Overspising med sunn mat

Kosthold12.04.2016Rita Immerstein27

Overspiser du med sunn mat?

Det å legge om spisevanene og få et bedre kosthold er vel og bra, men pass på at du holder et kritisk blikk på hvor mye du spiser!

Overspising assosieres ofte med et usunt spisemønster eller en forstyrrelse som defineres som sykelig overspising. Tilstanden innebærer at man hyppige inntar mat raskt og i store mengder. Sykelig overspising forekommer både som en tilstand alene eller som en fase ved utviklingen av anoreksi eller bulimi(nhi.no, 2014) . Uten at vi har et forstyrret forhold til mat så har alle endt opp med å overspise på et eller annet tidspunkt. Mat som vi sjelden unner oss og ofte etter en diettperiode kan resultere i en kortvarig overspising før det normaliserer seg igjen.

En omlegging av egne spisevaner er alltid en smart vurdering. Det handler om å få i seg både mikro- og makro-næringsstoffer, samt sikre et inntak som gir deg et stabilt blodsukker og energi gjennom hverdagen. Da er et sunnere og bedre planlagt kosthold den rette oppskriften. Allikevel viser det seg at det er noen potensielle «skår i gleden» ved å endre på kostholdsvanene. En rapport som nylig ble publisert i Journal of Association for Consumer Research. En studie viser at personer som bruker matvarer som er merket som sunne alternativer har en tendens til å spise mer og at de på den måten underminerer sitt eget mål om en sunnere livsstil. I tillegg til at porsjonene er større og at man spiser mer, er også tilfredstillelsen og metthetsfølelsen dårligere. Det kan rett og slett se ut til at vår underbevissthet opplever det som mindre mettende. Dermed blir den sunne maten et problem mot overvekten som man ønsker å bekjempe, forteller forskeren og studenten ved University of Texas, Jacob Suhe(Medlineplus, 2016).

Bruk av ord ser derfor ut til å ha en betydning for hvor mye man spiser og hvilken opplevelse man har av maten man spiser. Dersom man samtidig forteller at maten er svært næringsrik så vil den oppleves som mer mettende. Hvordan oppfatter maten og hva man tenker om maten har en betydning for hvor mye vi spiser. Språkbruk er med andre ord av stor betydning for hvordan vi spiser og vi påvirkes derfor både bevisst og ubevisst. I følge ernæringsfysiolog Joy Dubost, må dette i større grad vektlegges når budskap om sunne matvaner publiseres.

Forskerteamet tok en enkel test av 40 studenter hvor halvparten hver ble tildelt en henholdsvis sunn og usunn «cookie». Forskjellen viste seg ved at de som fikk en sunn ble sultne igjen 45 senere enn de som fikk en usunn «cookie». Det ble også utført en test på 70 studenter som fikk tildelt popkorn som enten var sunne, usunne eller næringsrike. De som fikk sunne popkorn spiste mest, mens de som spiste næringsrike popkorn spiste noe mindre. Gruppen som fikk usunne popkorn spiste minst. Det kan i følge resultatene i studien også se ut til at vi får en automatisk reaksjon når vi leser ordet «sunt». Det kan selvsagt ha sammenheng med de sammenlikningene vi tar mellom usunn og sunn mat for da er det ofte ytterpunktene som brukes som for eksempel salat på den ene siden og pizza på den andre siden av aksen.

Usunn mat er ofte assosiert som mer mettende og usunn mat serveres ofte i store porsjoner og derfor kan sunn mat oppleves som mindre tilfredsstillende hva metthet angår. Jacob Suher konkluderer derfor med at det å tenke på sunn mat som næringsrikt i stedet for sunt kan gi en bedre metthetsfølelse. Så neste gang du fyller opp tallerkenen din med sunn mat så tenk på den som næringsrik - du får det du trenger! La ikke vinninga gå opp i spinninga. Godt måltid!

Kilder:
Medlineplus(2016) People May Eat More of Food That's Labeled «healthy», Nettside:
https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/news/fullstory_156507.html
nhi.no(2014) Sykelig overspising, Nettside:
http://nhi.no/pasienthandboka/sykdommer/psykisk-helse/overspising-13082.html

 


Rita Immerstein 

Rita har mer enn 20 års erfaring fra sportssenterbransjen og er sertifisert aerobic-, trx- og grid instruktør og deltar aktivt i fitness- og kroppsbygger konkurranser. Hun har master i helsefremmende arbeid, ernæringsutdanning og solid erfaring med diett og styrketrening.

Å ha spisedager på dietten sin, har blitt mer vanlig de siste årene.
Etter sommeren er mange i gang med høstens bulkeperiode

- Bulking og variert kosthold?

Kosthold10.01.201332

Spørsmål fra forumet.

Bulking på den riktige måten

Kosthold12.10.2009522

Har du en tendens til å legge på deg for mye på bulk?

- Bulking og variert kosthold?

Kosthold10.01.201332

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!