fett(3,8 gram omega-3 fettsyrer) per 100 gram. Du får dessuten i deg vitamin D som er viktig for kalsiumbalansen og styrking av skjelettet. Selen er et mineral medvirker til å bekjempe skadelige prosesser i kroppen. Det kan med andre ord være en svært god investering å spise 3-4 laksefileter hver uke.

Kilder:
http://www.godfisk.no/Sj%C3%B8matskolen/Fakta-om-fisk-og-skalldyr/Laks
http://www.mineoppskrifter.no/category/fisk/laks/

 


Rita Immerstein 

Rita har mer enn 20 års erfaring fra sportssenterbransjen og er sertifisert aerobic-, trx- og grid instruktør og deltar aktivt i fitness- og kroppsbygger konkurranser. Hun har master i helsefremmende arbeid, ernæringsutdanning og solid erfaring med diett og styrketrening.

6 spennende ting du kan grille

Kosthold03.08.20189

Det er mer enn bare pølser og flintstek du kan grille. Se her!

Supermaten som kickstarter kroppen

Kosthold07.01.2019129

12 matvarer du bør spise mer av.
Glad i taco? Da bør du prøve deg på disse!

Laks er fantastisk treningsmat

Kosthold11.02.2020237

Her er 5 raske middager med laks.

6 spennende ting du kan grille

Kosthold03.08.20189

Supermaten som kickstarter kroppen

Kosthold07.01.2019129

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!