Fat and fit

Trening16.02.2016Rita Immerstein0

Er det greit å være tykk så lenge du er sprek?

Dette spørsmålet har tidligere vært tatt opp og det er helt klart at fysisk aktivitet spiller en stor rolle enten du er slank eller fet. Spørsmålet er om det holder i det lange løp.En studie som ble publisert i International Journey of Epidemiology, antyder nemlig at det å være i form og fysisk sprek(fat but fit) ikke overvinner risikoeffektene av å være overvektig. Det holder med andre ord ikke at du er fysisk aktiv og i form, overvekten vil allikevel utsette deg for risiko.

Normalvektige menn som ble sammenlikningsgrunnlaget i denne studien hadde lavere risk for en tidlig død, uavhengig av sitt fysiske form-nivå. Studiet var riktignok ikke designet for å bevise en årsak-effekt sammenheng og kan derfor bare vise en sammenheng mellom fysisk helse og tidlig død.

Studien inkluderte mer enn 1.3 millioner svenske menn over en tidsperiode på over 30 år. For å måle den aerobiske formen ble de testet på en innendørs sykkel og de måtte sykle inntil de ikke orket mer. Forskerne fant at mennene som lå i topp 20 prosent-sjiktet hadde 48 prosent lavere risiko for å dø av hvilken som helst sykdom sammenliknet med de mennene som utgjorde 20 prosent på det laveste sjiktet. De positive effektene av god fysisk helse og form ble svekket når overvekten steg. For de som hadde høyest vekt, ville ikke topp fysisk form bidra til positive helseeffekter som kunne sette risikofaktorene av overvekt til side. Derfor konkluderte forskerne med at «being fat but fit» fortsatt kunne forbindes med helserisiko(Dallas, 2015).

Tilstanden i den norske befolkningen

Statistikker viser at vekten i den norske befolkningen er stadige økende. Overvekt er forbundet med forhøyet risiko for diabetes type 2, sykdom i galleveiene, søvnapne, hjerte- og karsykdommer, høyt blodtrykk, slitasjegikt og enkelte kreftformer som for eksempel tykktarmskreft hos menn.Økt fysisk aktivitet er en kilde til bedre helse, men de langsiktige virkningene ser allikevel ikke ut til å kunne elimineres ene og alene med fysisk aktivitet dersom man er overvektig. I Norge har personer i dag høyere vekt enn på 1980-tallet og det gjelder både dem som er lette og tunge. Det at befolkningen blir stadig tyngre har sammenheng med miljø og levevaner, altså ytre faktorer. Kroppsmasseindeks(KMI) benyttes som mål for helserisiko. Selv om den ikke tar hensyn til kroppsammensetning(andel muskler, fett og væske) er den allikevel en viktig indikator på tilstanden i hele befolkningsgrupper. Tallene viser at vi blir tyngre og det tyder ikke på at det er fordi vi får en bedre score på muskelmasse. Det er andelen fett som øker og en mer sedat livsstil og et utilstrekkelig kosthold er to faktorer som i størst grad bidrar til disse endringene.

Kilder:
Dallas M. E.(2015) Being «fat but fit» won't cure your risk of Prematur Death, Nettside:
https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/news/fullstory_156334.html
Fokehelseinstituttet(2012) Overvekt og fedme hos voksne - faktaark med statistikk, Nettside:
http://www.fhi.no/tema/overvekt-og-fedme/overvekt-hos-voksne


Rita Immerstein 

Rita har mer enn 20 års erfaring fra sportssenterbransjen og er sertifisert aerobic-, trx- og grid instruktør og deltar aktivt i fitness- og kroppsbygger konkurranser. Hun har master i helsefremmende arbeid, ernæringsutdanning og solid erfaring med diett og styrketrening.

Utviklingen av overvektige de siste tiårene er dyster.
Folk er tykkere og sykere enn noensinne. Fedmenivået er tredoblet siden 1980 og har vokst spesielt raskt blant barn.

Nei til pappakroppen

Trening13.05.20151020

Er pappakroppen den ønskede trenden for fremtidens fedre?

Dette er forventet levealder

Trening30.01.201570

Helse - før, nå og i fremtiden.

Nei til pappakroppen

Trening13.05.20151020

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!