Spiser du mat som er gått ut på dato?

Kosthold28.06.2018Rita Immerstein0

Ikke kast maten fordi den er gått ut på dato. Så lenge etter "Best før" dato kan du spise maten.

Du åpner kjøleskapdøren og oppdager at både egg, kylling og melk er gått ut på dato. Det står der i uåpnet tilstand og du lurer på om du allikevel skal spise det. Spørsmålet er jo om det smaker godt og om du kan risikere og bli syk og uvel av det. Her kommer noen enkle tips og råd om hva du kan spise eller ikke spise.

Bruk luktesansen

Stemplingen med «best før»-datoen indikerer ikke at matvaren nødvendigvis er dårlig. For selv om den er «gått ut på datoen» ifølge datostemplingen så kan holdbarheten til en vare være langt lengre. Når du åpner en vare bør du bruke luktesansen din for å kjenne om varen fortsatt lukter slik den skal. Kylling og kjøttdeig lukter aldri godt i det du åpner plasten, men det er kun fordi pakken er fylt med en holdbarhetsgass. Etter få minutter er den ubehagelige lukten borte og du kan trygt lage mat av disse varene selv om lukten egentlig minner deg om fordervet mat de første sekundene. Er datoen overskredet bør du imidlertid være forsiktig med å spise kylling, kjøttdeig og fisk som selges som ferskvare.

Vi kaster tonnevis av mat

Matindustrien står kun for en tredjedel av all mat som blir kastet. Det er de private husholdningene som står for det meste av all matkastingen. Det er snakk om flere hundre tusen tonn mat hvert år og mye av det kunne heller vært spist med god samvittighet og uten negative konsekvenser.

De beste tipsene

Bruk din egen luktesans til å vurdere en matvare. «Best før»-datoen forteller ikke nødvendigvis noe om matens tilstand. Lukt på melk og meieriproduktene. Yoghurt kan faktisk ha en holdbarhet i flere uker etter at datoen er passert. Det er ikke farlig å smake på melkeprodukter dersom du er usikker eller ikke stoler på din egen luktesans. Ost kan spise lenge etter at datoen er gått ut. Mugg på harde oster kan skjæres bort, mens myke oster med mugg bør kastes. Egg har en holdbarhet som går langt utover «best før»-datoen, men det forutsetter at du oppbevarer dem kjølig. Bruker du egg hver dag kan du legge ut noen egg på morgenen, slik at de får romtemperatur før du bruker dem. Eggets egenskaper i matlagingen er nemlig best når de er romtemperert.

Tørrvarer som sukker, pasta og mel kan vare i opptil flere år så lenge du passer på en luft-tett oppbevaring. Har du et brød som ikke er helt ferskt lengre kan du holde det noen sekunder under kaldt rennende vann og deretter varme det på 200 grader i 10 minutter i stekeovnen.

Vær forsiktig med kjøttprodukter

Vakuum-pakkede kjøttvarer er merket med «Siste forbruksdag» og disse varene bør du være forsiktig med å spise etter at datoen er utløpt. Rødt kjøtt blir bare bedre og mørere av å ligge en dag eller to ekstra, men følg med på at det ikke er blitt gråbrunt, slimete og lukter surt for da er det mat som bør kastes.

Hold kjøleskapet kaldt

Det viktigste du kan gjøre er å holde temperaturen i kjøleskapet på rundt 2-4 grader. Kryper gradene oppover vil blant annet kjøttprodukter kunne bli dårlig før datostemplingens siste forbruksdag. Pakk inn mat slik at minst mulig oksygen slipper til. Da holder også maten seg bedre. Den største synderen viser seg imidlertid å være for langsom kjøling av tilberedt mat. Lager du en stor gryte bør du fordele den over i 2-3 burker slik at nedkjølingen går raskere. Ris og pasta skal kjøles raskt ned. Skyld gjerne pasta og ris i kaldt vann og sett det umiddelbart i et kaldt nok kjøleskap. Nedkjøling av matvarer er viktig for å hindre vekst av bakterier.

Kilde:
Amundsen B.(2016) Så lenge etter "Best før" kan du spise maten, Nettside:
http://forskning.no/mat-mat-og-helse-trygg-mat-samfunn/2016/01/sa-lenge-etter-best-kan-du-spise-maten


Rita Immerstein 

Rita har mer enn 20 års erfaring fra sportssenterbransjen og er sertifisert aerobic-, trx- og grid instruktør og deltar aktivt i fitness- og kroppsbygger konkurranser. Hun har master i helsefremmende arbeid, ernæringsutdanning og solid erfaring med diett og styrketrening.

Ikke kast maten om datoen er utgått

Kosthold27.03.2012376

Selv om matvaren har gått ut på dato kan de fleste matvarer fint spises.

Høstens matnyheter

Kosthold16.10.20184

Vi går en smaksrik høst i vente. Dette er de nye matvarene som er på vei inn i butikkene.
Mikroplastikk går inn i matkjeden og til slutt inn i våre kropper.
Kan du spise sent på kvelden og hvor mye?

Ikke kast maten om datoen er utgått

Kosthold27.03.2012376

Høstens matnyheter

Kosthold16.10.20184

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!