Få best mulig søvn - så kaldt bør soverommet ditt være

Trening29.06.2018Fride Skjønsberg0

Temperaturen har mye å si når du skal sove.

Vi vet det at søvn har en utrolig stor innvirkning på både humør, arbeidsevne, livskvalitet, og hvor opplagt du føler deg i løpet av dagen. Er du uthvilt har du antagelig fått de timene du skal ha på hodeputen din. Noen klarer seg med i underkant av sek timer, andre trenger ti timer for å føle seg opplagt og klar for en ny dag.
Hvor mye søvn du trenger varierer fra person til person. Det gjør også temperaturen på soverommet ditt, som er med på å avgjøre kvaliteten på søvnen din. Amerikanske forskere anbefaler oss blant annet å sove mellom syv og ni timer hver natt, her er tipsene som kan bedre nattesøvnen din.

Andre faktorer som er med på å skape et godt sovemiljø er: lyd, lys, farger og tekstiler.

Hvor kaldt eller varmt skal soverommet ditt være?

Soverommet bør være som en "snøhule". Det skal være mørkt, og nokså kaldt. Soveroms temperaturen bør ligge mellom 15-22 grader. Blir det for varmt opp mot 24 grader, eller for kaldt ned mot 10 grader vil dette virke negativt inn på søvnkvaliteten. Den foretrukne nattetemperaturen er en subjektiv opplevelse og vil variere fra person til person. Noen mennesker liker å sove i et iskaldt soverom, mens andre liker det varmt og godt.

Liker du det kaldt om natten:
Mange liker å sove med vinduet åpent, selv når det er minusgrader ute. Frisk og ren luft er tross alt deilig, men er denne kalde luften bra å sove i? Sover du med vinduet åpent en kald vinternatt kan det gi negative følger for kroppen. Du kan ødelegge søvnen din fordi kroppen er blitt for kald, og det kan resultere i at du blir småsnufsete neste dag.

Liker du det svalt og kjølig på soverommet kan du for eksempel lufte ut før du legger deg. - Ha vinduet åpent en times tid og lukk det før du skal sove. Du kan også skru av varmeovnen under natten. Den foretrukne nattetemperaturen er en subjektiv opplevelse og vil variere fra person til person.

Liker du det lunt om natten:
Bør du fortsatt ikke ha det for varmt. Er det for høy temperatur i rommet vil kroppen bruke energi og ressurser på å danne svette. Dette kan føre til ubehag under natten og du våkner.

I løpet av natten mister kroppen noe av evnen sin til å regulere kroppstemperaturen, og det er dette som fører til at du enten våkner opp glovarm eller iskald. Temperaturen i kroppen går ned noen grader om natten. Nettopp fordi du har mindre energiproduksjon i kroppen, og til omgivelsene.

For å få best mulig søvnkvalitet med tanke på temperaturen er det når kroppen produserer like mye varme, som den mister til omgivelsene. Det viktigste er at det er termonøytralitet inntil kroppen, det vil si ca. 30 grader.  Men igjen, finn den temperaturen som passer best til nettopp deg.

Andre ting som spiller en rolle med tanke på temperaturen er blant annet:
- hvor tykk eller tynn dyne du sover med
- sover du med eller uten klær
- sover du med noen eller alene
- er det kjæledyr på soverommet
- lyset på soverommet

Er rommet ditt for lyst, kan det stoppe utskillelsen av søvnhormonet melatonin. Melatonin er kroppens søvnhormon. Melatonin dannes av serotonin og skilles ut av epifysen, også kalt konglekjertelen eller pinealkjertelen. Denne utskillelsen skjer under mørke; melatonin kalles også for mørkehormonet. Derfor bør du har soverommet ditt så mørkt som mulig. Du bør ligge i et rom som er stille og unngå mest mulig støy rundt deg. Fargene på soverommet kan også ha noe å si. Her anbefaler søvnekspertene farger som blått, blågrønt, brunt-grått, mørk lavendel, mørk grønn, dype, matte og saturerte farger. Disse er med på å skape en beroligende stemning og atmosfære i rommet. Styr unna energiske farger som rødt, gult og rosa. Disse fargene får opp energinivået istedenfor å roe ned.

Hvorfor er riktig mengde søvn så viktig?

Får du ikke god og nok søvn i løpet av natten kan det svekke immunforsvaret ditt og føre til at du blir syk. Det kan også svekke konsentrasjonen din, du føler deg uopplagt, irritabel og til og med klumsete på dagtid.

Hvor mye bør du sove?

Det er individuelt hvor mange timer en trenger på puten om natten. Men det som er blitt anbefalt er mellom syv og ni timer. Finn ut hva som funker for deg, er søvnkvaliteten din god, så forsett akkurat sånn du gjør. Har du problemer med å sove, så bør du justere og endre på søvnvanene dine.

Tips til å sovne:
- Ikke legg deg på tom mage
- Ikke legg deg for mett
- Spise tryptofanrik mat. (Tryptofan er en aminosyre som omdannes til sertonin i kroppen, finnes i fullverdige proteiner som kjøtt, egg, fisk, fullkorn, nøtter, dadler, gresskarkjerner, spirulina og mørk sjokolade).
- Være i mer fysisk aktivitet i løpet av dagen
- Ta en kald dusj før du går å legger deg
- Stress ned
- Ha ritualer (les i en bok, hør på musikk, yoga osv.)
- La være å se på klokken om du våkner om natten
- Dropp middagshvilen din
- Ha det mørkt rundt deg timene før du skal sove
- Unngå koffeinholdige drikker 4-5 timer før leggetid


Fride Skjønsberg 

Fride er faglig dyktig og formidler sitt budskap på en forståelsesfull måte. Hun er utdannet personlig trener og kostveileder gjennom Active Education. Fride er lidenskapelig opptatt av kosthold og er også selv aktiv med trening.

En god natts søvn er avgjørende for resultater og fremgang, men...
Disse 4 temaene er avgjørende for få en sunn og sprek kropp.

Trening gir deg mange bonuser

Trening23.07.2018167

Les mer om fordelene og effektene av trening.
Se opp for faresignalene ved energidrikk.

Trening gir deg mange bonuser

Trening23.07.2018167

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!