Derfor bør du spise quinoa
Kosthold08.02.2016Rita Immerstein130
Quinoa er et proteinrikt alternativ til ris og poteter og har en rekke næringsstoffer som er godt for deg. Det smaker godt til de fleste middagsretter og kan nytes både i kald og varm tilstand. Quinoa er en plante som stammer fra Andesfjellene i Sør-Amerika og har vært og er fortsatt en viktig næringskilde for befolkningen i Bolivia og Peru. Quinoa-planten blir opp til 1-2 meter og dyrkes høyt oppe i fjellene. Den kan vokse i skral jord og tåler både tørke og frost. Det er frøene på quinoaplanten vi spiser. De er runde, litt flate og små og kommer i ulike farger som kremhvit, rød og sort og har en litt nøtteaktig smak.
Bruksområder
Først og fremst må du få med deg at quinoa-frøene må skyllles før du kokker dem i vann. Årsaken til dette er at frøenes overflate er dekket med saponiner som gir dem et såpeaktig og bittert preg. Derfor må du skylle dem først.
Quinoa passer godt i salater, supper, eller som tilbehør istedenfor ris eller pasta. Kokt quinoa med litt frukt og nøtter passer godt til frokost. Den kan også tilsettes i omeletter og eggerøre.
Næringsinnhold
Quinoa er rik på protein med alle de essensielle aminosyrene og er spesielt rik på aminosyren lysin, noe som gjør den til et bra valg for vegetarianere. Quinoa metter derfor svært godt og er et sunt alternativ til både ris, pasta og poteter. Quinoa er også rik på fiber, magnesium, folat og riboflavin, og er en spesielt god kilde til mangan. Quinoa er dessuten glutenfri, noe som gjør den til et bra valg for de som har cøliaki eller glutenintoleranse.
Kilder:
http://www.veganmisjonen.com/2012/10/hva-er-quinoa.html
https://www.vektklubb.no/artikkel/id-7567984
Quinoa - et godt alternativ til ris
Kosthold08.03.201347
Hvilken type ris er sunnest?
Kosthold03.04.201925
Søtpotet pommes frites Vs. vanlig pommes frites
Kosthold13.02.20194
6 gode fordeler med honning
Kosthold05.02.201949