Kim krympet 4,5 cm på dietten

Intervju18.03.2016Rita Immerstein0

Kim L. Jung Arntsen skulle egentlig debutere i AF, men skader hindret ham i å trene mot dette.

Kim L. Jung Arntsen går heller for CBB og han er ekstremt klar for og motivert til å gjennomføre sine mål. Kim er 27 år gammel og bor i Trondheim hvor han arbeider fulltid som selger på Maxbo Proff. Han debuterer i sin første konkurranse.

Til vanlig er Kim 160 centimeter høy fordelt på en planlagt vekt etter konkurranse mellom 63-67 kilo. Underveis i dietten har han faktisk blitt noen centimeter kortere og er per i dag 155.5 centimeter høy og planlegger å stille med en konkurransevekt på 54-55 kilo. Årsaken til denne høydeendringen er ikke kjent, men Kim jobber målrettet mot målet sitt.

En åpen og disiplinert person

Som person kan han beskrive seg selv som jovial, strukturert, reflektert og målbevisst. Han er som regel glad og fornøyd, og hvis man ønsker å prate med ham er det bare å gå rett bort og spørre om egentlig hva som helst.

- Jeg har alltid hatt lidenskapen for trening generelt, og bedrevet med mye forskjellige sporter (mange lag sporter) opp i gjennom årene hittil. Dette har nok formet meg til den personen jeg er som gjør at jeg ofte setter andre foran meg selv og er flink til å samarbeide sammen med andre for et felles mål. Utenom trening er jeg mye sammen med venner og finner gjerne på artige aktiviteter som turer, kino, bowling eller bare å lage god mat i godt lag. Som utøver er jeg nok oversnittet strukturert og vil si jeg er målbevisst når jeg først har bestemt for meg noe. Ingenting er umulig så lenge man vil nå et mål eller resultat mye nok. Jeg liker i den sammenheng å benytte et sitat som Dag Otto Lauritzen bruker; «Ingenting er umulig, det tar kanskje bare litt lengre tid», smiler Kim.

 

Lar seg motivere av mål

Kim startet med styrketrening oktober 2014 sammen med en kamerat som skulle stille i Athletic Fitness våren 2015. Det har ifølge Kim vært litt av en overgang fra å være en passe overvektig landeveissykelist til kroppsbygger.

- Motivasjonen for trening da, var at jeg alltid hadde en å trene sammen med, og jeg følte jeg måtte stille opp for kameraten som til tider måtte pushes og dras på trening i tunge perioder, forteller Kim. Jeg bestemte først etter å ha sett kameraten min stille i Sandefjord Open for å få gå for Athletic Fitness våren 2016. Bare noen uker etter fikk jeg dessverre problemer med et kne i forbindelse med opptrening til å sykle Trondheim/Oslo. Syklet vel og merke for det, men dette endte med operasjon i starten av august. Dette ga meg en form for motivasjon slik at jeg innstilte meg på at jeg skulle få til dette selv med kortere trenings tid. Selve opptreningen har stagnert to ganger som har gjort at jeg har måtte bytte klasse fra AF til CBB med hensyn av kneets rehabilitering. Opptreningen har foregått under oppsyn av fastlege og fysioterapeuten min, hvor jeg har fått spesifikke øvelser å jobbe med, som igjen min coach har tatt høyde for og lagt opp trening etter hva jeg har kunne gjort gradvis underveis.

- Det som jeg vil si motiverer meg mest når det kommer til å utføre ting er å faktisk gjennomføre det jeg har startet på. Det å oppnå et mål eller bryte en barriere gir mestringsfølelse, som igjen gir en god selvstillitsboost og glede. Jeg er ikke redd for å si at jeg er super fornøyd med meg selv og mine prestasjoner hittil. Dette har kostet meg mye tid svette og slit, så å ikke kunne sette pris på det ville vært galskap. Og for å motivere andre vil jeg anbefale alle om å rose seg selv i ny og ne, samme hva det er. Rydder du vanligvis ikke opp etter deg når du har laget mat? Gjør det noen ganger og tenk at du har gjort en stor bragd. Det gir også motivasjon til å gjøre det igjen neste gang! Bruk dette for det det er verdt, smiler Kim.

 

En helt vanlig diettdag

Kim jobber og trener og forbereder måltider, men tar seg også tid til å være sosial på treningen.

