Nå kan du kjøpe store doser med vitaminer

Kosthold21.01.2016Rita Immerstein0

Vitaminer er igjen klassifisert som næringsmidler og ikke legemidler.

For de som ønsker å importere kosttilskudd med vitaminer via nett fra utlandet, kan igjen puste lettet ut. Det er kanskje ikke alle som fikk det med seg, men det ble innført en innstramming i regelverket 1. oktober 2015 som omfattet kjøp av kosttilskudd med vitaminer slik at de havnet under legemiddelloven. Nå er det igjen endret og klassifiseres som næringsmidler og du kan med andre ord bestille kosttilskudd med et høyere innhold av vitaminer enn det som er anbefalt døgndose her i Norge fordi de ikke lenger automatisk blir klassifisert som legemidler(Gaarder, 2015).

Vitaminaksjonen fikk endelig gjennomslag

Det skapte et stort engasjement da importen av vitaminer ble strammet inn og protestene har nå vist seg å føre frem. Vitaminaksjonen største mål var å få vitaminene ut av legemiddelloven og nå har de endelig fått gjennomslag. Det betyr at privatpersoner kan importere vitaminer i høye doser og endringen trådte i kraft den 17. november 2015(Vitaminaksjonen, 2015).

Vitaminer og mineraler kan igjen importeres fra utlandet

Forbudet fra oktober 2015 gjaldt produkter med høyere innhold enn det Mattilsynet hadde satt som grensen på kosttilskudd. Nå har Helse- og Omsorgsdepartementet snudd og opphevet denne klassifiseringen. Dermed er denne type kosttilskudd definert som næringsmidler. Det finnes vitaminprodukter som fortsatt er godkjent som legemidler og disse er ikke inkludert i denne endringen(Statens Legemiddelverk, 2015). Innstrammingen ble i utganspunktet gjennomført for å stanse import av ulovlige og falske legemidler. Det viser seg nemlig at 62% av legemidlene som tilbys på nett, er falske. Hovedmålet med en regulering er å stanse import av legemidler, doping, smertestillende og antibiotika hvor risikoen er langt større enn ved kjøp at kosttilskudd som inneholder vitaminer, forteller medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket, Steinar Madsen(Gaarder, 2015).Forutsetningen i dag for at vitaminer igjen kan selges som næringsmidler er at det ikke profileres med medisinske påstander.

Vær forsiktig når du handler og bruker kosttilskudd

Det blir anbefalt at du som forbruker er forsiktig selv om det nå er en lettelse på bestemmelsene. Bestiller du varer fra utlandet kan du aldri være 100% sikker på hva du får. Det finnes en rekke kosttilskudd som ikke inneholder det de reklamerer for, forteller Madsen(Gaarder, 2015). I tillegg bør lege konsulteres ved bruk av tilskudd med høyere doser dersom man bruker medisiner. Dette fordi høye doser av blant annet vitaminer kan forringe effekten av medisinene. Så langt det lar seg gjøre bør man bruke sunn fornuft og ikke la seg lure av lovnader om både innhold og fantastiske effekter. Godt kjøp!

Kilder:
Gaarder J.(2015) Fritt fram for vitaminimport, Nettside:
http://www.dagbladet.no/2015/11/16/nyheter/kosttilskudd/vitaminer/import/41983983/
Vitaminaksjonen(2015) En seier for Vitaminaksjonen, Nettside:
http://www.vitaminaksjonen.no/
Statens Legemiddelverk (2015) Vitaminer ikke lenger klassifisert som legemidler, Nettside:
http://www.legemiddelverket.no/Nyheter/Andre/Sider/Vitaminer-ikke-lenger-klassifisert-som-legemidler.aspx 


Rita Immerstein 

Rita har mer enn 20 års erfaring fra sportssenterbransjen og er sertifisert aerobic-, trx- og grid instruktør og deltar aktivt i fitness- og kroppsbygger konkurranser. Hun har master i helsefremmende arbeid, ernæringsutdanning og solid erfaring med diett og styrketrening.

Her er funksjonene vitaminer og mineraler har i kroppen og hvilke matvarer de finnes i.
Bruker du multivitamin? Disse råvarene gjør samme nytten.
Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.
Anbefaler at grensen økes til 20 mikrogram.
Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!