
Løping - hva er det beste underlaget?
Trening10.03.2016Rita Immerstein0
Løping er en populær treningsform og det er kanskje ikke så rart. Som oftest kan man bare dra på seg treningstøyet og joggeskoene og fyke ut døren. DU kan selv tilpasse tempoet, lengden og målet ditt. For noen holder det å jogge 3 kilometer fra jobben og hjem, mens andre har større ambisjoner og satser på en halvmaraton. Uansett er jogging en form for trening som gir glede g overskudd til mange mennesker hver eneste dag.
Trening kan gi skader
Trening, uansett treningsform, kan føre til skader og det henger sammen med flere faktorer. Det avhenger blant annet av hvor godt trent du er, hvor hyppig og intensivt du trener, hvor mye hvile du får, vekten din og ditt kosthold.
Løping kan gi skader og slitasje i akillessenen, beinhinnebetennelse, muskellosjesyndrom og stressbrudd ved hyppig trening og løping på hardt underlag. På mykere underlag er det også fare for skader og da blant annet i form av overtråkk, vridninger i kneet og fallskader på grunn av ujevnt terreng.
Hva er det beste underlaget?
Det kan med en gang nevnes at svaret ikke er helt entydig, men underlaget og kontrollert mengde løpetrening og variasjon i intensiteten kan forebygge slitasje og skader.
Løping på asfalt og betong er assosiert med større belastning og stress på skjelett og muskelsystemet, men hvor godt trent du er, hvor godt vant du er med å løpe og vekten din spiller en rolle. Dessuten vil ytre faktorer som underlag, vær, valg av sko, treningsmengde og intensitet påvirke risikoen. I en oppstartsfase er det dessuten viktig å bygge opp volumet på løpingen. For mye og for langt kan raskt gi deg uønskede effekter. Seniorforsker ved Norges Idrettshøgskoles Senter for Idrettskadeforskning(Kvam, 2015) mener at om du kan velge så velg mykt underlag. Men han minner også om at terrenget ute i skogen gir større fare for akutte skader. Står valget mellom å trene på hardt underlag eller å la være så anbefaler han å trene på hardt underlag.
Allikevel finnes det altså ikke noen helt entydige bevis for at det å løpe på hardt underlag er å anse som «verstingen». Skoene avgjør heller ikke nødvendigvis for om man får slitasje eller skader, men velg sko som sitter godt på foten - akkurat det er godt dokumentert, forteller Andersen(Kvam, 2015). Han mener allikevel at det er rimelig å anta at et mykere underlag er bedre enn asfalt.
Den berømte tredemøllen
I 1992 ble en senere hyppig referert studie publisert i Human Movement Science. De konkluderte med at det å løpe på gress gav et sjokk som var 25 prosent større enn å løpe på asfalt. I 2015 var det studie som konkluderte med at det var tredemøllen som gav minst skader. 121 deltakere med svært like forutsetninger var med i testen. Andersen påpeker at det er hvordan man legger opp trening som er viktig. Foruten å løpe må det også legges inn balansetrening dersom du løper på ujevnt lag. Det er også viktig å unngå for ensidig trening. Løper du plutselig mye og lenge barbeint i sanden vil dette medføre uønskede belastninger. Samme gjelder det om du løper på tredemøllen hele vinteren og skal ut på asfalten når våren kommer. Det krever tilpasning både i forhold til varighet, hyppighet, intensitet og variasjon. Skal du bli god på halvmaraton som utføres p asfalt er det der du må legge opp treningen slik at du blir bedre og holder deg skadefri nettopp på dette underlaget. God løpetur!
Kilde:
Kvam M. (2015) Asfalt og belastningsskader, Nettside:
http://nhi.no/trening/treningsrad/treningsrad-generelle/asfalt-og-belastningsskader-47315.html
Lina lå i koma - nå løper hun maraton
Intervju19.01.2019199
104 år gammel mann løper 100 meter
Trening03.12.2015141