- Jeg står opp klokken 0600 (0530 på sommeren hvis jeg sykler til jobb), er på jobb fra 07-15/08-16 annen hver uke. Jeg spiser frokost/lunsj cirka klokken 11 og drar rett fra jobb til trening, hvor det da spises et lunsj/mellommåltid klokken 16-17. Jeg tar gjerne en kaffe eller to og snakker med andre på treningssenteret, forteller Kim med et smil. Treningen prøver jeg å komme i gang med kjappest mulig, men klokka blir ofte nærmere 18 før jeg kommer meg i gang. Trener så alt fra 1-3 timer, det kommer an på hvor sosial jeg er. Blir det mye prating mellom øvelsene går tiden litt fort. Jeg er som regel hjemme igjen rundt 20-21, lager middag og mat for dagen etter til lunsj og før trening. Spiser igjen cirka klokken 22 og slapper litt av med enten noen tv-serier eller film før jeg legger meg 23. I helgene står jeg opp cirka 09-10, spiser frokost 10-11, trener fra ca 11-16, bruker ofte god tid på treninga og tar meg tid til å prate med folk på trening fordi det gir meg energi og glede. Så er det hjem igjen etter trening for å lage lunsj. Så prøver jeg å gjøre unna "husarbeid", ting som må gjøres eller burde vært gjort. Fra kvelden 18-19 tiden og utover pleier jeg som regel å lage mat i godt lag, TV sammen med venner, eventuelt andre artige aktiviteter. Søndagskvelden brukes (nå under oppkjøring) til å forberede maten for de kommende dagene, legger Kim til.

Elsker utfordringer

Målet med hele dette prosjektet som han selv vil kalle det er at Kim vil se hvor bra form han få kroppen i. Samtidig synes han det er spennende å se hva kroppen tåler og takler under forskjellige aspekter.

- Mine ambisjoner er vel å yte mitt aller beste for å komme lengst mulig. Det store håpet og målet er å kvalifisere meg til EM i Spania i mai. Målsetning er viktig, og underveis med opptrening og fitness har jeg og oppdaget nye sider ved meg selv og styrkeløft kan muligens være noe dere får se meg konkurrere i etter hvert. Jeg har økt enormt i styrke siden i fjor så det lover godt hvis jeg opprettholder den fremover. Men hvem vet hva jeg kan finne på? Jeg synes utfordringer er gøy, spesielt ting jeg ikke har prøvd før eller kan noe om. Finner jeg noe interessant så kan jeg bestemme meg for teste det ut. Det er sånn jeg har gått fra å trene håndball til fotball til baskeball, deretter fotball igjen, klatring, sykling, styrke og fitness. Har en våt drøm om å få stå på toppen av Gaustadtoppen som en av få fullførende deltagerne av Norseman har gjort!

Resultater med en sterk disiplin og en god coach

Først og fremst mener Kim at det å ha en god coach som kan tilrettelegge alt med trening, kosthold og trivsel er en nøkkelfaktor for å komme i god form. Så handler det for Kim om hvor mye man ønsker å oppnå noe.

- Coachen og jeg setter så sammen en plan og målsetning, så er det opp til meg som utøver å følge planen, så vil formen komme deretter. "Plan your work, and work the plan", legger han til med et lurt smil. Dedikasjon og viljestyrke er de to første ordene som dukker opp i mitt hode når jeg tenker på disiplin. Jeg vil si at dette er kanskje noe folk flest tror er enten eller ved et menneske, men jeg mener selv dette er noe som kommer hånd i hånd hvor mye man ønsker en ting. Da jeg for eksempel bestemte meg for å sykle Trondheim-Oslo måtte jeg akseptere en del ting som måtte endres i livsstilen og tankegangen min. Å være disiplinert nok til dette, kommer veldig lett inn når ønsket om å gjennomføre står høyt på lista. Det samme gjelder fitnesskonkurransen nå, jeg har selv valgt dette, så da får jeg være disiplinert og fullføre det jeg har startet, forteller Kim.

Tenker mye på teknikk og belastning

Kim trener med rett belastning slik at det ikke går utover teknikk og utførelse på øvelsen. Dette gjør han for å forebygge og unngå skader.

- Etter at jeg fikk Arve som coach har jeg virkelig fått øynene opp at man ikke nødvendigvis må løfte de tyngste manualene eller løfte mest mulig i en øvelse for å se best mulig ut. Som kroppsbygger er det symmetri som teller, så hvordan man kan trene en muskel, få den i best mulig størrelse og form i forhold til resten av kroppen er viktigst. Ved å løfte tunge vekter øker vanligvis risikoen for skader, derfor kan enkelte ting som en vinkel på utførelsen og små justeringer gjøre at man isolerer mere arbeid på den aktuelle muskelen man trener, slik at minst mulig av støttemusklene rundt hjelper til. Ofte kan man da redusere belastning og dermed minske skaderisikoen og samtidig utføre øvelser teknisk bra med tanke på hvilken muskelgruppe man trener.

