Fra Las Vegas til Oslo Grand Prix

Intervju07.04.2016Joachim Marhaug87

Jonathan Johannes kommer fra USA.

Jonathan Johannes debuterte på Sandefjord Open denne våren. Her kom han på 6. plass. Nå er han klar for Oslo Grand Prix til helgen.

Navn: Jonathan Johannes
Bosted: Lørenskog, Akershus
Alder: 26 år
Høyde: 190cm
Vekt: 90 kg
Arbeid: Rørlegger hos Oras
Sivilstatus: Singel
Sponsor: Er på utkikk, ta kontakt dersom noen er interesserte.
Klubb: Team Toppform
Meritter: 6.plass i Sandefjord Open

Jonathan er 26 år og bor på Lørenskog. Han er utdannet som personlig trener med utdannelse fra USA, men jobber som rørlegger ved Oras.

- Trening er min store lidenskap og mye tid går på matforberedelse. Jeg følger aktivt med på fitness, men fra USA. Jeg har lite kjennskap fra det norske fitnessmiljøet. Jeg er ihuga fotballfan også. Klubben jeg heier på er Manchester United. Jeg er 100 % dedikert og opptatt av detaljer. Jeg gjør ingenting halvveis. Jeg går all-in hvis det er noe jeg ønsker å gjøre. "Sky is the limit". Fitness er ikke bare min hobby, men livsstil. Jeg har gitt avkall på mye i de årene for å bli best mulig og for å få mest mulig fremgang. Jeg ønsker å slå min beste versjon av meg selv og ser på meg selv som min eneste konkurrent. Det å konkurrere er for noen en utfordring, men for meg er det en del av den livsstilen jeg har valgt, sier Jonathan.

Forskjellen mellom USA og Norge

Jonathan kom til Norge for 8 år siden. Det var den 18.mars i 2008 han flyttet til Sandefjord. Han deburte på Sandefjord Open nesten på samme dato som da han flyttet til Sandefjord for 8 år siden. Det er store kontraster fra treningsmiljøet, fasiliteter og mat fra USA og Norge.

- Den største forskjellen er omfanget av idretten. Fitness har gått fra å være fra subkultur til mainstream. Det er større mediefokus og fitness har blitt en populær idrett. Det er større tilgang på fitnesseksperttise og fasiliteter. På fasiliteter kan jeg faktisk si at det er dag og natt forskjell. Norge har en god vei å gå på treningsstudio og fasiliteter kontra USA, forklarer Jonathan.

Det er forskjellige matvarer som er klargjort for en sunnere livsstil. Selv om folk ser på USA som fedme og usunne er alt i matveien lagt opp til sunnere liv. Eggehviter på kartong, smaksatt eller naturell. Forskjellige fileter. Tilgjengelig overalt. Det finnes liten utvalg av slike varer i Norge.

- Miljøet i fitness er også annerledes i det at du blir hyllet uansett tap eller seier og det er alltid etablerte utøvere som vil hjelpe ferskinger. En annen ting som også er annerledes er at vinnere av konkurranser blir dyrket som helter og hauset opp, sier Jonathan.

Hva er det beste med Norge? Og hva savner du fra USA?
- Det jeg synes er best med Norge er at det er rolig og harmonisk. Du kan koble av lettere i Norge og du ikke trenger å reise på ferie for å koble av. Familie er det jeg savner mest og jeg har en lillebror på 5 år som jeg ikke har sett mye til. Jeg savner jo selvfølgelig maten også. Valgfriheten og tilgangen til sunn mat. Jeg savner også treningsfasilitetene.

 

Synes nordmenn er snille og hjelpsomme

Som nordmann i USA har vi nesten alle et inntrykk at amerikanere er svært imøtekommende og pratsomme. Hvordan føler en amerikaner vi nordmenn er?

- Så lenge jeg vært her kan jeg bare si at alle har vært hyggelige og hjelpsomme med meg. Men det er vanskelig å bli kjent med nordmenn. De er litt tilbaketrukne og det kan komme av at de ikke ønsker å forstyrre eller bli forstyrret, men med en gang man kommer i tale med dem så åpner de seg, sier Jonathan.

Litt skuffet over plasseringen på Sandefjord Open

Jonathan endte opp med en 6. plass i et tøft felt på Sandefjord Open.

- Jeg må jo si at jeg ble skuffet på grunn av at jeg forventet høyere plassering og forventet mer av meg selv. Jeg personlig vurderte meg selv høyere enn den sjette plassen jeg fikk, men dette var debuten min og jeg har fått tilbakemelding fra dommerne på hva jeg kan gjøre for få å bedre plassering til neste gang, sier han.

Bedre form til Oslo Grand Prix

Formen til Jonathan er skarpere og bedre enn Sandefjord Open. De tre ekstra ukene på konkurransediett har hjulpet.

- Uansett hva jeg gjør kommer jeg til å ha høye forventninger til meg selv. Dette på grunn av at jeg vet hvor hardt jeg jobber og hvor dedikert jeg er. Det er deilig å ha unnagjort debuten og konsentrere meg om fortsettelsen på min reise mot en bedre versjon av meg selv, smiler Jonathan.

- Jeg har vært på diett i 9 uker per dags dato (kun 6 uker til Sandefjord Open) og var i USA til jul og hadde problemer med å finne riktig klubb ettersom jeg ikke er kjent med miljøet i Norge. Det tok tid til jeg fant riktig lag og jeg føler jeg har funnet det laget som passer meg best. Jeg har trent 6 år med styrketrening. Tidligere spilt fotball (soccer) og har alltid vært aktiv og liker idrett, sier Jonathan.

