Mageproblemer? Her er løsningen

Trening17.02.2016Fride Skjønsberg0

Det er mange som sliter med mageproblemer - hele 15-20% av befolkningen har irritabel tarm, men det finnes en redning.

Sliter du med mageproblemer og dermed plager i mage- og tarmsystemet fra en tid til annen uten å vite helt hvorfor? Det kan godt være sannsynlig at du lider av irritabel tarm (IBS). Hva IBS og hvordan du kan du og magen din samarbeider får du svaret på her:

Irritabel tarm

Irritabel tarm er en fellesbetegnelse på plager som oppstår i mage/tarm-kanalen uten at det er annen sykdom som er skylden. Hele 15-20% av befolkningen sliter med plager i magen. Dette er irriterende, men det er helt ufarlig

Typiske symptomer ved irritabel tarm er:
- oppblåst mage
- luft i magen
- diaré
- forstoppelse
- treg mage
- hard mage
- magesmerter
- vondt i magen

Symptomene variere mye fra person til person og fra dag til dag. Noen dager kan man føle seg helt fin, andre dager kan man plutselig kjenne på symptomene. Det er vanlig at plagene blir større utover dagen, stress kan også være med på å forverre magesmertene. Det bedres som regel etter man har vært på toalettet.

Hvorfor oppstår irritabel tarm?

Dette spørsmålet er det vanskelig å ha en fasit på, men det finnes ulike teorier;

- Det kan være en forstyrrelse i bakteriefloraen i tarmen som gjør at det blir for mange av de dårlige bakteriene.
- Det kan skyldes immunresponser på ulike proteiner eller karbohydrater i maten.
- Det kan være at det er en sammenheng mellom nervesystemet i tarmen og hjernen.

Det forskerne har funnet ut; er at de med irritabel tarm får store plager når ufordøyde karbohydrater kommer ned i tykktarmen.  De ufordøyde karbohydratene spises av bakterier i tarmen. Det resulterer at det dannes mye gass. For noen vil det også dannes diaré. Dette er plagsomt og irriterende. Ofte vondt.

Typiske matvarer som gir plager:
- Mat med mye fiber
- Frukt
- Grønnsaker
- Meieriprodukter
- Kunstig søtning
- Krydder
- Kullsyre
- Kornprodukter

Løsningen: Low FODMAP-dietten

Jeg vil anbefale deg at du kontakter legen din og får utelukket annen sykdom hvis du opplever plager fra mage-/tarmsystemet. Hvis alt skulle være i "orden" får du diagnosen «irritabel tarm syndrom». Medisinen er Low FODMAP-dietten. Low FODMAP-dietten er utviklet av Dr. Sue Shepherd fra Australia. Dietten er beregnet på personer som nettopp har ulike plager med mage-/tarmsystemet. Forskningen sier at 70% av de med fordøyelsesproblemer av typen IBS, får en bedre mage med Low FODMAP kosthold. FODMAPs er forskjellige typer karbohydrater som ikke nødvendigvis fordøyes i tynntarmen, og dermed kan brytes ned til gass i tykktarmen. I tykktarmen er det bakterier som lever av «matrester». Når bakteriene spiser disse så lages det gass i magen. Dette vil for personer med IBS skape mye ubehag i form av oppblåst mage, luftsmerter, magesmerter, forstoppelse, diaré og andre plager.

Oversikt over eksempler på matvarer som inneholder de ulike karbohydratene:
Fruktaner: Hvete, rug, bygg løk, asparges, inulin, FOS
Galaktaner: Bønner i alle farger, linser, erter
Laktose: Melk, yoghurt, rømme, fløte, ost, iskrem, sjokolade rømme etc.
Fruktose: Frukt, juice, nektar, tørket frukt, honning
Polyoler: Kunstig søtning (pastiller, tyggis, drops, godteri), avokado, sopp, sukkererter, blomkål, søtpotet

FODMAP er altså karbohydrater som enkelte kan ha problemer med å fordøye, og dette lager ubehag i mage og tarm. Løsningen er derfor å begrense disse matvarene i så stor grad som mulig. Fett og proteiner er altså ikke FODMAPs, og du kan med glede spise dette uten at det gir problemer for magen din. Det vil variere fra person til person hva slags karbohydrater en tåler mer av og mindre av, f.eks. Noen kan noen fint tåle produkter med laktose (meieriprodukter), mens andre får ubehag i magen hvis de spiser det. Test ut en og en matvaregruppe om gangen for å finne ut hva du tåler og ikke.

FODMAPs tabell

Her en enkel tabellen som viser oversikten over hvilke matvarer som inneholder mye og lite FODMAPs. Prøv å unngå eller begrense de matvarene som inneholder mest FODMAPs. Legger du om kostholdet ditt til denne type vil magen din bli mye bedre.

Det er viktig at du går "all inn" i dette kostholdet for å få det beste ut av det. Jo flinkere du er med low FODMAP-dietten, desto mindre vil mage problemene dine oppta hverdagen din.

Hovedmålet med lavFODMAP-dietten:
Få bedre kontroll over mageplagene dine. Dietten gjennomføres i to faser, en eliminasjonsfase og en reintroduksjonsfase.

FASE 1. Eliminasjonsfasen varer i mellom 4-6 uker og innebærer et kosthold lavt på FODMAP-stoffer. Målet er å bli fri for plager av symptomene sånn at du enklere kan vurdere reaksjoner som oppstår i neste fase av dietten, reintroduksjonsfasen.

FASE 2. I reintroduksjonsfasen tester du i et system høyFODMAP-matvarer for å finne ut hvor din toleransegrense for de ulike FODMAP-stoffene er. Her vil du legge grunnlaget for dietten din, ved at du finner ut hva slags matvarer du er sensitive mot.  Det som er viktig er at du gjennomføre reintroduksjonsfasen rett etter gjennomført eliminasjonsfasen.

HUSK:
Dette er en diett for mennesker som er diagnostisert med IBS (irritabel tarmsyndrom) og som sliter med mageplager og har de symptomene nevnt over.


Fride Skjønsberg 

Fride er faglig dyktig og formidler sitt budskap på en forståelsesfull måte. Hun er utdannet personlig trener og kostveileder gjennom Active Education. Fride er lidenskapelig opptatt av kosthold og er også selv aktiv med trening.

Har du oppblåsthet, rumling, treg fordøyelse, eller forstoppelse - det kan skyldes maten du spiser.
Hun blir oppblåst av maten hun spiser og derfor ser det nesten ut som at hun er gravid.

3 myter om gluten

Kosthold07.01.202033

Hva vet du om gluten? 1% av tåler ikke gluten.

5 tips for bedre magehelse

Kosthold02.08.201359

Mange sliter med diffuse mageplager uten å vite årsaken til dette.

3 myter om gluten

Kosthold07.01.202033

Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!

5 proteinrike smoothies

Kosthold27.06.2021431

La deg friste av proteinrik dessert-smoothie og sjokolademilkshake.

5 mettende mellommåltider

Kosthold28.04.2021192

Sunn og kjapp mat på farten.

Kardio eller styrketrening først?

Trening27.04.2021353

Hva bør du trene først for optimal effekt?