- Jeg har egentlig trent med AF program, fordi jeg opprinnelig skulle stille i det, men har bare endret et par av de tyngste chins og dips øvelsene for å spare skuldrene. Jeg har kjørt et 3-split program dobbelt, så har derfor trent mandag, tirsdag og onsdag, deretter torsdag, fredag og lørdag igjen. Søndag og onsdag har jeg kjørt "fri" dag. Har trent, men hatt en såkalt lett kontakt og «ha det artig dag». Har da kjørt 30-40% belastning, ofte eksplosiv trening, valg fritt av øvelser så disse dagene på treninga har gjort at jeg har fått koblet litt ut.

Prioriterer beina

Kim er aller mest opptatt av å ha kontroll på at kroppen har mest mulig symmetri i forhold til hver enkelt muskelgruppe og høyde.

- Hvis det er noe jeg "prioriterer" er det beina. De er bra nok i forhold til symmetri, men med tanke på min rehabilitering så er det viktig med korrekt trening for at jeg skal bli best mulig og tilnærmet 100% frisk i kneet. Jeg er uten tvil mest fornøyd med skuldrene om jeg skal nevne en spesiell muskelgruppe, legger Kim til. Når det gjelder kardio er det litt både óg. Har man en aktiv hverdag trengs det nødvendigvis ikke kardio i tillegg til trening. Poseringstrening er noe man aldri kan få nok av uansett hvilket nivå man er på. Det vil alltid være rom for forbedringer, så dette er høyt prioritert sammen med vanlig trening og kosthold. Det er det flotte med å trene på steder som Kaliber, man kan posere mellom settene underveis i treningen uten å bli uglesett, forteller Kim fornøyd.

Rent kosthold

Dietten er veldig varierende for person til person og Kim har hele tiden hatt et sunt inntak av rene råvarer som coachen Arve har justert underveis.

- Alt er balansert i mengde karbohydrater proteiner og fett i forhold til hva slags type treningsprogram jeg har trent etter eller rett og slett hvor formen og kroppen responderer til kostholdet. Av rene råvarer har jeg benyttet havregryn, Green Choise Peanuttsmør (99% rent), kylling, ris, poteter, fullkorn pasta, karbonadedeig, torsk, laks, scampi, grønnsaker, avocado og i tillegg til dette har jeg brukt myoproteinpulver fra MyRevolution, BCAA og litt PWO den siste tiden før trening. Et par kopper med sterk kaffe gjør og samme susen som PWO, smiler Kim.

Takker for all støtte

Kim vil gjerne benytte anledningen til å takke familie og venner som har støttet ham under oppkjøringen.

- Jeg vil takke Kaliber Gym FKK og deres fantastiske ansatte som gir ren glede når du kommer inn døra, ikke minst underveis i treninga og etterpå. Andre utøvere som trener og står på er også en viktig støtte for det gir stor motivasjon og se andre som er like dedikerte og brenner for noe. Tilslutt vil jeg gi en stor takk til min venn og coach Arve Kristoffersen! Bedre kar skal man lete lenge etter, utbryter Kim. Du har gitt meg en fantastisk opplevelse hittil, både kunnskapsmessig, treningsmessig og for motivasjonen. Regner og med at tiden fremover blir minst like bra om ikke bedre, og håper på godt samarbeid mot styrketreningen - stor takk!

Treningsforum takker for intervjuet og ønsker Kim lykke til i kommende konkurranser!


Rita Immerstein 

Rita har mer enn 20 års erfaring fra sportssenterbransjen og er sertifisert aerobic-, trx- og grid instruktør og deltar aktivt i fitness- og kroppsbygger konkurranser. Hun har master i helsefremmende arbeid, ernæringsutdanning og solid erfaring med diett og styrketrening.

Muskuløs kinesisk sensei

Fitness09.02.201926

Han kan minne deg på Master Roshi fra Dragon Ball.
Mannen som kanskje ikke kunne gå igjen er allerede på trening!

Kvinnelig russisk Hulk

Diverse03.02.2018194

Hun veier mer enn 100 kg og er en av verdens største kvinner.
Er man bare stor og muskuløs betyr ikke alltid det at man klarer å ta hvem som helst.

Muskuløs kinesisk sensei

Fitness09.02.201926

Kvinnelig russisk Hulk

Diverse03.02.2018194

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!