Tung styrketrening

Jonathan trener en 6-splitt. Akkurat nå trener han med høye repetisjoner, høy intensitet, men ikke tungt og ikke lett. Mye fokus med å få kontakt med muskelkontraksjon og detaljer. Dette gjør han for å bli klar til konkurransene.

- Jeg prøver å unngå å trene tungt for å unngå skader i diettperioden der jeg går i kaloriunderskudd. Jeg baserer treningen min på baseøvelser som benk, markløft og knebøy. Jeg trener veldig likt ellers i året, men da med få rep og tungt, forklarer Jonathan.

Mandag: Bein(5 øvelser) og legger og mage.
Tirsdag: Rygg(5 øvelser)(to oppvarmingssett og 4 arbeidssett) med to øvelser skulder(4 arbeidssett på hver øvelse) som blir supersettet med markløft og latpulldown.
Onsdag: Bryst(5 øvelser), 1 øvelse biceps(4 setx15rep) og triceps(4 setx15rep).
Torsdag: Kardio og mage.
Fredag: Skulder(4 øvelser).
Lørdag: Biceps(4 øvelser) og triceps(4 øvelser).
Søndag: Hvile.

- Siden jeg begynte seint med diett måtte jeg trene 4 ganger kardioøkt i uka og på morgenene. Jeg står opp kl.05:00. Styrkeøkten tar jeg etter jobb ca. kl.15-16. Trener aldri styrke og kardio i samme økt. Jeg har ellers høy forbrenning og ville ikke trent såpass mye kardio dersom jeg hadde begynt før på diett.

Mye kylling og ris gjennom dagen

Jonathan sin diett består for det meste av kylling, fisk og ris. Her er dietten hans:

1. måltid: Frokost:5 eggehviter og 2 hele egg, med 90 gram havregryn.
2. måltid: 220 gram kylling med 33 gram tørr ris før koking, 60 gram spinat
3. måltid: 220 gram storfe ytrefilet med 33 gram tørr ris før koking, 70 gram brokkoli
4. måltid: 220 gram torskefilet 33 gram tørr ris før koking, 70 gram brokkoli
5. måltid: 220 gram kyllingfilet med 50 gram havregryn

Med 3 timers intervall mellom hvert måltid.

- Dette er da 3300 kcal. Jeg ligger vanligvis (offseason) på det dobbelte. Jeg går nå (konkurransediett) konstant sulten og jeg kan "crave" ting jeg aldri ville hatt lyst på offseason, ler Jonathan.

Av kosttilskudd bruker han proteinpulver, BCAA og omega 3. Offseason kan han bruke andre produkter som kreatin eller PWO.

Motiveres av en kjempe i bodybuilding

Jonathan forbilde er blant annet av en stor bodybuilding profil i USA. Det er stor motivasjon for ham.

- Av den nyeste generasjonen i bodybuilding er det Kai Greene og i Men`s Physique: Brandon Hendrickson som er mine forbilder. Det å slå min beste prestasjon fra gårsdagen er motiverende. Jeg konkurrerer kun med min beste prestasjon. Trening er min lidenskap og det motiverer meg. Jeg startet med trening som hobby og det utviklet seg til å bli en livsstil for meg.

Hvem coacher deg fremover mot konkurranse?
-Jeg stiller for Team Toppform og det er naturligvis Kenneth Foss som følger meg opp. Jeg har allikevel fått lov til å utarbeide diett og treningsplan selv, men selvfølgelig med hans velsignelse. Kenneth har god erfaring innen Men`s Physique.

Hva er dine langsiktige ambisjoner med treningen?
- Jeg har høye ambisjoner, dette er min livsstil og ikke bare noe midlertidig. Jeg vil bare oppnå det høyeste jeg kan og Pro-card er mitt ultimate mål. Det er viktigste for meg er å oppnå min beste versjon av meg selv. Jeg kan tenke meg å konkurrere på den andre siden av Atlanterhavet i fremtiden en gang også.

Hvor trener du?
- Condis Lørenskog

Hvordan er miljøet der?
- Det er veldig bra og det er hyggelige medarbeidere der. Jeg er veldig fokusert når jeg trener og har tunnelsyn når jeg trener. Jeg tar på mine ørepropper og går inn i min egen verden.

Noen du vil takke til slutt?
- Jeg vil takke familie og venner som har støttet meg og takke Peshawa Golani for hans støtte. Han har alltid vært der for meg, ikke bare i fitness, men i livet ellers i Norge. Han har hjulpet meg i integreringsprosessen og forklart meg kulturforskjellene. Han har alltid delt sin enorme kunnskap om idretten med meg. Ofte vært min sparringspartner og diskutert de forskjellige fremgangsmåtene i trening generelt og fitness i Norge. Jeg vil også rekke en stor takk til Julie Tjernsli som har vært med å lette min tunge tid og alltid oppmuntret meg når jeg har trengt det. Sist, men ikke minst vil takke laget mitt Team Toppform, spesielt Kenneth Foss og Patrick Paulsen.


Oslo Grand Prix 2018

Fitness07.04.2018313

Oslo Grand Prix er tidenes muskelshow. Se video, bilder og resultater.
Joachim Olsen Halvorsen bestemte seg for å konkurrere for 4-5 år siden. Nå er drømmen blitt virkelighet!

Fitnessparet er klare for show

Intervju21.03.2018246

Hun ville stille for flere år siden og mannen har slengt seg på.
Joakim Bekkeli tok overall i Sandefjord Open. Nå står NM for tur!

Oslo Grand Prix 2018

Fitness07.04.2018313

Fitnessparet er klare for show

Intervju21.03.2018246

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!